APADOR-CH a făcut un denunț penal împotriva șefului poliției Piatra Neamț

Pentru că Poliția Română tinde să mușamalizeze agresiunile săvârșite de angajații ei asupra cetățenilor, facem un denunț penal ca să forțăm anchetarea reală a acestor infracțiuni

 

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki a făcut azi un denunț penal împotriva comisarului şef Cezar Constantin Filip, şef al Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, prevăzută de art. 296 al. 2 din Codul penal.

În ultimele zile presa a prezentat imagini în care șeful poliției Piatra Neamț este surprins lovind o minoră cu palmele, pumnii și picioarele, imagini ce provin de la o cameră de luat vederi din sediul poliției municipale.

Acest incident vine la doar câteva zile după ce un tânăr din București a murit în condiții suspecte în garajele Secției 10 Poliție. APADOR-CH face acest demers deoarece constată că pe fondul înmulțirii cazurilor de agresiune săvârșite de polițiști la adresa cetățenilor, instituția Poliției rămâne încremenită într-o atitudine protectivă față de propriii angajați și încearcă să mușamalizeze dovezile în loc să ia măsuri ferme care să descurajeze acest comportament abuziv.

Prin denunțul făcut, APADOR-CH urmărește tragerea la răspundere penală a șefului poliției Piatra Neamț, nu numai o eventuală sancționare disciplinară a acestuia, așa cum se întrevede din comunicatele pe care Poliția le-a făcut publice de voie-de nevoie după apariția în presă a dovezilor incriminatoare.

Considerăm că, având în vedere locul şi momentul comiterii agresiunii, autorul acesteia se afla, în mod evident, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, fiind vorba despre o agresiune comisă de şeful poliţiei în sediul poliţiei.

 Măsuri luate la presiunea publică

În cazul tânărului mort în Secția 10, Poliția a dat un comunicat laconic abia după patru zile de la moartea acestuia, și numai la presiunile media Parchetul de pe lângă Tribunalul București a dat un comunicat în care a recunoscut că polițistul învinuit de moartea tânărului este cercetat în stare de arest preventiv.

În cazul de la Piatra Neamț, șeful poliției și-a dat demisia mai degrabă la presiunea mediatică și este posibil ca în urma unei sumare anchete interne să primească un avertisment, o tăiere simbolică de salariu sau o sancțiune disciplinară de mutare în altă unitate, ceea ce nu i-ar schimba comportamentul agresiv.

De aceea considerăm că este necesară o anchetă penală. Pedeapsa pentru infracțiunea de purtare abuzivă, prevăzută de art. 296 al. 2 din Codul penal, este închisoarea de la 4 luni la 2 ani și 8 luni sau amendă.

În cadrul aceluiași denunț APADOR-CH solicită și identificarea şi audierea bărbatului care a asistat la bătaia aplicată minorei, fără să intervină, un bărbat despre care presa spune că ar fi ofiţer la Biroul de Investigaţii Criminale. Dacă din cercetări reiese și implicarea acestei persoane solicităm tragerea la răspundere penală a acestuia.

 

Tags:

Trackbacks/Pingbacks

  1. Protestăm față de presiunile la care este supus polițistul-avertizor de integritate din Poliția Piatra Neamț | APADOR-CH - 24/03/2014

    […] Citiți și APADOR-CH a făcut un denunț penal împotriva șefului Poliției Piatra Neamț […]

Leave a Reply