Revendicarea Parohiei Greco-catolice Lupeni ajunge la Marea Cameră a CEDO

21.10.2015
Print Friendly, PDF & Email

Marea Cameră a CEDO va analiza cazul Parohia Greco-catolică Lupeni și alții contra României (76943/11), în care sunt revendicate proprietăți care au aparținut parohiilor greco-catolice Lupeni și Lugoj și nu au fost retrocedate după 1989. S-a ajuns la această etapă după ce CEDO a decis, în mai 2015, că statul român nu a încălcat Articolul 6 § 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil şi nici Articolul 14 privind discriminarea, admiţând însă o încălcare a Articolul 6 § 1 în ceea ce priveşte durata procedurilor legale.

Cauza a început în urmă cu 14 ani, când parohia, dioceza şi protopopiatul greco-catolice din Lupeni au demarat procedurile legale pentru retrocedarea proprietăților. După dizolvarea, în 1948, a Parohiei Greco-catolice din Lupeni, a Diocezei Greco-catolice de la Lugoj şi a Protopopiatul de la Lupeni, o biserică şi curtea acesteia, care au aparţinut Bisericii greco-catolice, au fost transferate în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, în 1967.

Conform Decretul 126/1990 – care prevede că statutul legal al unei proprietăţi care a aparţinut Bisericii Greco-catolice poate fi determinat de comisii alcătuite din reprezentanţi ai ambelor culte, în baza „dorinţelor comunităţii care se află în posesia proprietăţilor” – Parohia Lupeni nu a beneficiat de restituirea proprietăților, așa că în 2001 s-a adresat justiției. În 2009 greco-catolicii au avut câştig de cauză în procesul de fond. Decizia a fost întoarsă, în 2010, de Curtea de Apel și în 2011 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a motivat că bunurile trebuie să rămână în patrimoniul BOR pentru că majoritatea comunităţii locale, căreia îi aparţin biserica şi curtea, doresc ca aceasta să rămână la BOR.

Cauza Parohiei Lupeni nu este prima care ajunge la CEDO, până acum România a fost condamnată la Curtea Europeană în cazul Parohiei Greco-catolice Sâmbata Bihor c. României (12 ianuarie 2010) și în cel al Parohiei Greco-catolice Bogdan Vodă c. României (19 noiembrie 2013). Între timp, însă, Decretul-lege nr. 126/1990 a fost completat de Legea nr. 182/2005, iar în primă instanță CEDO a constatat că Parohia Lupeni a beneficiat de un proces echitabil în instanțele naționale, chiar dacă acestea au aplicat principiul majorității voinței credincioșilor, și nu dreptul comun în materia revendicării.

Reclamanta a solicitat reanalizarea cauzei, susținând în esență că un proces în care rezultatul este pre-determinat, depinzând de voința uneia dintre părțile din litigiu, încalcă dreptul de acces în justiție, punând și o problemă de discriminare pe criteriul apartenenței religioase.

Cazul este susținut de APADOR-CH, iar reprezentarea este asigurată de avocatul Diana Hatneanu. Comunicatul CEDO poate fi citit aici: Grand Chamber Panel’s decisions – October 2015.

Pentru detalii,

Diana Hatneanu

0722467034

*fotografia reprezintă o fostă biserică greco-catolică, împresurată de zidurile unei noi biserici ortodoxe, construite la Ungheni – foto Mihai Andrei