APADOR-CH cere transparentizarea procesului de selecție a viitorilor membri CNI

26.11.2014
Print Friendly, PDF & Email

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) face un apel către Comisia juridică a Senatului României pentru transparentizarea procedurilor  de audiere și numire în funcții a viitorilor membri ai Consiliului Național de Integritate.

Consiliul Național de Integritate, forul superior al Agenției Naționale de Integritate, își schimbă în aceste zile componența, în urma încetării mandatelor vechilor membri. Conform legislației în vigoare, partidele politice, structurile asociative ale administrației publice locale și societatea civilă fac propuneri pentru numirea în CNI a câte două persoane, un reprezentant și un supleant, aceștia urmând să fie audiați în Comisia juridică a Senatului înainte de a fi numiți prin vot în plenul Parlamentului.

Întrucât nominalizarea respectivilor reprezentanți nu a făcut până acum obiectul dezbaterilor publice, iar audierea acestora în Comisia juridică e pe cale să se petreacă aproape pe furiș, fără un anunț public al ședinței, APADOR-CH se vede nevoită să solicite Senatului să transparentizeze acest proces, pentru ca societatea să afle cine sunt aceia care vor superviza activitatea unui organism extrem de important pentru țară: Agenția Națională de Integritate.

APADOR-CH cere Comisiei juridice a Senatului să anunțe din timp data și ora ședinței publice de audiere a potențialilor membri ai CNI, precum și să facă publice CV-urile acestora și adresele însoțitoare ale candidaturii depuse de entitățile desemnatoare.

***

Amintim că APADOR-CH, împreună cu alte 13 organizații neguvernamentale, a depus în urmă cu o lună de zile, la Biroul permanent al Senatului, propunerile pentru nominalizarea celor doi membri care să reprezinte societatea civilă în CNI. Aceștia sunt:

 • Domnul Ciprian Ciucu – reprezentant. Dl. Ciucu este Director de programe, membru al consiliului director al CRPE. Are o experienţă bogată în sectorul non-profit, unde a lucrat pentru organizaţii cunoscute precum „Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile”, „Centrul Educaţia 2000+ (Soros Open Network)”. A acordat consultanţă în cadrul mai multor proiecte de asistenţă tehnică (Banca Mondială, Comisia Europeană, USAID, DfID, Unicef) pentru diferite agenţii şi ministere din România și Republica Moldova. În perioada 2007-2013 a fost lector invitat la Universitatea Bucuresti unde a ținut cursul de managementul proiectelor în cadrul Departamentului de Studii Europene al Facutăţii de Litere. Ciprian a scris în media românească în publicaţii precum Observator Cultural, Dilema Veche, HotNews, Euractiv şi altele.
 • Doamna Elena Calistru – supleant. Dna. Calistru este președinte și co-fondator al asociației Funky Citizens, organizație non-guvernamentală care se concentrează pe utilizarea noilor tehnologii pentru promovarea bunei guvernări. Are o experienţă de peste 5 ani în sectorul non-profit, fiind implicată în proiecte naționale, regionale și internaționale de promovare a transparenței, politicilor anticorupție și a gestionării eficiente a banilor publici. Reprezintă organizația în platformele de cooperare cu societatea civilă a Strategiei Naționale Anticorupție și a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă. A participat la acțiuni de advocacy la nivelul South-East European Regional Cooperation Council/ Regional Anticorruption Initiative (integritatea sistemului judiciar), Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (protecția avertizorilor de integritate) sau a Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (mecanismul de evaluare). Elena este absolventă de științe politice, urmând cursurile din cadrul Universității București și Universității La Sapienza din Roma.

Lista organizațiilor societății civile care susțin candidaturile:

 1. Activewatch – Agenția de Monitorizare a Presei
 2. Asociația Pro Democrația
 3. Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, APADOR-CH
 4. Asociația Romano ButiQ
 5. Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe
 6. Centru de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale – CENTRAS
 7. Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI
 8. Centrul Român de Politici Europene – CRPE
 9. ExpertForum – EFOR
 10. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC
 11. Fundația pentru o Societate Deschisă
 12. Funky Citizens
 13. Grupul pentru Democrație Participativă
 14. LADO Timiș

________________________________________________________________________________

sigle

Acest demers este parte a proiectului „ Societatea civilă implicată în eficientizarea Consiliului Național de Integritate –CNI”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.