SRI ar vrea un „cod rutier” și pentru Internet: utilizatorii să aibă computerele înmatriculate și cu ITP-ul la zi

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a avut ocazia ieri, la Comisia de Tehnologia Informațiilor și Comunicații din cadrul Camerei Deputaților, să explice concret cum vede Serviciul Român de Informații reglementarea Internetului (deocamdată doar în România) și de ce SRI a inițiat de fapt proiectul de Lege privind securitatea cibernetică.

dumbrava-cosmoiu

Conform generalului Dumbravă, realitatea virtuală în care trăim nu mai are răbdare cu dezbaterile îndelungate ale legilor în Parlament, atâta vreme cât În fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului și 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. În 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malițioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă și virtuală nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de secunde de când discutăm noi această lege?”.

Potrivit proiectului de lege privind securitatea cibernetică, percheziția informatică se poate efectua chiar dacă persoana vizată nu a comis nicio faptă penală/infracțiune și fără să mai fie nevoie de autorizația unui judecător. Deci, o consecință gravă a adoptării proiectului de lege este că persoanele care nu comit infracțiuni vor avea mai puține drepturi și garanții decât cele care comit infracțiuni. Cu alte cuvinte, legea este rezultatul înlocuirii logicii cu vigilența serviciilor de informații.

Generalul SRI spune că este normal ca serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit în criminalitatea cibernetică fără ca utilizatorul lui să știe (din cauza unui virus). Dumbravă consideră că, dimpotrivă, apelul la decizia unui judecător nu este esențital, câtă vreme „dacă mergi cu computerul la depanat nu treci mai întâi pe la judecător ca să-i ceri avizul ca depanatorul să se uite în computerul tău”.

Deputatul PP-DD Vasile Oajdea: Ce propuneți dumneavoastră e un fel de viol

La această observație i-a dat replica deputatul PP-DD Vasile Oajdea, președintele Comisiei de IT:

Când omul merge la depanator o face pe riscul său. E dreptul fiecăruia să facă ce vrea cu computerul personal, e altceva când îți intră cineva cu forța în el. Ce propuneți dumneavoastră este un fel de viol. De ce nu mergeți acum pe stradă ca să întrebați o domnișoară dacă e de acord să-i faceți un control?

Florin Cosmoiu, reprezentantul Cyberint SRI, le-a explicat deputaților că supravegherea îndeaproape a computerelor private face bine și la imaginea României în lume:  „multe calculatoare sau infrastructuri ale unor entități private, care nu sunt de interes național, sunt infectate și utilizate fără voia proprietarilor în atacuri cibernetice care vizează fie teritoriul României sau al altor țări. În lege, sunt prevăzute o serie de măsuri care crează obligația ca atunci când se identifică aceste infectări, ele să fie remediate de către utilizatori.

Deputatul PC Ion Diniță: După India, poporul român este cel mai dotat de Dumnezeu cu inteligența de a lucra la computer

Punctele de vedere ale deputaților din comisie au variat de la a fi complet de acord cu necesitatea reglementării utilizării Internetului, la poziții criticie față de pretențiile SRI. Deputatul PC Ion Diniță, aflând că imaginea României este „stricată de criminalitatea cibernetică” a insistat că legea trebuie făcută, pentru ca elementele negative care ar utiliza necorespunzător Internetul să nu poată afecta imaginea țării. Asta deoarece „după India suntem al doilea popor care suntem dotat de Dumnezeu cu inteligență, ca și oameni care lucrează în computer, ori în condițiile astea va trebuie să avem și niște legi bune și să promovăm numai ce-i bun, că partea rea, știți cum este”…

Reprezentanții APADOR-CH, ApTI și ActiveWatch,  prezenți la ședință, au adus amendamente proiectului de lege (Amendamente Legea securitatii cybernetice), arătând că deși se confruntă cu aceleași amenințări cibernetice, majoritatea țărilor din UE au preferat să se limiteze la strategii de securitate cibernetică, nu să legifereze folosirea Internetului. Societatea civilă a cerut ca proiectul să nu se adopte cel puțin până când nu va fi emisă o directivă europeană în acest sens (link către amendamentele noastre comune). Deputații, la unison cu reprezentanții SRI, au spus că nu e nevoie să „așteptăm lumina de la Bruxelles”, că avem și noi suficienți specialiști care să poată face „o lege bună pentru reglementarea Internetului”.

Generalul Dumbravă, SRI: Să protejăm până la urmă Internetul ăsta care e al tuturor, nu al statului român

Ca să înțelegem mai bine necesitatea legii, generalul Dumitru Dumbravă a explicat pe înțelesul șoferilor: „Să ne imaginăm că Internetul e ca un sistem de drumuri pe care circulă și mașini ale statului – pompieri, armată, poliție – dar și mașini ale privaților. Ce ar însemna ca codul rutier să fie opozabil doar instituțiilor statului, pentru că privatul și-a cumpărat mașina din banii lui și poate oricând intra în mașina pompierilor sau ambulanței? Sigur că privații nu au aceleași obligații ca instituțiile statului, dar intrând pe drumurile publice, pe Internet, ai o minimă obligație. Să protejăm până la urmă Internetul ăsta care e al tuturor, nu al statului român. (…) Nu văd nimic rău în a pune puțină regulă într-un domeniu care acum e oarecum anarhic, adică circulăm ca la începutul secolului cu trăsuri cu cai. Acum circulăm sigur, dar repet, pentru că mașinile noastre au obligația la doi ani să-și facă ITP-ul, să facem revizia, mă deranjează, că mă costă bani, dar atâta timp cât asta înseamnă siguranță… îmi înmatriculez mașina, că așa e frumos, să se știe cine e în spatele volanului,….

Daniel Iane, deputat PNL, i-a atras atenția generalului SRI că „Internetul a fost o invenție a civililor. Nu e ARPANET (n.a. rețeaua militară creată de DARPA, predecesoarea Internetului), drumurile nu sunt ale armatei, sunt ale civililor. Armata a intrat pe drumurile noastre, asta e diferența. Eu vă înțeleg unde bateți și v-am spus că sunt un adept al acestor reglementări în ceea ce privește, nu Internetul, atât cât modul cum este el folosit, atât de către noi civilii cât și de instituțiile statului. Iar, al doilea considerent, dacă-mi permiteți: lăsați-ne pe noi să facem politică, lăsați-ne pe noi să facem declarațiile politice. Dumneavoastră sunteți invitați aici ca specialist al nostru, pe care noi îl plătim, vă întrebăm, ne răspundeți, nu faceți aprecieri”.

Iane a insistat să afle de la reprezentanții SRI dacă acest proiect de lege pe care l-au inițiat reprezintă o urgență din cauza unor amenințări iminente la adresa securității statului sau face parte dintr-o agendă pe termen lung a SRI.

–        Daniel Iane: Înțeleg că sunt niște amenințări majore pe noi ca țară. Le puteți spune aici sau e o chestiune de prevenție pe principiul că e bine să-ți faci iarna car și vara sanie ca să nu avem probleme mai târziu? Cât de iminentă e această lege, din moment ce ați declanșat-o?

–        Florin Cosmoiu, reprezentantul Cyberint SRI:Amenințările pe zona cirbernetică există de mulți ani, problematica securității cibernetice la nivelul CSAT e din 2006. Problematica există, factorilor de decizie le-au fost prezentate toate aspectele, așa s-a ajuns în această strategie și necesitatea aprobării acestei legi de către Parlament.

–        Daniel Iane: Deci e o chestiune de agendă?

–        Florin Cosmoiu: Este, și o susținem cu tărie!

Ședința Comisiei s-a încheiat cu promisiunea președintelui Vasile Oajdea că deputații vor vota (sau nu) amendamentele propuse de societatea civilă, iar legea își va urma parcursul legislativ, către statutul de „lege bună, cu cap, care să nu intre cu boncancii în viața intimă a cetățeanului”.

Tags:

25 Responses to “SRI ar vrea un „cod rutier” și pentru Internet: utilizatorii să aibă computerele înmatriculate și cu ITP-ul la zi”

 1. Bogdan-Andrei 26/06/2014 3:54 PM #

  1. Acesta ar reprezenta un abuz fara limite, care incalca drepturile constitutionale la secretul corespondentei, informatiilor private si libera exprimare.

  2. D.p.d.v. al supervizarii si managementului performantei unui asemenea sistem, de o asemenea amploare si delicatete, nu se pot estima si controla indeajuns de rapid riscurile colaterale. Mai pe romaneste, nu ai nici o garantie ca un ofiter de informatii care a obtinut acces la computerul tau este 100% bine intentionat, ca nu are la randul sau computerul interceptat sau ca informatii delicate despre persoana ta sau datele tale nu pot fi scurse pe internet intr-o fractiune de secunda sau folosite in interes politic.

  3. Daca tine domnul ‘jenral atat de tare la siguranta sanatatii mele, sa faca bine in inteligenta exacerbata a dansului sa instaleze un sistem de supraveghere nationala care sa functioneze legal pe principiul wiretapping-ului, adica ascultarea liniilor, ca la telefoane. Lucrul asta se face oricum, sa-l faca domnia sa doar mai inteligent, sa instaleze si un sistem inteligent care sa depisteze in timp real pattern-uri malitioase, sa le intercepteze si sa le memoreze pentru analiza. E acelasi lucru, doar ca nu-mi cer mie sa-i las sa dea petrecere la mine in casa, doar asa….sa vada cum stau cu acustica.

  Costa mult un asemenea sistem? Sa bage o suprataxa de 1 – 2 RON la abonamentele de internet si eu voi plati bucuros. Dar sa aibe acces la datele mele?? Sa ajunga mai intai la CEDO cererea si mai vorbim.

 2. ioana haitchi 26/06/2014 4:35 PM #

  De-aia nu mai puteti voi, de virusi si de conturi. Ce vreti, nerusinatilor? Nu va mai puteti justifica activitatea? Ati avut intalnire cu rusii si gata, va supuneti? Nemernici!

 3. Nolescu Emil 26/06/2014 6:00 PM #

  Sunteti cam prostuti, domnilor conducatori 🙂

 4. John 26/06/2014 7:12 PM #

  Daca SRI vrea acces la calculatorul meu vreau si eu acces la calculatorul lui George Maior de exemplu. Vreau sa stiu si eu ce face SRI cu banii mei de contribuabil, in ce scopuri ii folosesc.Sau va este frica ca o sa sparga iar baietii serverele la Eletrica sa posteze niste contracte care nu sunt destinate „publicului”… nu uitati „It’s all in the name of the greater good!”. Va doresc sa iasa presedinte Mazare intr-o buna zi sa va desfinteze lipitori platite degeaba.

 5. un om 28/06/2014 2:59 PM #

  pentru ca sa poata fi combatute aceste actiuni , oamenii trebuie sa argumenteze, si pentru aceasta trebuie sa aibe pregatire si cultura generala, nu sa stea in banca si sa priveasca cum ni se iau drepturile

  -http://ro.wikipedia.org/wiki/Experimentul_Stanford

 6. Silviu 30/06/2014 3:27 PM #

  Argumentele lor sunt pur si simplu imbecile, ceva de genu:

  SRI trebuie sa detina dublicatele cheilor de la toate locuintele cetatenilor, pentru a putea face perchezitii inopinate, deoarece exista infractori si teroristi, in consecinta preventiv perchezitioneaza orice locuinta si pe orice cetatean, in scopul preveniri unor astfel de infractiuni, si pentru ca tara nostra sa fie un exemplu de securitate in lume.

 7. Mediga 07/07/2014 8:20 PM #

  Si mai ce vor sri-stii?? Au primit instructiuni de la americani si trebuie sa faca sluj? Au simtit ca pierd controlul si puterea de decizie discretionara de dinainte de ’89 ?? Vor din nou sa-si reafirme rolul de „inima tarii” care bate, bate, bate…??? N-au avut succesul asteptat cu provaiderii si se intorc acum impotriva utilizatorilor?? Vor computere inregistrate cu parole cu tot ???? mai, dar sunt sariti rau de tot!!! da’ nu vor ei sa ne inregistram si rolele de hartie igienica si sa justificam sensul folosirii lor?? o sa avem nevoie si acolo de parole sau inca nu? si inregistrea o sa fie cu taxe? nu le mai merge asa bine comertul prin off-shore si inventeaza inca un venit?? adica noi le platim salariile si tot noi sa ne platim spionarea proprie? n-ar fi cam cum ne-am da singuri suturi in fund cu calcaiul? hai sa punem un caz ipotetic ca sa vedem cam care ar mai fi inca o consecinta a spionarii computerelor!! „un spion” care se ataseaza unui computer este un program sau un procedeu care ruleaza in paralel cu celelalte folosite de detinator,, dar folosind si resursele computeruilui respectiv…. daca detyinatorul are un computer slab, cu procesor mai incet care-i si mai ieftin, ca atata l-a tinut pe el buzunarul, si daca „spionul” este unul rudimentar care foloseste capacitatea computerului spionat, respectivul computer se blocheaza , „ingheata” pentru ca nu poate, nu are cum gandi si actiona simultan dar diferentiat, ca atata-l „duce” pe el capul (procesorul)…urmarea ar fi ca cei cu computere „incete” vor fi exasperati si nici nu vor sti de ce nu mai pot folosi „masina”…dar putinora le va trece prin cap ca sunt spionati si ca altcineva li „se uita peste umar” la ABSOLUT TOT ce fac, ba uneori le preiau chiar controlul computerului….si-atunci „prinde orbul, scoate-i ochii!”…eu refuz sa cred ca se va institui acest gen de control…sper sa fie impiedicat inainte de a se implementa!!

 8. JustMe 19/11/2014 1:54 PM #

  Auzi Generalu pizdi invata sa vorbesti cand vrei sa minti si sa manipulezi nu te mai balbai citez ” in cele doua saptamani de secunde……” [min 0:50- 0:51].
  Minciuna ce vrei sa fii tu antivirus…. 😀 sau din cate vad vrei sa fii un spyware care e mai rau decat un virus handicapatule.
  Fratilor pe langa acta si faptul ca deja fara stirea noastra oricum se colecteaza datele noastre de catre provaideri si decatre toate siturile de pe internet prin acele cookie-uri, cahe, squid, servicile secrete din toate tarile fac asta acum ar vrea si ei sa aibe mai multa putere incercand sa ne limiteze ca si CHINA sa ne invadeze datele personale sa aibe acces oricand la proprietatea ta privata la datele tale private … ( mama ceausescu a fost mic copil fata de astia )…. Unguri au iesit in strada pentru aceea taxa defapt aceea taxa ascundea acest lucru nu era vorba de taxa cat despre spionarea si contorizarea traficului tau pe net si ceea ce faceai tu pe net si in calculatorul tau. Fiecare cand intra pe net stie ce riscuri sunt de aceea exista soft-uri gen antivirusi, internet security antivirus, pentru a ne proteja nu ma intereseaza sa veniti voi cu asa zis ” protectie „. Se stie destul de bine ca nu asta vreti voi pentru ca oricand un HotCibernetic care nu este un haker poate clona datele orcarui calculator sa se dea drept alta persoana si mai ales ei utilizeaza calulatoare mai multor persoane pentru a produce acele probleme de care vorbiti. Asa ca lasati-o balta cu asa zisa „securitate a utilizatorului”.
  Ce ziceti daca la ce detineti voi controlul pe internet vine altu mai tare in bolls si prea controlu prin voi prin datele adunate de voi ,….. a. adevaru ca e mai usor sa detii controlu cand toti is la o lata decat cand is imprastiati. credeti ca bazele voastre de date vor fii in siguranta da ce mama draculu va credeti ca ati descoperit locul imaculat de neatins. ce se intampla daca bazele de date de control care le aveti asa ca prin magie dispar sau va sunt furate nu inseamna ca ne-ati compromis pe toti asa cum am zis exemplu un hot de buzunar ii mai usor sa caute portofelu intr-un buzunar unde stie ca ai portofelu decat sa cotrobaie prin toate buzunarele sau prin casa….

Trackbacks/Pingbacks

 1. Nasul TV » Cât va mai fi spaţiul virtual ultima redută de exprimare liberă | SRI pentru internauţi: serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare fără permisiunea unui judecător - 25/06/2014

  […] Generalul SRI Dumitru Dumbravă a avut marți ocazia, la Comisia de Tehnologia Informațiilor și Comunicații din cadrul Camerei Deputaților, să explice concret cum vede Serviciul Român de Informații reglementarea Internetului (deocamdată doar în România) și de ce SRI a inițiat de fapt proiectul de Lege privind securitatea cibernetică, informează APADOR-CH […]

 2. Nasul TV » Cât va mai fi spaţiul virtual ultima redută de exprimare liberă | Ce pregătește SRI pentru internauţi: serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare fără permisiunea unui judecător - 25/06/2014

  […] Generalul SRI Dumitru Dumbravă a avut marți ocazia, la Comisia de Tehnologia Informațiilor și Comunicații din cadrul Camerei Deputaților, să explice concret cum vede Serviciul Român de Informații reglementarea Internetului (deocamdată doar în România) și de ce SRI a inițiat de fapt proiectul de Lege privind securitatea cibernetică, informează APADOR-CH […]

 3. INCREDIBIL, DAR ADEVĂRAT ! SRI vrea să REGLEMENTEZE INTERNETUL - 26/06/2014

  […] Urmariti mai jos dialogul din comisie, asa cum a fost redat de APADOR-CH, asa cum este redat pe pagina oficiala. […]

 4. SRI ar vrea "cod rutier" pentru Internet: utilizatorii să aibă computerele înmatriculate și cu ITP-ul la zi | Internet Televiziune - 26/06/2014

  […] penală/infracțiune și fără să mai fie nevoie de autorizația unui judecător, informează Apador.org. Deci, o consecință gravă a adoptării proiectului de lege este că persoanele care nu comit […]

 5. VIDEO Cum vrea să aplice SRI codul rutier pe Internet: calculatoare înmatriculate şi percheziţii forţate - LaVaslui - prin orasul virtual - 26/06/2014

  […] apador.org, Dumbravă susţine că ritmul cu care se dezvoltă ameninţările cibernetice este prea rapid, iar […]

 6. VIDEO. Generalul SRI care vrea „ordine” pe Internet și controlul computerelor fără aviz de la judecător | Pagina de Politică | Parte din familia RV - 26/06/2014

  […] Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR – CH) a publicat pe siteul său o relatare de la audierea lui Dumbravă (și a încă doi reprezentanți ai SRI), la care au […]

 7. Cum vrea să aplice SRI codul rutier pe Internet: calculatoare înmatriculate şi percheziţii forţate | Romania MilitaryRomania Military - 27/06/2014

  […] apador.org, Dumbravă susţine că ritmul cu care se dezvoltă ameninţările cibernetice este prea rapid, iar […]

 8. Am o problemă cu securiştii români - 27/06/2014

  […] APADOR-CHi sunt şi ele disponibile. Dacă doriţi să vi se facă greaţă, puteţi citi şi declaraţii ale generalului Dumbravă precât şi ale altor fiinţe […]

 9. Propunere legislativa a SRI: Toti cetatenii Romaniei vor fi obligati sa-si inmatriculeze, cu parole cu tot, computerele, pentru a fi controlate | Arta lui Marian Bataiosu - 27/06/2014

  […] apador.org, Dumbravă susţine că ritmul cu care se dezvoltă ameninţările cibernetice este prea rapid, iar […]

 10. Romania: No communication without registration » EDRi - 02/07/2014

  […] SRI wants “road rules” for the Internet (only in Romanian, 25.06.2014) http://www.apador.org/blog/sri-securitate-cibernetica-internet/ […]

 11. Să contr… protejăm internetul | Logica economică - 04/07/2014

  […] Detalii mai pe larg gasiti aici: […]

 12. De câte verdicte de neconstituționalitate mai aveți nevoie ca să ne respectați viața privată? | APADOR-CH - 10/07/2014

  […] toate motivele să ne așteptăm la aceeași celeritate din partea legiuitorului și în privința Legii securității cibernetice, care se află la un vot distanță de trecerea prin […]

 13. Vorratsdatenspeicherungs-Bingo: Auch Rumänien kippt die anlasslose Massenüberwachung, zum zweiten Mal | netzpolitik.org - 11/07/2014

  […] Nutzer und aller WiFi-Hotspot-Nutzer. Hinzu kommt, dass wir bei der Verabschiedung des Cyber-Sicherheits-Gesetzes, für das nur noch wenige Stimmen fehlen, mit der selben gesetzgeberischen Geschwindigkeit rechnen […]

 14. SRI se luptă mai mult cu drepturile cetățenilor decât cu ciber-teroriștii | La colțu' străzii - 11/08/2014

  […] „În fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului și 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. În 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malițioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă și virtuală nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de secunde de când discutăm noi această lege?” (puteți să citiți un rezumat al dezbaterii sau să vedeți înregistrarea ei pe site-ul APADOR-CH). […]

 15. Când SRI devine un pericol | PresaLiberă.net - 12/08/2014

  […] „În fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului și 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. În 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malițioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă și virtuală nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de secunde de când discutăm noi această lege?” (puteți să citiți un rezumat al dezbaterii sau să vedeți înregistrarea ei pe site-ulAPADOR-CH). […]

 16. SRI ar vrea un „cod rutier” și pentru Internet: utilizatorii să aibă computerele înmatriculate și cu ITP-ul la zi | Radio GRADO - 02/12/2014

  […] Sursa: apador.org.ro […]

 17. SRI ar vrea un „cod rutier” și pentru Internet: utilizatorii să aibă computerele înmatriculate și cu ITP-ul la zi | Radio GRADO - 22/12/2014

  […] Sursa: APADOR-CH […]

Leave a Reply