Sorin Roșca Stănescu publică știri false pe Corect News

21.07.2020
Print Friendly, PDF & Email

În urma publicării unui editorial semnat de Sorin Roșa Stănescu, pe site-ul Corect News, în care a făcut afirmații mincinoase despre APADOR-CH, asociația a transmis publicației și autorului următorul drept la replică.

 

Drept la replică

În atenția domnului Sorin Roșca Stănescu și a redacției Corect News,

Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a constatat că în editorialul publicat de domnul Sorin Roșca Stănescu pe site-ul www.corectnews.com la data de 19 iulie 2020, cu titlul „Caz unic în lume, românii sunt întemnițați în spitale” există două afirmații false pe care vă solicităm să le corectați.

Informațiile false se regăsesc în paragraful: „Am aflat că una dintre explicații constă în finanțarea de către stat a activităților APADOR-CH, considerată o organizație de interes public. Și că o altă explicație este că rude apropiate ale unora dintre organizatorii APADOR-CH se bucură de sinecuri guvenamentale.”

În cuprinsul unui text preponderent de opinie, protejat de libertatea de exprimare, domnul Sorin Roșca Stănescu face și afirmații false cu privire la fapte determinate, respectiv afirmă că APADOR-CH este o organizație finanțată de stat, fiind considerată de utilitate publică, și că rude ale „organizatorilor APADOR-CH” s-ar bucura de sinecuri guvernamentale.

Întrucât cele două afirmații sunt false, APADOR-CH nu a fost și nu este o organizație finanțată de stat și nici nu are statut de utilitate publică, iar rude ale „organizatorilor APADOR-CH” nu beneficiază de „sinecuri guvernamentale”, vă solicităm să corectați informațiile menționate și să publicați acest drept la replică, atât pe site-ul www.corectnews.com cât și pe celelalte platforme online pe care editorialul amintit a fost preluat și distribuit.

Îi solicităm domnului Sorin Roșca Stănescu să demonstreze afirmațiile pe care le face în textul menționat, în caz contrar ne rezervăm dreptul de a-l da în judecată. Libertatea de exprimare nu protejează prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase.

Vă mulțumim pentru interesul acordat activității organizației și vă asigurăm că vom susține în continuare dreptul la liberă exprimare, atâta vreme cât se manifestă cu bună credință și respectă adevărul.

UPDATE

Dreptul la replică a fost publicat pe site-ul Corect News. Însă domnul Sorin Roșca Stănescu ne-a răspuns că nu poate să le ceară tuturor platformelor care au redistribuit textul său să preia și dreptul la replică. De altfel, nici el însuși nu l-a distribuit pe Facebook, acolo unde își popularizează toate editorialele și unde încă există și acesta.

În schimb domnul Sorin Roșca Stănescu ne-a comunicat că „se gândește” să scrie un nou editorial în care ar putea să infirme cele două minciuni din primul, „dacă va ajunge la această concluzie”, însă pentru asta are nevoie să-i furnizăm bugetul de venituri al APADOR-CH pe 2020.

Așadar, editorialistul Sorin Roșca Stănescu mai întâi face afirmații mincinoase, iar după ce primește drept la replică „se gândește” să se și documenteze în legătură cu ele.