Când polițiștii te conduc la secție și-ți spun că ai căzut pe scări

florin micu4Florin Micu a ajuns la APADOR-CH căutând pe google „ce faci când ești bătut de poliție”. Pățania lui poate fi a oricărui tânăr care se trezește puțin mai vocal într-o seară de vară, în părculețul blocului, la o bere cu prietenii. Pentru că asta a fost greșeala lui, plătită nu numai cu o amendă pentru tulburarea liniștii publice, așa cum ar fi normal, ci cu o vizită la secția de poliție și o bătaie aplicată cu sete de „oamenii legii”.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 27-28 iunie, Florin și prietenii lui au băut bere într-un părculeț din Drumul Taberei și au fost admonestați de poliție pentru asta. Toți ceilalți au primit amendă pe loc, numai el a fost încătușat, băgat cu forța în mașina poliției, tratat cu pumni, palme, picioare și tomfe, pe drum, în mașină și în Secția 25, abia apoi amendat și trimis acasă.

florin micu3

 

La plecare, cei trei polițiști agresori l-au întrebat cum îl cheamă (că nu avusese buletinul la el) și i-au spus că ochiul vânăt și juliturile de pe brațe și picioare le are pentru că ar fi căzut pe scări, nu pentru că l-a bătut poliția.

La fel de relaxat a tratat situația și comandantul Secției 25, care l-a chemat a doua zi în audiență, ca să-l vadă și să-i puncteze că „sigur a făcut el ceva”. Că nu degeaba fuseseră trei apeluri de la cetățeni în noaptea cu pricina.

 

 

„Nici noi nu suntem uși de biserică, dar dacă mănânci semințe în fața blocului nu trebuie să-ți iei șuturi în fund de la poliție”, e de părere Florin Micu.

Comportamentul polițiștilor de la Secția 25 nu este nici nou, nici diferit de al colegilor lor din alte secții. Din păcate practica săltării oamenilor de pe stradă, chipurile pentru identificare, și bătăile aplicate la secție, departe de ochii lumii, este mai răspândită decât ne place să credem.

florin micuIar mentalitatea de genul „sigur a făcut el ceva” e împărtășită de cetățeni – care de prea multe ori consideră că așa ceva nu li se poate întâmpla decât celor care „nu sunt cuminți” – dar și de comandanți și chiar procurori care refuză să ia măsuri pentru pedepsirea acelora dintre polițiști care comit astfel de infracțiuni.

Florin Micu a fost pentru prima dată în viață pus în această situație. Când ne-a vizitat, la patru zile după incident, era în continuare vizibil șocat de ce i se întâmplase, speriat că și-ar putea pierde locul de muncă din cauza faptului că a trebuit să-și ia concediu medical și că „a avut probleme cu poliția”, și mai ales derutat cu privire la ce trebuie să facă în continuare.

APADOR-CH i-a acordat și lui consultanță, așa cum face de ani de zile cu victimele abuzurilor polițiștilor. Dar dincolo de asta a cerut, pentru a câta oară, responsabililor din poliție să înceapă să trateze cu seriozitate aceste cazuri.

Citiți raportul complet privind cazul Florin Micu.

***

sigle

Acest caz a fost tratat în cadrul proiect realizat în colaborare cu Casa Jurnalistului, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

 

Tags:

4 Responses to “Când polițiștii te conduc la secție și-ți spun că ai căzut pe scări”

 1. Dan 17/07/2015 7:23 PM #

  Medical pentru ce are in poze??!! Hai lasa-o dracu, deci e de fapt o fetita de 5 ani in poza?

 2. Anonim 19/07/2015 10:42 AM #

  il cunosc pe acest individ si pot spune ca in trecut a mai avut probleme cu legea si tot asa a incercat sa bata niste politisti in sectie sustinand ca i-au fost furati niste bani de catre ei. Asa ca stati linistiti, cu siguranta ca s-a luat cu ei prin sectie, a injurat si s-a dat cocos! Eu zic ca a scapat ieftin, pentru ca se putea lasa cu ultraj. App,

 3. Anonim 19/07/2015 10:44 AM #

  App, el este gradat (cadru militar) si de aceea ii este frica sa nu isi piarda locul de munca.

 4. Constanta Nevelicico 19/07/2015 8:32 PM #

  Este inacceptabil tot ce se intampla! Pentru ca „saltand” oamenii de pe strada si purtandu-se brutal cu ei, nu vor schimba nimic.Acestia nu sunt politisti.

  Eu nu am facut nimic, doar m-am mutat unde aveam resedinta.Lipsa de ocupatie, alcoolul, barfa, dar mai ales interesul pentru doua proprietati, bani si bunuri, m-au pus in situatia de a ma confrunta cu mai multe persoane din apropiere.S-au constituit intr-un grup si m-au hartuit, sicanat,amenintat, lovit in curte si pe strada.A fost cumplit!

  Apeland la politie, unele incidente le-au rezolvat, deoarece am avut certificat medico-legal, 2012.Pe al doilea, din aug.2014 au incercat sa-l conteste, cu zambetul pe buze, spunandu-mi sa fac test cu poligraful.Il apara pe faptuitor, cum au facut din 2012 pana acum.

  Datorita persistentei atmosferei de teroare si amuzament( ei se simteau bine pentru ce imi faceau si ca ma enervam) am inceput sa fac sesizari mai departe la IPJ Prahova si IGPR.Nu numai ca eu am fost cea urmarita ( deja eram clasata ca „nebuna”, instabila psihic”, depresiva, care creez conflictele – asa cum reiese dintr-un Raport de control intern facut la sesizarea mea despre atitudinea unui agent de politie, care se ocupa de caz), dar cu ajutorul grupului si a unuia cu relatii, am ajuns faptuitoare impreuna cu o prietena, doar ca ne-am deplasat pe trotuar si am asistat la comportamentul obscen al altora doi.

  De cand am facut sesizari la IGPR ( oct.2013) ne-au facut dosar penal cu fapte inexistente;dosar clasat.Am fost, din nou, lovita pe strada cu un fier si cu pietre;din parte vatamata am devenit, din nou, si faptuitoare, deoarece acea persoana a depus sesizari cu alte zile ( toate cu minciuni), ca sa se victimizeze si sa scape.

  Sunt 6 ani de teroare, in care grupul, politisti si doi procurori din Campina au creat un caz, fara sa am vreo vina.Incerc prin proces penal, civil sa ma apar, prin sesizarea tuturor autoritatilor, dar totul e asa de bine facut, ca un „mecanism perfect”, incat esti strivit cu zambetul pe buze.

  Nu-mi vine sa cred ( nu am niciodata vreo problema) pana unde au ajuns acesti politisti ( au pus dupa mine tot felul de cunostinte sa ma sicaneze si sa cedez, cu promisiunea ca ma interneaza cu forta la spital de psihiatrie).Am fost anuntata sa plec si nu am crezut.

  Acestea sunt doar cateva aspecte dintr-un chin, care nu se mai termina pentru ca sunt „mana in mana”, au pixul, obiect de teroare.Au stiinta cum sa ma „innebuneasca”!

  Mi-a fost greu sa inteleg tot acest sistem mafiot si corupt, care se creaza la un anumit nivel local. A scrie, mai departe, e riscant pentru ca stiu cum sa se apere si sa te culpabilizeze.

  Dupa 32 de ani de munca si 43 de ani de contributii, de viata normala, ca cetatean al acestei tari, ma confrunt cu persoane cu autoritate, care nu au ce sa caute acolo.

  Este vorba de reprezentanti ai Politiei Municipiului Campina, Parchetul de pe langa Campina si acum, mai recent, de un procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova.Acesta a lucrat in Campina si se ocupa de musamalizarea cazului meu, clasand faptul ca exista un grup infractional organizat.

  Inca nu mi-am revenit din soc, cu cat apar mereu noi dovezi ca totul este „o facatura” cu acte legale.

  Traim intr-un lagar al dezordinii, al unei false autoritati,lipsite de omenie! Pe fondul unui vid de putere! Legea junglei!

Leave a Reply