SCRISOARE DESCHISĂ

07.06.2012
Print Friendly, PDF & Email

Către:  Domnul Victor Ponta, Prim-Ministru

SCRISOARE DESCHISĂ

Semnatarii solicită Guvernului României să ia atitudine faţă de acţiunile autorităţilor locale din Baia Mare cu privire la romi şi să informeze în mod public cu privire la măsurile dispuse.

Demersurile rasiste ale autorităţilor locale, în principal ale primarului din Baia Mare, au fost aduse în atenţia instituţiilor centrale şi a organizaţiilor interguvernamentale încă din anul 2011, când Primarul a utilizat mutarea romilor din 4 comunităţi informale din localitate, ca principal punct de campanie electorală[1], marşând pe aceeaşi idee[2] şi în actuala campanie[3]. Primarul a mai dispus şi construirea unui zid cu o înălţime de 1,80 m şi lungime de 89 m, menit să despartă blocurile[4] locuite preponderent de etnici romi, de restul comunităţii majoritare, fapt ce a atras critici vehemente atât din partea organizaţiilor de drepturile omului, cât şi din partea unor instituţii internaţionale, care au luat poziţie faţă de această fapta de segregare şi de ghetoizare etnică.

Semnatarii protestează public faţă de faptul că, până în prezent, Guvernul României a ramas impasibil faţă de aceste grave încălcări repetate ale drepturilor omului, lucru ce i-a permis primarului să extindă politică sa rasistă faţă de romi şi a dat un semnal şi altor autorităţi locale pentru a acţiona în mod similar.

Primarul oraşului Baia Mare a evacuat 38 de familii de romi din cartierul Craica şi le-a mutat în blocul nr. 2 din incinta societăţii CUPROM, pe data de 1 iunie 2012. În noua locaţie (improprie, neamenajată, fără condiţii adecvate de locuire), 22 de copii si 2 adulţi s-au intoxicat în urma ingerării unor substanţe aflate în locuinţele ce le-au fost repartizate, necesitând spitalizarea, conform informaţiilor prezentate de media.[5] Dincolo de faptul că spaţiul unde au fost mutaţi romii nu îndeplinea cerinţele minimale impuse de legea locuirii, în cadrul incintei CUPROM – blocul 2, în camerele unde romii au fost mutaţi, au fost lăsate recipiente cu substanţe toxice.

Considerăm că o astfel de situaţie este inadmisibilă şi trebuie sancţionată imediat. De asemenea, suntem profund îngrijoraţi de pericolul extrem pe care il reprezintă folosirea sentimentelor anti-rome în campania electorală a unui primar.

În ciuda celor de mai sus, starea de impunitate la nivel local continuă, iar romii sunt în aceeaşi locaţie.

Vă solicitam, domnule Prim-Ministru, să întreprindeţi toate demersurile necesare pentru remedierea în regim de urgenţă a situaţiei din Baia Mare, respectiv mutarea romilor în condiţii adecvate de locuire şi tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovaţi de aceste acţiuni.

Vă solicităm, domnule Prim-Ministru, să dispuneţi de urgenţă luarea măsurilor în vederea verificării mediului de toxicitate la care au fost expuşi romii din Craica.

Totodată, vă solicităm să faceţi toate demersurile pentru ca Instituţia Prefectului să procedeze la verificarea legalităţii măsurilor întreprinse de către Primarul şi Consiliul Local Baia Mare şi să dispună măsurile necesare.

Vă solicităm, de asemenea, să demaraţi acţiuni reale pentru îmbunătăţirea situaţiei locuirii romilor din România, începând cu adoptarea urgentă a unei legislaţii[6] care să împiedice asemenea comportamente şi terminând cu acţiuni de integrare socială şi urbană a comunităţilor informale de romi.[7]

Cu aleasă consideraţie,

Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei – Mircea Toma, Preşedinte
Agenţia “Împreună”- Gelu Duminică, Director executiv
Alianţa Civică a Romilor din România- Rahela Dadu, Director executiv
Amphitheatrrom- Sorin Aurel Sandu, Preşedinte
APADOR CH- Diana Olivia Hatneanu, Director executiv
Asociaţia “Sanse Egale”, Zalau- Robert Vaszi, Director executiv
Asociaţia ACCEPT- Irina Niţă, Director executiv
Asociaţia CARUSEL- Marian Ursan, membru fondator
Asociaţia Culturala TURN- Adrian Voichitescu, Preşedinte
Asociaţia ELTERA, Brasov- Ionuţ Gagiu, Preşedinte
Asociaţia Femeilor Rome din România- Violeta Dumitru, Preşedinte
Asociaţia Jurnalistilor Romi- George Lăcătuş, Preşedinte
Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socialş- Alina Ungureanu, Preşedinte
Asociaţia Pro Democraţia- Cristian Pârvulescu, Preşedinte
Asociaţia TRUST, Craiova- Alin Banu, Director executiv
Centrul Creştin al Romilor- Florin Cioabă, Preşedinte
Centrul pentru Jurnalism Independent- Ioana Avadani, Director executiv
Centrul pentru Resurse Juridice- Georgiana Iorgulescu, Director
Centrul Romilor “Amare Rromentza”- Mihai Neacsu, Director
CeRe- Centrul de Resurse pentru Participare Publică- Oana Preda, Director executiv
ECPI- Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice- Florin Buhuceanu, Preşedinte
EGAM- European Grassroots against Racism Movement, Benjamin Abtan, Preşedinte[8] Roma Education Fund Romania- Eugen Crai, Director executiv
Fundaţia DESIRE Cluj- Eniko Vincze, Preşedinte
Fundatia Ruhama- Monica Suciu, director executiv
Fundaţia Tudor- Marius Tudor, Preşedinte
Fundatia Soros Romania- Mircea Vasilescu, Presedinte
Grupul pentru Acţiune Socială- Adrian Dohotaru, Preşedinte
Institutul pentru Politici Publice- Violeta Alexandru, Director
KCMC- K Consulting Management and Coordination- Ciprian Necula, Director executiv
Liga PRO-EUROPA- Smaranda Enache, Preşedinte
MCA România- Centrul pt Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania- Maximilian Katz, director
Policy Center for Roma and Minorities- Valeriu Nicolae, Preşedinte
Romano Butiq – Nicoleta Bitu, Director executiv
Romani CRISS- Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii
Sastipen- Daniel Radulescu, Preşedinte

[1] http://www.citynews.ro/maramures/din-oras-10/chereches-vrea-sa-rezolve-problema-cartierului-craica-118633/

[2] Punctul 1 din programul electoral al candidatului Chereches face referinta la demolarea cocioabelor si la faptul ca “Nu mai accept ca in orasul nostru sa existe asemenea colonii care isi permit sa incalce regulile”, conform

[3] http://www.emaramures.ro/stiri/66695/ADVERTORIAL-Planul-primarului-Catalin-Chereches-pentru-Baia-Mare-in-urmatorii-4-ani-Municipiului.

[4] Str. Horea nr. 45 A si B.

[5]http://www.emaramures.ro/Stiri/67195/ULTIMA-ORA-Intoxicatie-in-masa-printre-locatarii-blocului-social-Cuprom-Baia-Mare.

[6] https://doc.es.amnesty.org/cgi-bin/ai/BRSCGI/eur390022012en?CMD=VEROBJ&MLKOB=31225805252

[7] Menţionam faptul că autorităţile din Baia Mare nu sunt singurele care întreprind acţiuni de relocare a romilor în condiţii improprii pentru locuirea umană. Spre exemplu: comunitatea din Pata Rât, de lângă groapa de gunoi a oraşului Cluj-Napoca, sau romii relocaţi lângă staţia de epurare a oraşului Miercurea Ciuc.

[8] Mjaft !- Albania, Youth Initiative for Human Rights-Kosovo, Rasmus Network-Finland, Bulgarian Helsinki Committee- Bulgaria, The Forum for Social Diversity- Polonia, Centrum Mot Rasism- Suedia, Youth Initiative for Human Rights-Muntenegro, Ludia proti rasizmu- Slovacia, Kif Kif-Belgia, SOS Mod Racisme-Danemarca, Youth Initiative for Human Rights-Bosnia, Youth Initiative for Human Rights-Croatia, Youth Initiative for Human Rights- Serbia, Estonian Institute for Human Rights- Estonia, Romani CRISS- Romania, Sveriges Antidiskrimineringsbyråer- Suedia, Antirasistisk Senter- Suedia, Ekvilib institute- Norvegia, SOS Razzismo- Italia, Durde!- Turcia