Societatea civilă implicată în eficientizarea CNCD

25.03.2015
Print Friendly, PDF & Email

La 12 ani după înființarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, partidele politice parlamentare trebuie să propună și să numească șase noi membri ai Colegiului Director dintr-un total de nouă. Politizarea excesivă a acestui proces reprezintă un risc real pentru continuitatea și consolidarea instituțională a CNCD. Viitorul Colegiu Director, în măsura în care își tratează mandatul cu responsabilitate, are datoria de a spori capacitatea instituțională și profesională a CNCD. În consecință, este necesar ca partidele politice să propună persoane competente și cu un interes dovedit în domeniul combaterii discriminării pentru mandatele de membru al Colegiul Director al CNCD. Credibilitatea unui organism specializat în combaterea discriminării, din perspectiva legislației europene, este asociată direct nu doar cu independența de care trebuie să se bucure acesta, ci și cu calitatea activității și profesionalismul membrilor săi.

Coaliția anti-discriminare, formată din nouă organizații non-guvernamentale care apară și promovează drepturile omului, a susținut candidaturile a patru reprezentanți ai societății civile pentru Consiliul Director al CNCD.

Odată cu cele patru candidaturi depuse, organizațiile semnatare au solicitat Parlamentului respectarea principiilor transparenței, reprezentativității, independenței și profesionalismului în cadrul procesului de propunere și nominalizare a membrilor Colegiului Director al CNCD. Un proces transparent de desemnare, cu respectarea procedurilor de nominalizare stabilite 

Acesta este un jurnal al procesului prin care societatea civilă a supravegheat și s-a implicat în selecția și numirea noilor membri CNCD.

Comunicate de presă:

Societatea civilă propune patru candidaturi pentru CNCD și solicită Parlamentului o procedură transparentă de alegere a membrilor 

Trei candidați la CNCD sunt contestați de Coaliția anti-discriminare 

Parlamentul vrea să numească pe ascuns șase membri în conducerea CNCD 

Discriminare la propunerile în Consiliul antidiscriminare

Filmul audierii candidaților în Parlament – 24 martie 2015

sigle

***

Despre proiect:

Sprijinirea unor candidaturi și monitorizarea transparenței procesului de selectare și desemnare a noilor membri CNCD fac parte dintr-un proiect mai amplu derulat începând din 2014 de APADOR-CH cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. În cadrul aceluiași proiect s-a reușit desemnarea unui membru și a unui supleant din partea societății civile în Consiliul Național de Integritate (CNI).