2% din impozit pentru 100% drepturi, de la APADOR-CH

Numai un sfert dintre contribuabilii care aveau dreptul să direcționeze cei 2% din impozitele datorate statului către o organizație neguvernamentală au făcut asta în 2011. Dacă nu v-ați numărat printre ei anul trecut, poate vreți să o faceți anul acesta. Indiferent de forma de venit lunar pe care o aveți, legea vă dă dreptul să decideți către ce cauză direcționați 2% din impozitul pe venit.

Pe voi nu vă costă nimic – acești bani oricum se duc la stat – dar pentru APADOR-CH, de exemplu, constituie un ajutor binevenit pentru continuarea proiectelor începute din finanțări externe. Unul dintre acestea, despre care v-am informat în ultimele luni pe acest blog, vizează modificarea legilor poliției și jandarmeriei, în sensul introducerii exprese a unor drepturi pe care fiecare cetățean trebuie să le cunoască, atunci când vine în contact cu polițiștii sau jandarmii.

Cum trebuie să procedați, în funcție de forma de venit pe care o aveți

Dacă aveți venituri din salarii:

– completați Declarația 230 (punctele A și B). Nu vă faceți probleme dacă nu cunoașteți suma corespunzătoare cu 2% din impozit. Ea va fi calculată de către organele fiscale. Puteți lăsa necompletată căsuța aferentă din formular.


Dacă aveți venituri din alte surse (cum ar fi cedarea folosinței bunurilor, drepturi de autor, etc):

– completați Declarația 200 (punctul III)


Formularele, așa cum le găsiți pe site-ul APADOR-CH, sunt gata completate cu datele de identificare ale organizației. Tot ce trebuie să faceți este să vă completați propriile date, să printați formularele și să le trimiteți prin poștă sau să le depuneți personal la Direcția locală de Taxe și Impozite de care aparțineți.

Data limită pentru depunerea declarațiilor privind veniturile globale din 2011, precum și depunerea formularelor privind direcționarea celor 2% din impozit este 25 mai 2012.

Nu neglijați această formalitate, chiar dacă pare o sumă neînsemnată, cu ea puteți contribui la acțiuni și proiecte care vor crește gradul de informare a oamenilor în privința drepturilor fundamentale.

 

Tags:

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cui dăm 2% din impozit anul ăsta – Eva social - Eva.ro - 16/05/2013

    […] APADOR-CH – Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului din România  – Comitetul Helsinki este una dintre cele mai vechi organizaţii din România şi mulţi dintre cei care au ajuns cu diverse treburi la CEDO au auzit de ea sau au primit ajutor. Eu am colaborat cu ei anul trecut pentru modificarea câtorva legi şi colaborez în continuare pe alte proiecte. APADOR-CH nu primeşte niciun ban de la stat, toate proiectele lor sunt derulate cu finanţări externe. Dacă vreţi să întăriţi drepturile cetăţeneşti în România, asta ar fi o cale. […]

Leave a Reply