Poliția călare sare calul în Herăstrău

APADOR-CH cere primăriei să clarifice reglementările în baza cărora intervine poliția călare, după ce doi polițiști locali au speriat cu caii lor un grup de oameni care ascultau muzică în parc

 politia-calare2

Un incident greu de înțeles a avut loc în acest week-end în Parcul Herăstrău, unde trupa Barbarossa Samba Group a oferit un concert ad-hoc trecătorilor. Un grup de aproximativ 300 de persoane (după aprecierile celor prezenți) a fost dispersat de doi polițiști călare, în timp ce liderul trupei Barbarossa a fost legitimat de un al treilea polițist.

Intervenția polițiștilor călare a fost huiduită de oamenii care ascultau muzică, și care au considerat că gestul forțelor de ordine este deplasat și exagerat, în condițiile în care adunarea era pașnică și nu deranja pe nimeni. Ulterior oamenii s-au deplasat la mașina poliției, ca să-l susțină pe liderul trupei și să ceară socoteală pentru gestul polițiștilor călare.

APADOR-CH a fost seziată ieri, iar în urma vizionării clipurilor postate pe Internet a luat legătura cu artiștii de la Barbarossa Samba Group. Aceștia erau pe punctul de a pleca din țară, în turneu, și ne-au declarat că sunt îngrijorați de faptul că unii dintre cetățenii care le-au ținut partea în parc ar putea fi amendați de poliție. Ei ar vrea ca excesul de zel de care au dat dovadă cei doi polițiști călare să nu rămână nesancționat.

Conform Legii 544/2001, APADOR-CH a trimis astăzi solicitări către Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București, pentru a afla dacă există și care sunt reglementările în baza cărora poliția călare acționează în parcurile Capitalei.

Considerăm că intervenția polițiștilor, așa cum s-a văzut ea în înregistrare, a fost mai mult un exces de zel decât o îndatorire de serviciu, atâta vreme cât adunarea respectivă nu deranja ordinea publică, iar oamenii nu erau agresivi. Asociația analizează în prezent oportunitatea unor demersuri care să ducă la sancționarea celor vinovați de abuzuri în acest caz

APADOR-CH le sugerează cetățenilor care au participat la acel eveniment și au fost amendați de poliție din acest motiv să conteste procesul verbal de contravenție pe care l-au primit sau îl vor primi de la poliție.

Vom reveni cu răspunsurile primite de la primărie la solicitarea făcută azi.

Iunie 2014Unicul răspuns primit de la Poliția locală București pe această temă  – În care Ion Țincu, șeful Poliției locale bucureștene zice că totul e bine și eficient.

UPDATE Ianuarie 2018 – Cinci fosti sefi din Politia Locala Bucuresti, in frunte cu fostul director general al institutiei, Ion Tincu, sunt judecati pentru abuz in serviciu in forma continuata. Concret, ei sunt acuzati de modul in care institutia a incheiat, in perioada 2010-2011, un contract cu societatea Fandax Grup SRL, prin care s-au externalizat, in mod considerat nelegal, serviciile de patrulare, interventie, constatare contraventii si aplicare sanctiuni. Detalii despre ancheta DNA aici

 

 

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply