Politică fără bariere

14.09.2014
Print Friendly, PDF & Email

APADOR-CH, împreună cu alte 16 organizații ale societății civile, a inițiat campania „Politică fără bariere”, cu scopul de a modifica legislația electorală în sensul liberalizării accesului cetățenilor în politică.

„Politică fără Bariere” urmărește modificarea legislației pentru garantarea drepturilor la asociere politică și participare la alegeri.

Citește aici propunerile concrete de modificare a legislației electorale

Considerăm că modificarea legislației este o reparație necesară în ceea ce privește exercitarea dreptului la asociere și la participare politică, acum grav îngrădite.

Propunerile noastre urmăresc două obiective majore:

1. Primul este eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid, concomitent cu condiționarea înscrierii listelor de partid în toate competițiile electorale de prezentarea unui număr de semnături de susținere.

2. Al doilea obiectiv este asigurarea unei mai mari egalități de șanse între partidele mari, cele mici sau nou înființate și candidații independenți.

Odată adoptate, propunerile noastre ar conduce la revigorarea competiției electorale, la un interes crescut din partea cetățenilor pentru politică și la o mai bună reprezentare a intereselor existente în societate.

Organizațiile membre ale campaniei „Politică fără bariere” împărtășesc valori comune precum respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, nediscriminare, libertate, egalitate și militează pentru democrație și stat de drept în România.

Urmăriți campania pe pagina Politică fără bariere

Demersuri comune:

16 iunie 2015

Poziție Politică fără Bariere: dezbatere și pseudo-dezbatere

Ședința de azi a Comisiei Comune pentru Legile Electorale a luat în dezbatere aprobarea Legii privind alegerile parlamentare, în ciuda demersurilor și avertismentelor transmise de Campania „Politică fără Bariere” încă din 22 mai și 6 iunie. Cel mai probabil, deputații vor adopta mâine, 17 iunie, proiectul de lege, tot în absența dezbaterilor de substanță.

În ultimele 2 săptămâni, formațiunile politice reprezentate în Comisie au refuzat orice formă de dialog, consultare sau dezbatere pe marginea textului rezultat din plenul Senatului, demonstrând o gravă lipsă de considerație față de câteva drepturi fundamentale ale mai multor categorii de electorat.

Campania „Politică fără Bariere” a decis să nu cauționeze procesul care a dus la acest proiect de act normativ prin prezența la ședința de azi a Comisiei comune și se distanțează de acest proiect de lege, care nu reprezintă un pas înainte. Față de proiectul legii privind alegerile parlamentare, Campania „Politică fără Bariere” studiază posibilitatea de-a-i cere Președintelui României să întoarcă proiectul spre reexaminare în Parlament.

Citește motivele

11 mai 2015

Apel către președintele Iohannis: cereți avizul CCR înainte de a promulga Legea partidelor

Domnule Preşedinte,

În urma votului final din data de 6 mai 2015 v­-a fost trimis spre promulgare Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii partidelor politice nr.14/2003.

Apreciem cǎ proiectul respectiv constituie un important pas cǎtre reformarea sistemului politic. Ne referim în primul rând la modificarea art.18, în sensul posibilitǎţii înregistrǎrii unui nou partid politic cu numai 3 membri fondatori, fǎrǎ restricţii teritoriale, cerinţǎ care rezultǎ şi din Decizia nr.75 din 26 februarie 2015 a Curţii Constituţionale a României. Cu toate acestea, unele prevederi ulterioare introduc restricţii în calea desfǎşurǎrii activitǎţii noilor partide, îndeosebi a celor locale.

Considerǎm cǎ aceste restricţii nu sunt numai indezirabile, ci şi contrare prevederilor constituţionale.

Ne referim la modificǎrile aduse articolului 47, alineatul (1), litera b), referitor la condiţiile de radiere a partidelor, în urma constatǎrii neîndeplinirii obiectivelor stabilite. El este formulat astfel: “nu a desemnat candidaţi, singur sau în alianţǎ, în douǎ campanii electorale succesive, cu excepţia celei prezidenţiale, în minimum 75 de circumscripţii electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidaţi în cel puţin o circumscripţie electorală sau candidaţi în cel puţin 3 circumscripţii electorale, în cazul alegerilor parlamentare”​.

Motivele pentru care considerǎm cǎ acest articol este neconstituţional:

8 mai 2015

Primele măsuri spre deschiderea competiției politice

Organizațiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere apreciază ca pozitivă adoptarea de către Parlamentul României a unui pachet de legi format din Legea partidelor politice, Legea finanțării partidelor și Legea alegerilor locale. Considerăm că, în ansamblul lor, acestea deschid competiția politică și introduc noi reglementări, care pot consolida reprezentarea politică a cetățenilor în următoarele cicluri electorale.

Propunerile Campaniei Politică fără Bariere, care se regăsesc în legile adoptate miercuri, prin votul final al Camerei Deputaților, sunt:

 1. înființarea partidelor politice cu doar trei membri, fără criteriu de teritorialitate (față de 25.000 de semnături din cel puțin 18 județe);
 2. egalizarea condițiilor de candidatură pentru formațiunile politice și candidații independenți;
 3. reducerea numărului de semnături necesare pentru susținerea, respectiv înscrierea candidaturilor;
 4. posibilitatea cetățenilor de a susține mai mulți candidați la înscrierea în competiția electorală;
 5. anularea pragului electoral pentru candidații independenți și raportarea la coeficientul electoral.

Deficiențele identificate de Campania Politică fără Bariere privesc:

 1. reintroducerea criteriului de teritorialitate prin procedura de radiere;
 2. menținerea sistemului de alegere a primarilor într-un singur tur;
 3. introducerea, în fapt, a unui număr de semnături mai mare de 1% (recomandarea Consiliului Europei – Comisiei de la Veneția) pentru înscrierea unei candidaturi;
 4. subvenționarea discriminatorie a partidelor și reintroducerea criteriului de teritorialitate la decontarea cheltuielilor de campanie;
 5. menținerea în birourile electorale a statutului privilegiat al partidelor parlamentare;
 6. limitarea accesului partidelor neparlamentare, în campania electorală, la mijloacele publice de comunicare în masă.

29 aprilie 2015

Noi votăm, nu argumentăm, nu parlamentăm!

La aproape 25 de ani de la infamul „noi muncim, nu gândim,” Comisia comună pentru legile electorale a reușit performanța de-a adopta două proiecte de lege cruciale pentru democrație în mai puțin de jumătate de oră, fără nicio urmă de argumentație, fără vreun dubiu, fără vreo remușcare.

Ieri, în ședința Comisiei, au fost adoptate, cu minime modificări, rapoartele de aprobare pentru proiectul de modificare a Legii partidelor politice și pentru proiectul de reexaminare a Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

12 martie 2015

Posibile implicații ale aplicării prevederilor privind radierea, așa cum apar în forma actuală a proiectului de lege

În proiectul noii Legi a partidelor politice au fost introduse criterii de radiere a partidelor extrem de drastice, care fac imposibilă, de facto, existența partidelor locale. În comunicat, câteva scenarii extrem de plauzibile, în situația în care textul necorelat va rămâne în vigoare.

3 martie 2015

Bariere indirecte în cadrul procedurii de radiere și în criteriile de finanțare a partidelor

Din păcate, unele dintre barierele eliminate la nivelul înființării/înscrierii partidelor au fost re-introduse prin mecanismele de radiere, respectiv finanțare a partidelor. Politică fără Bariereconsideră că, astfel, sunt încălcate atât principiile noastre, discutate cu partidele politice, cât și înseși principiile adoptate de Comisie:

 • principiul privind radierea partidelor care nu depun candidaturi și/sau nu obțin un anumit număr de voturi, în mai multe circumscripții electorale, contravine principiului privind eliminarea criteriului teritorial;
 • principiul privind subvenționarea partidelor, respectiv decontarea cheltuielilor din campania electorală, numai pentru partidele locale care obțin 3% din voturile exprimate la nivelul unui județ, contravine atât principiului privind eliminarea criteriului teritorial, cât și principiului privind finanțarea partidelor în funcție de numărul de voturi obținute;
 • textul nemodificat/neactualizat din art. 15 și 16 ale Legii 334/2006, care menține evaluarea performanței electorale prin raportare la numărul de mandate obținute și atingerea pragului electoral la nivel național, contravine principiului privind eliminarea criteriului teritorial și principiului privind finanțarea partidelor în funcție de numărul de voturi.

24 februarie 2015 

Comisia parlamentară privind legile electorale: undă verde pentru liberalizarea vieții politice

În ședința din 24 februarie, Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru legile electorale și legea partidelor a adoptat câteva principii promovate de Campania Politică fără Bariere, care deschid calea pentru liberalizarea vieții politice:

 • renunțarea la criteriul teritorial drept condiţie pentru înfiinţarea unui partid;
 • înfiinţarea unui partid pe baza semnăturii a minimum trei fondatori.

17 februarie 2015

Întâlnire cu conducerea PNL

În privința înființării partidelor, liderii PNL au acceptat ideea reducerii semnificative a numărului de membri fondatori și posibilitatea discuțiilor pe marginea criteriului de teritorialitate. Trebuie precizat însă că proiectul legislativ pe care partidul îl are în vedere ca punct de pornire prevede ca membrii fondatori ai unui partid să fie din cel puțin 10 județe.

Cele două părți au căzut de acord că este util să fie anulată interdicția din legea actuală care împiedică o persoană să semneze două liste de susținere pentru candidați, fiind de acord că o semnătură de susținere reflectă opțiunea alegătorului de a asculta un candidat în campania electorală și nu o intenție de vot.

15 Ianuarie 2015

Discuția cu președintele Camerei Deputaților privind includerea Legii partidelor politice şi a finanţării acestora în dezbaterile Comisiei de cod electoral, pentru o discuţie „la pachet”

Ca urmare a întâlnirii de astăzi cu Politică fără Bariere, dl. Preşedinte Zgonea le va propune membrilor Comisiei să includă Legea partidelor politice şi Legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale în mandatul Comisiei comune. Aceste legi vor fi discutate prioritar, împreună cu Legea pentru alegerea autorităţilor publice locale, până la finalul lunii mai 2015, pentru a putea intra în vigoare cu un an înaintea alegerilor locale din 2016, conform Deciziei Curții Constituționale a României. Legea pentru alegerea Parlamentului, cea privind alegerea Preşedintelui României, respectiv Legea privind procedurile de referendum (naţional şi local) vor fi definitivate în iunie sau cel mai târziu în octombrie 2015, pentru a intra în vigoare înaintea alegerilor parlamentare din 2016, conform aceleiaşi Decizii CCR.

Decembrie 2014

Proiectul de modificare a legii partidelor

Octombrie 2014

Apelul făcut către candidații la președinție la 13 octombrie 2014: eliminați barierele politicii din calea cetățenilor

———–

Campania „Politică fără Bariere” - Inițiatori:
Asociația E-Civis

Asociația Funky Citizens

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală

Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki APADOR-CH

Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale CENTRAS

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe

Centrul pentru Inovare Publică

Asociația România Vie

Centrul pentru Jurnalism Independent

Comunitatea Uniți Salvăm

Expert Forum

Fundația pentru o Societate Deschisă

Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum

Rezistența Urbană

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală