Comisia Europeană: mulți dintre arestații preventiv n-ar trebui să fie ținuți închiși

APADOR-CH împreună cu alte 21 de organizații neguvernamentale care militează pentru drepturi civile în Europa au semnat o scrisoare deschisă adresată comisarului pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Semnatarii scrisorii le solicită oficialilor europeni să continue acţiunile vizând elaborarea unor standarde EU minimale şi aplicabile în  toate statele membre în materie de arestare preventivă şi, dacă se va dovedi necesar, să elaboreze o propunere legislativă în acest domeniu. În scrisoare se vorbește și despre folosirea alternativelor la încarcerare şi scurtarea duratei arestării preventive.

 inchisori-aglomerate-europa

Demersul este inițiat de Fair Trials International, organizație care militează pentru drepturile persoanelor judecate sau închise în alte țări decât cea din care provin. Conform studiilor făcute de Fair Trials, la nivelul UE se cheltuie anual peste 5 miliarde de euro cu deținerea persoanelor acuzate de diverse infracțiuni, și care așteaptă să fie judecate. Pe întreg teritoriul UE, oamenii sunt ținuți în arest preventiv în așteptarea procesului, de multe ori în condiții îngrozitoare, cu acces limitat la un avocat.

 

Fair Trials consideră că statele nu ar trebui să folosească măsura arestării preventive decât în cazuri excepționale, de exemplu, pentru a asigura probe vitale în proces sau pentru a proteja martori cheie. Și chiar și atunci când arestarea preventivă este justificată. condițiile de detenție trebuie să fie umane. Arestaților trebuie să li se asigure minime condiții precum:

– facilități pentru a-și pregăti apărarea;

– comunicare confidențială cu avocatul;

– o revizuire periodică a detenției.

 

În 2011, Comisia Europeană a făcut o verificare privind detenția în UE, iar rezultatele au arătat că în statele membre oamenii sunt ținuți închiși în așteptarea procesului luni și chiar ani de zile (până la patru ani în Spania), că unele state nu au alternative la arestul preventiv și nici prevederi legale privind perioada maximă de arest preventiv. Deși Convenția Europeană a Drepturilor Omului interzice detenția arbitrară, în realitate această măsură considerată excesivă este destul de comună în statele membre UE.

Potrivit Comisiei Europene, 80% dintre arestații preventiv din închisorile UE provin din alte țări și mulți dintre ei nici nu ar trebui să fie ținuți închiși. În decembrie 2012 a intrat în vigoare măsura care permite cetățenilor UE acuzați într-o altă țară UE să se întoarcă în țara lor și să aștepte acolo să fie judecați. Comisia a estimat că astfel s-ar face economii importante și că numărul arestaților va scădea. Parlamentul European a cerut de asemenea o reformă în privința arestui preventiv în UE.

 

Puteți citi scrisoarea adresată comisarului Viviane Reding pe site-ul APADOR-CH. Tot acolo, la secțiunea „rapoarte speciale”, găsiți și mai multe rapoarte făcute de-a lungul timpului de asociației, cu privire la condițiile din aresturile României.

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply