Traian Băsescu, chemat să nu-l promulge pe Big Brother

APADOR-CH i-a adresat azi o scrisoare președintelui României, în care îi solicită să nu promulge Legea privind reținerea datelor și să sesizeze Curtea Constituțională pe această temă. Scrisoarea este semnată și de alte patru organizații civile: ApTI, ActiveWatch, CJI și ANISP.

Așa numita Lege Big Brother a fost votată de Camera Deputaților la 22 mai 2012, deși fusese respinsă de Senat și nu era susținută de Guvern. Legea are un istoric bogat, a mai trecut o dată de Parlament, după care a fost declarată neconstituțională în 2009. Ea obligă pe toți operatorii de Internet și telefonie să intercepteze și să stocheze timp de șase luni datele de trafic ale tuturor utilizatorilor. Asta înseamnă că providerul de Internet sau telefonie va ști cine cu cine comunică, în ce perioadă, și de pe ce dispozitive.

Legea este o transpunere națională a Directivei Europene 2006/24/EC, care reglementează păstrarea datelor de trafic informațional. Directiva – care a apărut ca un răspuns al Europei la amenințările teroriste de după atacurile din SUA, Spania și Marea Britanie – este implementată deja de majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, cu excepția României, Germaniei, Cehiei și Cipru. Curțile Constituționale din țările amintite s-au pronunțat cu privire la faptul că legile prin care s-a transpus Directiva constituie o încălcare flagrantă a dreptului la viață privată al cetățenilor. Germania, Cehia și Cipru încă nu au implementat alte legi în acest sens.

În România, Curtea Constituțională a argumentat în 2009 că Legea Big Brother încalcă dreptul la viață privată prin obligația general aplicabilă de a păstra date care sunt legate în mod direct de comunicațiile private ale tuturor cetățenilor. Actuala legislație națională prevede interceptarea convorbirilor sau a traficului de Internet numai cu mandat judecătoresc și pe baza unor suspiciuni. Forma votată luna trecută în Camera Deputaților este, în opinia APADOR-CH, mai gravă decât legea declarată neconstituțională în 2009. Ea transformă întreaga populație a României într-o masă de suspecți.

APADOR-CH a mai solicitat și Avocatului Poporului să conteste noua Lege votată de Camera Deputaților, dar fără succes. De aceea se adresează acum președintelui Traian Băsescu. APADOR-CH îi solicită președintelui să ia și o poziție oficială din partea României, în Parlamentul European, cu privire la aspectele neconstituționale ale Directivei Europene amintite. Deoarece actuala lege votată în Parlamentul României are la bază „teama” parlamentarilor că România va fi supusă undei decizii de infrigment pe această temă și vom fi siliți să plătim o amendă de 30.000 de euro zilnic dacă nu implementăm directiva.

Textul integral al scrisorii către președinte

 

Domnului Traian Băsescu, Președintele României

Palatul Cotroceni,

Bd. Geniului nr. 1-3,

Sector 6, București

 

Stimate domnule Președinte,

 

Vă supunem atenției punctul de vedere al organizațiilor semnatare cu privire la Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, lege adoptată de Parlamentul României la data de 22 mai a.c. și înaintată dvs. spre promulgare la data de 5 iunie a.c.

Actul normativ transpune în legislația națională Directiva Europeană 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic  informațional, directivă a cărei implementare constituie o încălcare flagrantă a dreptului la viață privată al cetățenilor.

În România, o lege similară cu prezentul act normativ a fost declarată neconstituțională prin Decizia Curții Constituționale nr. 1258 din 8 octombrie 2009. Argumentele Curții s-au bazat în principal pe încălcarea dreptului la viață privată prin obligația general aplicabilă de a păstra date care sunt legate în mod direct de comunicațiile private ale tuturor cetățenilor.

Legea care v-a fost înaintată spre promulgare nu doar că nu rezolvă problemele de neconstituţionalitate, ci chiar este o variantă mai periculoasă pentru drepturile cetăţenilor, cu o procedură vagă şi neclară de acces la date. De asemenea, amintim că Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal  a refuzat avizarea proiectului, Senatul a respins în unanimitate de voturi acest proiect de lege, iar Guvernul României a refuzat să îl susţină public.

Ca atare, vă solicităm să vă exercitați prerogativele în sensul sesizării Curții Constituționale cu privire la Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului ca parte a controlului anterior de constituționalitate a legii.

Referitor la soluţia pentru conflictul legat de neimplementarea directivei europene, amintim faptul că şi alte state (Germania, Cehia, Cipru) au decizii similare din partea Curţilor Constituţionale şi reiterăm ideea că autoritățile române ar fi trebuit  și încă trebuie să ia o poziție publică cu privire la Directivă,  afirmând în mod ferm necesitatea revizuirii acesteia în sensul respectării dreptului la  viață privată al cetățenilor europeni. Vă transmitem anexat un document în care detaliem aspectele de neconstituționalitate ale acestei legi.

 

În numele semnatarilor, cu considerație,

Diana-Olivia Hatneanu, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Cosemnatari:

Bogdan Manolea, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI)

Mircea Toma, ActiveWatch – Asociaţia de Monitorizare a Presei

Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Gheorghe Șerban, Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP)

 

 

Tags:

2 Responses to “Traian Băsescu, chemat să nu-l promulge pe Big Brother”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home in /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php on line 63