Se poate sau nu suna la 112 fără cartelă SIM în telefon?

09.08.2019
Print Friendly, PDF & Email

În urma comunicatului nostru de ieri, câțiva cititori ne-au scris că nu se poate să suni la 112 dacă nu ai o cartelă în telefon. Noi făcusem o verificare înainte de a scrie, în sensul că am scos cardul din telefon și am văzut că pe afișaj scria că se pot face doar apeluri către numărul de urgențe 112. Dar nu am sunat efectiv, tocmai ca să nu mărim numărul apelurilor non-urgente pe care domnul Arafat le tot invocă.

Astăzi ne-am mai documentat un pic și chiar am sunat la 112 de pe două telefoane fără cartelă, înregistrate în două rețele de telefonie diferite. Deși apărea că sună, în realitate conexiunile nu s-au făcut și deci nu am putut apela 112 cu adevărat.

În urma discuțiilor cu câțiva specialiști am înțeles că autoritățile române au decis să nu permită apelarea de urgență fără o cartelă în telefon, tocmai (pretind autoritățile) pentru limitarea apelurilor non urgente.

Este o decizie discutabilă, și pe care noi cel puțin am aflat-o neoficial. Alte autorități, însă, permit apelurile de urgență de pe telefoane fără cartelă, de exemplu Olanda. De pe Internet aflăm că și în SUA se poate să suni la 911 fără să ai o cartelă în telefon, singurele neajunsuri ar fi că nu poți fi apelat înapoi de către operator și, în caz că faci și un al doilea apel, autoritățile nu pot să te identifice ca fiind același apelant de mai devreme.

Așadar, din punct de vedere tehnic, telefoanele inteligente permit apelarea numerelor de urgență, chiar și fără cartele, unele știind chiar să facă legătura cu numerele de urgență din țara în care te afli, nefiind nevoie ca tu, apelant, să știi ce număr de urgențe este valabil în țara respectivă (sursa).

La noi, însă, autoritățile au decis să nu permită aceste lucru. Nu știm de ce, dar e o bună ocazie să ni se spună.

Facem aceste completări la comunicatul de ieri, cu mențiunea că indiferent de acest detaliu, fondul comunicatului rămâne: ordonanța pusă în discuție de Guvern este neconstituțională câtă vreme nu oferă garanții pentru prelucrarea datelor cumpărătorilor de cartele preplătite.