Rasismul din Baia Mare, huiduit la București

Protestatarii de la Antipa

APADOR-CH a protestat azi în fața Guvernului împotriva comportamentului rasist al primarul din Baia Mare. Primarul Cătălin Cherecheș a mutat 38 de familii de romi care locuiau în tabere improvizate, într-o fostă clădire dezafectată ce a aparținut firmei Cuprom, plină cu recipiente cu substanțe chimice periculoase. La câteva zile după această măsură abuzivă, 22 de copii și doi adulți au ajuns la spital, intoxicați cu substanțele existente în fosta clădire a fabricii. Pentru ca situația să semene pe deplin cu un lagăr, primarul a decis și înălțarea unui gard de 1,80 m cu care speră să-i izoleze pe romi.

Cei o sută de oameni strânși azi în fața Muzeului Antipa – unicul loc aprobat de autorități pentru proteste în Piața Victoriei – au reprezentat  36 de organizații din România care îi cer premierului Victor Ponta să ia măsuri  în legătură cu situația creată la Baia Mare.

Nu este prima măsură de acest fel a primarului supranumit „Chimicul” la protestele de azi. Cherecheș a mai strâns voturi și anterior, exploatând sentimentele rasiste ale unor alegători, și același lucru îl face în această campanie electorală, când este creditat cu șanse mari să fie reales. Cherecheș este susținut de USL.

Flashmob-ul de pe zebră

La protestul de azi s-a scandat „Jos Rasismul!”, „Otrăviți zeci de copii, pentru voturi mii și mii”, „Proiect USL: Dacă ești rom, prima casă la CUPROM”, „Pentru că sunt rom, mă duci la CUPROM?”, „Locuințe sociale, nu substanțe criminale”. Spre îngrijorarea jandarmilor care au păzit adunarea protestatarilor, am avut și un flashmob de câteva minute, mai mulți participanți la protest s-au întins pe trecerea de pietoni, cât a ținut culoarea verde a semaforului de la Antipa.

Protestul s-a încheiat după depunerea la Guvern a unei scrisori comune redactată și semnată de reprezentanții celor 36 de organizații, care-i cer premierului să sancționeze comportamentul rasist al primarului USL de Baia Mare.

     

 

Textul scrisorii adresate premierului

 Bucureşti, 7  iunie 2012

Domnului Victor Ponta, Prim-Ministru

 

SCRISOARE DESCHISĂ

 

Semnatarii solicită Guvernului României să ia atitudine faţă de acţiunile autorităţilor locale din Baia Mare cu privire la romi şi să informeze în mod public cu privire la măsurile dispuse.

Demersurile rasiste ale autorităţilor locale, în principal ale primarului din Baia Mare, au fost aduse în atenţia instituţiilor centrale şi a organizaţiilor interguvernamentale încă din anul 2011, când Primarul a utilizat mutarea romilor din 4 comunităţi informale din localitate, ca principal punct de campanie electorală[1], marşând pe aceeaşi idee[2] şi în actuala campanie[3]. Primarul a mai dispus şi construirea unui zid cu o înălţime de 1,80 m şi lungime de 89 m, menit să despartă blocurile[4] locuite preponderent de etnici romi, de restul comunităţii majoritare, fapt ce a atras critici vehemente atât din partea organizaţiilor de drepturile omului, cât şi din partea unor instituţii internaţionale, care au luat poziţie faţă de această fapta de segregare şi de ghetoizare etnică.

Semnatarii protestează public faţă de faptul că, până în prezent, Guvernul României a ramas impasibil faţă de aceste grave încălcări repetate ale drepturilor omului, lucru ce i-a permis primarului să extindă politică sa rasistă faţă de romi şi a dat un semnal şi altor autorităţi locale pentru a acţiona în mod similar.

Primarul oraşului Baia Mare a evacuat 38 de familii de romi din cartierul Craica şi le-a mutat în blocul nr. 2 din incinta societăţii CUPROM, pe data de 1 iunie 2012. În noua locaţie (improprie, neamenajată, fără condiţii adecvate de locuire), 22 de copii si 2 adulţi s-au intoxicat în urma ingerării unor substanţe aflate în locuinţele ce le-au fost repartizate, necesitând spitalizarea, conform informaţiilor prezentate de media.[5] Dincolo de faptul că spaţiul unde au fost mutaţi romii nu îndeplinea cerinţele minimale impuse de legea locuirii, în cadrul incintei CUPROM – blocul 2, în camerele unde romii au fost mutaţi, au fost lăsate recipiente cu substanţe toxice.

Considerăm că o astfel de situaţie este inadmisibilă şi trebuie sancţionată imediat. De asemenea, suntem profund îngrijoraţi de pericolul extrem pe care il reprezintă folosirea sentimentelor anti-rome în campania electorală a unui primar.

În ciuda celor de mai sus, starea de impunitate la nivel local continuă, iar romii sunt în aceeaşi locaţie.

Vă solicitam, domnule Prim-Ministru, să întreprindeţi toate demersurile necesare pentru remedierea în regim de urgenţă a situaţiei din Baia Mare, respectiv mutarea romilor în condiţii adecvate de locuire şi tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovaţi de aceste acţiuni.

Vă solicităm, domnule Prim-Ministru, să dispuneţi de urgenţă luarea măsurilor în vederea verificării mediului de toxicitate la care au fost expuşi romii din Craica.

Totodată, vă solicităm să faceţi toate demersurile pentru ca Instituţia Prefectului să procedeze la verificarea legalităţii măsurilor întreprinse de către Primarul şi Consiliul Local Baia Mare şi să dispună măsurile necesare.

Vă solicităm, de asemenea, să demaraţi acţiuni reale pentru îmbunătăţirea situaţiei locuirii romilor din România, începând cu adoptarea urgentă a unei legislaţii[6] care să împiedice asemenea comportamente şi terminând cu acţiuni de integrare socială şi urbană a comunităţilor informale de romi.[7]

 

Cu aleasă consideraţie,

Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei – Mircea Toma, Preşedinte

Agenţia “Împreună”- Gelu Duminică, Director executiv

Alianţa Civică a Romilor din România- Rahela Dadu, Director executiv

Amphitheatrrom- Sorin Aurel Sandu, Preşedinte

APADOR CH- Diana Olivia Hatneanu, Director executiv

Asociaţia “Sanse Egale”, Zalau- Robert Vaszi, Director executiv

Asociaţia ACCEPT- Irina Niţă, Director executiv

Asociaţia CARUSEL- Marian Ursan, membru fondator

Asociaţia Culturala TURN- Adrian Voichitescu, Preşedinte

Asociaţia ELTERA, Brasov- Ionuţ Gagiu, Preşedinte

Asociaţia Femeilor Rome din România- Violeta Dumitru, Preşedinte

Asociaţia Jurnalistilor Romi- George Lăcătuş, Preşedinte

Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socialş- Alina Ungureanu, Preşedinte

Asociaţia Pro Democraţia- Cristian Pârvulescu, Preşedinte

Asociaţia TRUST, Craiova- Alin Banu, Director executiv

Centrul Creştin al Romilor- Florin Cioabă, Preşedinte

Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala- Mariana Dinca, Presedinte

Centrul pentru Jurnalism Independent- Ioana Avadani, Director executiv

Centrul pentru Resurse Juridice- Georgiana Iorgulescu, Director

Centrul Romilor “Amare Rromentza”- Mihai Neacsu, Director

CeRe- Centrul de Resurse pentru Participare Publică- Oana Preda, Director executiv

ECPI- Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice- Florin Buhuceanu, Preşedinte

EGAM- European Grassroots against Racism Movement, Benjamin Abtan, Preşedinte[8]

Roma Education Fund Romania- Eugen Crai, Director executiv

Fundaţia DESIRE Cluj- Eniko Vincze, Preşedinte

Fundatia Ruhama- Monica Suciu, director executiv

Fundaţia Tudor- Marius Tudor, Preşedinte

Fundatia Soros Romania- Mircea Vasilescu, Presedinte

Grupul pentru Acţiune Socială- Adrian Dohotaru, Preşedinte

Institutul pentru Politici Publice- Violeta Alexandru, Director

KCMC- K Consulting Management and Coordination- Ciprian Necula, Director executiv

Liga PRO-EUROPA- Smaranda Enache, Preşedinte

MCA România- Centrul pt Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania- Maximilian Katz, director

PolicyCenterfor Roma and Minorities- Valeriu Nicolae, Preşedinte

Romano Butiq – Nicoleta Bitu, Director executiv

Romani CRISS- Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii- Marian Mandache, Director executiv

Sastipen- Daniel Radulescu, Preşedinte

 


[2] Punctul 1 din programul electoral al candidatului Chereches face referinta la demolarea cocioabelor si la faptul ca “Nu mai accept ca in orasul nostru sa existe asemenea colonii care isi permit sa incalce regulile”, conform

[4] Str. Horea nr. 45 A si B.

[7] Menţionam faptul că autorităţile din Baia Mare nu sunt singurele care întreprind acţiuni de relocare a romilor în condiţii improprii pentru locuirea umană. Spre exemplu: comunitatea din Pata Rât, de lângă groapa de gunoi a oraşului Cluj-Napoca, sau romii relocaţi lângă staţia de epurare a oraşului Miercurea Ciuc.

[8] Mjaft !- Albania, Youth Initiative for Human Rights-Kosovo, Rasmus Network-Finland, Bulgarian Helsinki Committee- Bulgaria, The Forum for Social Diversity- Polonia, Centrum Mot Rasism- Suedia, Youth Initiative for Human Rights-Muntenegro, Ludia proti rasizmu- Slovacia, Kif Kif-Belgia, SOS Mod Racisme-Danemarca, Youth Initiative for Human Rights-Bosnia, Youth Initiative for Human Rights-Croatia, Youth Initiative for Human Rights- Serbia, Estonian Institute for Human Rights- Estonia, Romani CRISS- Romania, Sveriges Antidiskrimineringsbyråer- Suedia, Antirasistisk Senter- Suedia, Ekvilib institute- Norvegia, SOS Razzismo- Italia, Durde!- TurciaTags:

One Response to “Rasismul din Baia Mare, huiduit la București”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home in /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php on line 63