Drepturile omului în România, văzute din SUA

 

Problemele majore de încălcare a drepturilor omului, semnalate în cel mai recent raport al Departamentului de Stat al SUA privind România, vizează:

  • abuzurile poliției și jandarmilor;
  • relele tratamente aplicate deținuților și romilor;
  • supraaglomerarea din închisori;
  • lipsa unor anchete efective privind abuzurile autorităților.

Pentru unele dintre aceste aspecte Departamentul de Stat al SUA citează și rapoarte ale APADOR-CH din 2015.

În raportul SUA privind România se menționează și corupția guvernamentală care a rămas o problemă larg răspândită. La fel, discriminarea socială sistematică împotriva romilor, îngrădirea accesului acestora la o educație adecvată, la locuințe, asistență medicală și la oportunități de angajare.

Raportul amintește și de încercările continue ale unor figuri politice autohtone de a compromite independența sistemului judiciar și de a submina libertatea presei. De actele de violență și discriminare împotriva femeilor și de unele acte și declarații antisemite, rasiste, xenofobe și naționaliste din mass-media și de pe Internet.

Agențiile guvernamentale românești sunt menționate în raportul SUA că oferă asistență inadecvată persoanelor cu handicap și persoanelor neglijate, cu dizabilități, aflate în instituții. Se amintește și discriminarea socială față de lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali și persoane intersex (LGBTI), ca o problemă încă prezentă în România. La fel și discriminarea față de persoanele cu HIV / SIDA.

Citiți raportul complet în limba engleză.

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply