Senatul încalcă legea și prejudiciază societatea civilă

23.01.2017
Print Friendly, PDF & Email

Senatul României a prelungit ilegal termenul de depunere a candidaturilor pentru cele două locuri de reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, deși avea deja mai mulți candidați propuși încă din 2016, din care putea alege doi înainte de constituirea noului CSM.

27 de organizații ale societății civile protestează față de această ilegalitate și cer Senatului desemnarea de urgență a celor doi reprezentanți în CSM:

 

Organizaţiile semnatare protestează public faţă de încălcarea evidentă a legii de către Senatul României, în legătură cu procedura de alegere a celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)

Astfel, art. 19 din Legea nr. 317/2004 privind CSM prevede, în mod imperativ, că depunerea candidaturilor la Biroul permanent al Senatului se face cu minimum 2 luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM.

În acest sens, întrucât mandatele membrilor CSM expirau la finele anului 2016,  entităţile prevăzute de lege au  depus în anul 2016, în termenul legal, mai multe propuneri de candidaţi, iar Senatul a întocmit şi publicat pe site-ul propriu lista nominală a acestora

Cu toate acestea, în loc să procedeze la alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul CSM, în condiţiile în care noul CSM a fost deja constituit (dar fără reprezentaţii societăţii civile), Senatul a decis, prin hotărârea din 16 ianuarie 2017 a biroului permanent, să prelungească termenul de depunere a candidaturilor.

Această hotărâre încalcă în mod vădit legea, care nu permite nicio prelungire de termen. În  cauza de faţă, termenul a expirat anul trecut, în 2016, cu 2 luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM, astfel cum prevede art. 19 din Legea nr. 317/2004.

Măsura nelegală luată de Senat crează, în mod rezonabil, suspiciunea că termenul  a fost prelungit pentru adăugarea în lista deja definitivată/încheiată a unui/unor candidaţi ce par favorizaţi prin încălcarea legii de către biroul permanent al Senatului.

În raport de acestă situaţie, organizaţiile semnatare solicită Senatului ca, pentru a reintra în legalitate. să revină asupra hotărârii de prelungire a termenului de depunere a candidaturilor şi să procedeze de îndată la alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul CSM dintre candidaţii înscrişi în termenul legal şi menţionaţi pe lista întocmită şi publicată pe site-ul Senatului.

Semnatari:

APADOR-CH

Centrul de Resurse Juridice

Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics

Centru pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Inovare Publică

Expert Forum

Human Catalyst

Centrul European pentru Educatie Juridica

Centru Român de Politici Europene

ActiveWatch

Asociația Funky Citizens

Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21

Greenpeace Romania

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Academia de Advocacy

CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică

Centrul de Investigatii Media

Grupul pentru Democratie Participativă Plenum

CENTRAS

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

Societatea Academică din România

Asociația Pro Democrația

Centrul Rațiu pentru Democrație (CRD)

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just)

Consiliul Tineretului din România (CTR)

Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”

Asociația „21 Decembrie 1989”

Pe aceeași temă