Jandarmeria pierde definitiv procesul cu bicicliștii

26.11.2015
Print Friendly, PDF & Email

Decizia:

Marian Ivan, liderul OPTAR – Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – a câștigat definitiv procesul cu Jandarmeria care-l amendase cu 5000 de lei, pentru organizarea unui marș al bicicliștilor anunțat doar la Primărie, nu și la Jandarmerie. La 24 noiembrie 2015, Tribunalul București a respins apelul făcut de Jandarmerie și a menținut decizia de fond a instanței, dată în noiembrie 2014. Aceasta anula procesul verbal și îl exonera pe petent de la plata amenzii, pe motiv că nu există în România nicio lege care să-l oblige pe un protestatar să anunțe Jandarmeria cu 48 de ore înainte că are de gând să organizeze o adunare publică.

Marian Ivan a fost reprezentat în instanță de avocatul APADOR-CH, Nicoleta Popescu.

Faptele:

Marian Ivan, prin OPTAR, a organizat mai mult de 12 marșuri ale biciliștilor în București, toate fiind declarate în prealabil la Primărie, conform Legii 60/1991. În comisia de profil a municipalității, din care face parte și un reprezentant al Jandarmeriei, au fost discutate întotdeauna notificările  acestor adunări. În cazul celei din 10 mai 2014 (în urma căreia Ivan a fost amendat), adunarea fusese anunțată încă din ianuarie la Primăria Capitalei.

Înainte cu mai multe zile de desfășurarea efectivă a adunării din 10 mai, Marian Ivan a fost contactat de un reprezentant al Jandarmeriei care l-a întrebat dacă protestul va mai avea loc. Acesta a confirmat desfășurarea, conform declarației depuse.

Amenda, aplicată pe motiv că adunarea nu fusese anunțată și la Jandarmerie cu 48 de ore înainte, a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât ea nu a fost dată pe loc, ci trimisă mai târziu prin poștă. În timpul protestului, Marian Ivan a colaborat cu reprezentanții Jandarmeriei veniți la fața locului, acceptând schimbarea traseului, pentru a nu se întersecta cu un alt eveniment pentru care Primăria semnase un protocol de colaborare.

Autoritățile descurajează protestele

Procesul a durat mai bine de un an din cauza apelului făcut de Jandarmerie, care nici măcar nu s-a obosit apoi să facă o întâmpinare pertinentă la proces. Avocata APADOR-CH, Nicoleta Popescu, a atras atenția că Jandarmeria a uzat de metoda copy/paste pentru a contesta decizia de fond a instanței: „Recomandăm apelantei să citească o sentință judecătorească înainte de a formula un apel și să nu trimită motivele copy-paste din alte dosare, fiindcă nu toate procesele verbale emise de Jandarmerie sunt la fel și se întâmplă, ca în speța prezentă, să ajungem la o situație ridicolă în care să răspundem unor motive de apel care nu au nicio legatură cu sentința apelantă și, mai grav, cu situația de fapt reținută în procesul-verbal”.

La rândul său, Marian Ivan a declarat, după închiderea procesului că: „Deseori, Jandarmeria e folosită ca o unealtă împotriva cetățenilor pentru a-i descuraja să protesteze. În repetate rânduri, la Comisia pentru Adunări Publice din Primărie mi s-a spus că nu vom avea probleme cu adunările publice organizate de noi, dacă declarăm că nu sunt proteste.

Am refuzat tot timpul aceste oferte otrăvite, iar pentru asta am fost „pedepsit”, până acum, cu o sancțiune de 5000 de lei și un dosar penal. Iată că sancțiunea a fost anulată de Judecătorie, iar Tribunalul a confirmat corectitudinea hotărârii. Despre dosarul penal nu am să comentez, până când nu se va ajunge la o concluzie. 

În lipsa refuzului administrației de a dialoga pentru rezolvarea problemelor cetățenilor,  vom continua protestele, după calendarul anunțat. Următorul protest #oraspentruoameni este pe 23 aprilie 2016.

Astăzi am trimis o invitație la dialog adresată noului Primar General interimar. Precedenții primari, Sorin Oprescu și Dan Ștefănel Marin, nu au răspuns invitațiilor similare.”

Mai multe despre acest proces (și actele aferente) găsiți aici.

Pentru detalii,

Avocat Nicoleta Popescu

0733078723