APADOR-CH îl propune pe Codru Vrabie ca membru al CSM din partea societății civile

Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) îl propune pe domnul Codru Vrabie ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe unul dintre cele două locuri rezervate societății civile, pentru perioada 2017-2022. Candidatura domnului Codru Vrabie este susținută și de alte 11 organizații neguvernamentale.

codru vrabieDomnul Codru Vrabie este trainer consultant și facilitator în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice, cu peste 15 ani de experiență în societatea civilă. Are pregătire juridică și în prezent este membru al Asociației Funky Citizens. Găsiți CV-ul domnului Vrabie aici.

Conform Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, societatea civilă are dreptul să-și desemneze doi reprezentanți în CSM. Candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • să fie specialişti în domeniul dreptului, cu o vechime de cel puţin 7 ani în activitatea juridică;
 • să se bucure de înaltă reputaţie profesională şi morală;
 • să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990;
 • să nu fie membri ai unui partid politic şi să nu fi îndeplinit în ultimii 5 ani funcţii de demnitate publică.

Candidatura trebuie să fie asumată de o organizație care are ca obiectiv apărarea drepturilor omului, în acest caz APADOR-CH, iar nominalizarea domnului Vrabie s-a concretizat în timpul dezbaterilor la care au participat mai multe organizații neguvernamentale. În urma acestor discuții s-a coagulat și nucleul organizațiilor care susțin această candidatură, respectiv: Asociația Funky Citizens, Centrul pentru Jurnalism Independent, Expert Forum, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Centrul pentru Inovare Publică, CENTRAS, Ce-Re, Grupul Autonom pentru Democrație Participativă Plenum, ActiveWatch, CRPE și Asociația ProDemocrația. Lista susținătorilor este deschisă.

În calitate de candidat, domnul Codru Vrabie își va susține în fața senatorilor din Comisia juridică principalele obiective pe care le are în vedere dacă va fi numit membru în CSM. Acestea sunt:

 • un mecanism eficace de reprezentare,
 • o procedură eficientă de transparență decizională și
 • o comunicare/informare îmbunătățită cu privire la performanțele instituționale ale instanțelor și parchetelor, respectiv cele individuale ale magistraților.

Îmi definesc rolul de reprezentant al societății civile în CSM prin relația cu justițiabilii, urmând să aduc pe agenda Consiliului Superior al Magistraturii nevoile, problemele și aspirațiile lor, despre magistrați și sistemul de justiție; apoi, să contribui la explicarea deciziilor CSM pe înțelesul justițiabililor”, a spus domnul Codru Vrabie.

Proiectul cu care candidează reprezentantul societății civile și pe care îl va susține în fața senatorilor poate fi consultat aici.

Dosarul de candidatură va fi depus, conform dispozițiilor legale, între 6 octombrie și 6 noiembrie 2016. În perioada următoare vă vom ține la curent cu evoluția procesului de numire a noilor membri CSM.

Urmăriți un scurt interviu cu candidatul, imediat după depunerea candidaturii din 6 octombrie 2016:

Susținători:

Asociația Funky Citizens

Centrul pentru Jurnalism Independent

Expert Forum

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Centrul pentru Inovare Publică

CENTRAS

Ce-Re

Grupul Autonom pentru Democrație Participativă Plenum

ActiveWatch

CRPE

Asociația ProDemocrația

Lista organizațiilor care s-au alăturat demersului și au anunțat că susțin candidatura lui Codru Vrabie (pentru susținere scrieți la office[at]apador.org):

Miliția Spirituală

Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics

Centrul de Investigații Media

Code for Romania (Code for Society)

Asociația Human Catalyst

Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER)

Greenpeace România

Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21

Academia de advocacy

VeDem Just – Asociația Voci pentru Democație și Justiție

——————————————————————————————————–

Maria Nicoleta Andreescu

Director executiv APADOR-CH

sigle

Aceste demers face parte din proiectul Reprezentarea societății civile în organisme colegiale, derulat de APADOR-CH cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe

Tags:

Trackbacks/Pingbacks

 1. Voi traduce din legaleză în română, pentru ca oamenii să înțeleagă justiția | APADOR-CH - 24/10/2016

  […] candidează pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii, din partea societății civile. APADOR-CH și alte 19 organizații neguvernamentale îi susțin candidatura. Audierea în Comisia juridică din Senat urmează să aibă loc în perioada următoare, probabil […]

 2. Senatul încalcă legea și prejudiciază societatea civilă | APADOR-CH - 23/01/2017

  […] APADOR-CH l-a propus anul trecut, în termenul legal, pe Codru Vrabie pentru unul din cele două locuri din CSM rezervate societății civile. Candidatura domnului Vrabie este susținută de alte 21 de  organizații neguvernamentale. […]

 3. APADOR-CH îl propune, încă o dată, pe Codru Vrabie ca membru al CSM din partea societății civile | APADOR-CH - 08/05/2017

  […] de susținere și de depunere a candidaturii este un demers copy-paste după cel făcut în 6 octombrie 2016 . Deși considerăm abuzivă și ilegală modalitatea în care Senatul a procedat la alegerea […]

Leave a Reply