Nu mai vrem ordonanțe de urgență fără urgență!

13.10.2015
Print Friendly, PDF & Email

 Susținem demersul Avocatului Poporului care a atacat, în sfârșit, la Curtea Constituțională o ordonanță de urgență pentru că nu era urgentă

APADOR-CH a depus azi la Curtea Constituțională a României un amicus curiae privind neconstituționalitatea Ordonanței de urgență nr. 7/2015, pentru „redistribuirea” unor imobile confiscate de stat.

Demersul vine în sprijinul excepţiei de neconstituţionalitate ridicată la CCR de Avocatul Poporului cu privire la amintita ordonanță, pe motiv că aceasta nu îndeplineşte condiţia constituţională esenţială pentru adoptare, şi anume urgenţa (existenţa unei situaţii ieşite din comun şi imprevizibile care să necesite o reglementare legislativă imediată).

Mai multe organizații ale societății civile susţin acest demers al Avocatului Poporului, mai ales că în alte situaţii, de aceeaşi natură (ordonanţe de urgenţă emise în situaţii pentru care nu se justifică urgenţa), Avocatul Poporului a refuzat sesizarea CCR pe diverse motive: că lipsa urgenței nu e motiv de neconstituționalitate, că Avocatul Poporului nu ridică excepţia de neconstituţionalitate pentru orice viciu de neconstituţionalitate al unei legi/ordonanţe, ci numai pentru cazurile în care sunt încălcate drepturi/libertăţi fundamentale, că instituţia nu face politică.

Găsiți aici corespondenţa pe această temă dintre APADOR-CH şi Avocatul Poporului.

Ultimul refuz al Avocatului poporului în acest sens a fost comunicat APADOR-CH cu numai 18 zile înainte ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate din acest dosar.

Apreciem că prezenta sesizare a Curţii Constituţionale, cu excepţia de neconstituţionalitate a unei ordonanţe de urgenţă pentru „simplul” motiv că aceasta nu-şi justifică urgenţa, reprezintă un progres în activitatea Avocatului Poporului, iar organizaţiile semnatare ale acestui amicus curie doresc să încurajeze acest mod de a proceda în cazul ordonanţelor de urgenţă emise cu încălcarea condiţiilor constituţionale, oricare ar fi condiţiile încălcate.

Termenul stabilit de CCR pentru judecarea acestui dosar este 5 noiembrie 2015.

Demersul este susținut de următoarele organizații, membre ale Rețelei pentru Apărarea Drepturilor Cetățenești:

 • Alianța pentru o Românie Curată
 • Asociația Miliția Spirituală
 • Asociația Națională a Birourilor de Consilere pentru Cetățeni
 • Asociația Pro Democratia
 • Asociația pentru Monitorizarea Presei ActiveWatch
 • Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale
 • Centrul de Resurse pentru Participare Publică
 • Centrul pentru Jurnalism Independent
 • Centrul Român pentru Politici Europene
 • Funky Citizens
 • Grupul pentru Democrație Participativă Plenum

Precum și de:

 • Academia de Advocacy
 • Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Textul Amicus Curiae poate fi citit aici: AMICUS la CC pentru lipsa de urgenta OUG 7

 

Despre procedura amicus curiae

Prin amicus curiae este permis celor care au o expertiză într-un anumit domeniu (în speță, respectarea drepturilor omului, libertatea de asociere) să ajute instanța, ca „prieteni ai instanței” (amicii curiae), prin furnizarea, cu rol consultativ, de informații/observații relevante pentru soluționarea unei cauze importante.

sigle-parteneri

***

Prezentul demers face parte din proiectul “Rețeaua pentru Apărarea Drepturilor Cetățenești – Ne trebuie un Avocat al Poporului eficient!”, derulat de APADOR-CH, ActiveWatch și Asociația Națională a Birourilor  de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.