Scrisoare deschisă

13.06.2012
Print Friendly, PDF & Email

Stimate Domnule Prim – Ministru Victor Ponta,

Pe data de 6 septembrie 2011 România a aderat la inițiativa internațională „Open Government Partnership” (OGP). Această inițiativă, promovată de președintele SUA și președintele Braziliei, la care au aderat peste 70 de state până în prezent, încurajează responsabilizarea, transparentizarea și implicarea cetățenilor în procesul de guvernare, prin deschiderea datelor din sectorul public, pentru a fi utilizate în mod inovativ de către cetățeni, în vederea eficientizării procesului de guvernare și stimulării dezvoltării economice.

Organizațiile non-guvernamentale semnatare au fost partenere ale Ministerului de Justiție în redactarea planului de acțiune al României, aprobat prin memorandum în ședința de guvern din data de 11.04.2012 și prezentat pe 17 aprilie la întâlnirea anuală OGP, ce s-a desfășurat în Brazilia. Din partea organizațiilor societății civile, a participat la întâlnirea anuală Fundația Soros, membră a OGP.

Planul de acțiune își propune îmbunătățirea serviciilor publice, creșterea integrității publice și gestionarea mai eficientă a resurselor publice. În acest scop, planul prevede o serie de măsuri privind deschiderea datelor, ce urmează a fi implementate în perioada 2012 – 2014.

Având în vedere că în anul 2012 România și-a asumat publicarea achizițiilor publice, a bugetelor și a execuțiilor bugetare în format deschis și că OGP presupune o colaborare continuă a guvernului cu sectorul non-guvernamental dar și cu dezvoltatorii de software și că România va trebui să prezinte un raport de autoevaluare în decembrie 2012, alături de raportul ce va fi realizat de experți independenți, solicităm o întâlnire pe această temă.

Cu deosebită considerație,
Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR–CH) – Diana-Olivia Hatneanu, Director Executiv
Agenția de Monitorizare a Presei – Mircea Toma, Președinte
Asociația pentru Implementarea Democrației – Alexandru Cumpănașu, Director Executiv
Asociația Pentru Tehnologie și Internet – Bogdan Manolea, Director Executiv
Asociația EPAS – Codru Vrabie, Director
Asociația Geo-Spatial.org – Vasile Crăciunescu, membru Consiliu  Director
Centrul de Resurse Juridice – Georgiana Iorgulescu, Director Executiv
Centrul pentru Jurnalism Independent – Ioana Avădani, Director Executiv
Expert Forum – Sorin Ioniță
Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală – Ana Vasilache, Director Executiv
Fundația Soros – Gabriel Petrescu, Director Executiv
Funky Citizens – Elena Calistru, Președinte
Institutul pentru Politici Publice – Violeta Alexandru, Director
Societatea Academică Română – Alina Mungiu Pippidi, Președinte
Transparency International – Victor Alistar, Director Executiv