Avocatul Poporului recomandă închiderea sediului vechi al Secției 10 Poliție, unde au fost bătuți mai mulți cetățeni

La cererea APADOR-CH, Avocatul Poporului a emis recomandarea 3/2015 prin care îi solicită chestorului general Petre Tobă, șeful Poliției Române, să închidă sediul vechi al Secției 10 Poliție, unde numai în ultimii ani s-au petrecut mai multe abuzuri la adresa cetățenilor, unele soldate și cu un deces. Recomandarea vine ca urmare a sesizărilor repetate făcute de APADOR-CH, atât la conducerea Poliției, cât și la Avocatul Poporului, după ce organizația primise mai multe plângeri de la cetățeni agresați de polițiști, în Centrul istoric sau chiar în sediul poliției.

sectia10

Conform răspunsului semnat de Victor Ciorbea, Avocatul Poporului a constatat, după verificările proprii derulate la Secția 10, că aspectele semnalate de APADOR-CH se confirmă și că se impune ca vechiul sediu al secției, din strada Stelea Spătaru – unde se petrec cele mai multe abuzuri – să fie închis, iar activitatea polițiștilor de la ordine publică să fie mutată în sediul administrativ al secției, din Bulevardul Unirii. Aici agenții mai „nervoși” pot fi supravegheați de șefii direcți, în felul acesta fiind prevenite eventualele abuzuri asupra persoanelor conduse la secție sau reținute.

Din răspunsul Avocatului Poporului reținem și că în cursul anului 2014 au fost deschise 28 de dosare penale la Biroul Control Intern al Poliției sector 3, dosare ce privesc fapte de natură penală comise de polițiști ai Secției 10. Aceste fapte vizează „purtare abuzivă” și „abuz în serviciu”, până în prezent numai 12 dintre aceste dosare fiind cercetate (și clasate), în curs sunt restul de 16.

De asemenea, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București există și dosarul penal care-l privește pe polițistul acuzat că l-ar fi lovit pe cetățeanul Daniel Dumitrache, mort în luna martie 2014 în sediul Secției 10 de poliție. Polițistul respectiv este trimis în judecată sub acuzația de omor. În aceeași perioadă, Serviciul Control Intern din Direcția Generală a Poliției a anchetat alte două dosare ale unor polițiști de la Secția 10, privind purtare abuzivă, dar și aceste dosare au fost clasate. Tot purtarea abuzivă constituie și motivul cercetării unui alt polițist de la Secția 10, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3.

Practic, Avocatul Poporului a fost informat de Secția 10 Poliție că mai mulți angajați ai secției au făcut sau fac obiectul cercetărilor penale pentru purtare abuzivă, însă deocamdată numai cel acuzat de omor se află în pericol să-și piardă locul de muncă.

De remarcat și că în cursul cercetărilor făcute de AVP la Secția 10, atitudinea polițiștilor față de reprezentanții Avocatului Poporului pare să nu fi fost tocmai cea mai potrivită: „în ceea ce privește colaborarea instituțională dintre unitatea de poliție mai sus menționată și instituția Avocatului Poporului, considerăm că, deși în general aceasta s-a desfășurat în condiții corespunzătoare, se impun anumite îmbunătățiri…” – se precizează în recomandarea AVP către chestorul Petre Tobă.

Citiți răspunsul AVP către APADOR-CH și recomandarea AVP către șeful poliției, privind închiderea Secției 10.

APADOR-CH salută implicarea Avocatului Poporului în acest caz și continuă eforturile pentru ca și Secția 10 poliție să respecte standardele de conduită impuse de o societate democratică.

***

sigle

Acest text face parte din proiectul „Cu ochii pe abuzurile poliției”, derulat de APADOR-CH cu Casa Jurnalistului, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

 

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply