Raportul de activitate APADOR-CH 2015

01.02.2016
Print Friendly, PDF & Email

 

72% dintre români recunosc că nu sunt bine informați în privința drepturilor pe care le au, dar 80% dintre ei consideră că în România le sunt încălcate drepturile civile. Acestea sunt rezultatele primului studiu sociologic făcut în România, care arată o slabă cunoaștere a drepturilor omului și a instituțiilor naționale menite să le apere. Studiul a fost realizat cu ocazia lansării portalului www.drepturicivile.ro, unul dintre proiectele demarate anul acesta de APADOR-CH, pentru creșterea gradul de cunoaștere a drepturilor civile în rândul populației.

Două evenimente tragice au schimbat lucrurile în ultimele luni ale anului 2015, deși situația politică părea stabilă după alegerile din 2014. Moartea unui polițist care conducea pe motocicletă coloana oficială a ministrului de interne, într-un accident cauzat de viteza excesivă și o groapă în asfalt, a fost scânteia unor dezbateri ample despre folosirea abuzivă a coloanelor oficiale. Accidentul a precedat un incendiu izbucnit la un concert rock într-un club bucureștean, în urma căruia au murit în total 63 de persoane și alte zeci au fost grav rănite. Cauzele tragediei au fost legate, într-o primă fază, de lipsa autorizațiilor de funcționare ale clubului, dar și de unele sincope survenite în procedura de ajutorare a victimelor (sistemul de situații de urgență, serviciile medicale ulterioare care nu au putut să preîntâmpine dublarea în câteva săptămâni a numărului inițial de decese). Ambele evenimente au focalizat nemulțumirea populară la adresa ministrul de interne Gabriel Oprea, căruia i s-a cerut demisia, la început în mediul virtual, iar după incendiul din Colectiv, în manifestații de stradă.

coruptie

Considerate cele mai ample din ultima decadă, protestele care au durat câteva zile la începutul lunii noiembrie au scos în stradă zeci de mii de oameni în București și în alte orașe din țară, au dus la demisia guvernului Ponta și la numirea unui nou cabinet, format din specialiști fără apartenență politică.  „Corupția ucide” a fost sloganul aflat pe buzele tuturor în acele zile, un corolar al celor două tragedii, dar și al situației socio-economice a României.

APADOR-CH a susținut mesajele și revendicările străzii, încercând în același timp să ajute cetățenii cu informații utile privind demersurile democratice necesare în situații de criză guvernamentală.

În plan legislativ a continuat odiseea „legilor Big Brother”, stimulată și de atmosfera internațională de la începutul anului, când, pe fondul atentatelor teroriste de la Paris, mai multe țări au încercat să înăsprească legislația ce prevede monitorizarea comunicațiilor. România trecuse deja prin Parlament, în 2014, Legea securității cibernetice, care încălca grav dreptul la viață privată prin legiferarea accesului discreționar al serviciilor de informații în computerele tuturor românilor. În primele luni ale lui 2015 legea a fost declarată neconstituțională, însă tentativele de legiferare în acest domeniu au continuat. APADOR-CH a monitorizat procesul și a făcut demersuri pentru contestarea prevederilor neconstituționale din aceste legi.

În 2015 asociația a continuat proiectele începute și a inițiat altele noi, privind reprezentarea societății civile în organismele colegiale, cum ar fi Consiliul Național de Integritate, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, și a demarat un proiect pentru îmbunătățirea eficienței instituției Avocatului Poporului.

Monitorizarea abuzurilor autorităților a fost de asemenea o parte importantă a activității anului 2015. Au continuat să apară cazuri de agresiuni ale polițiștilor, concomitent cu decizii de condamnare la CEDO a României pentru lipsa unor măsuri eficiente de pedepsire a vinovaților în cazurile semnalate în anii trecuți.

În plan intern organizația și-a actualizat strategia pentru următorii trei ani și a marcat împlinirea a 25 de ani de existență printr-o campanie media de conștientizare a faptului că drepturile omului trebuie cunoscute și revendicate permanent.

Raportul de față prezintă pe scurt cele mai importante proiecte și realizări ale APADOR-CH din 2015, precum și actualizări ale programelor multianuale pe care organizația le derulează în domeniile consacrate: supravegherea respectării drepturilor omului, consultanță juridică și advocacy legislativ. Dacă doriți să aprofundați informațiile despre activitatea noastră curentă sau doriți să vă alăturați asociației prin acțiuni de voluntariat sau donații, vizitați site-ul www.apador.org.

 

Maria-Nicoleta Andreescu

Director executiv APADOR-CH

Din cuprins:

Proiecte 2015

 • Cunoaște-ți și revendică-ți drepturile
 • Societatea civilă, implicată în eficientizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării
 • Avocatului Poporului i se pregătește ceva – poporul îl vrea înapoi
 • Cu ochii pe abuzurile poliției
 • Cursuri pentru avocați
 • Coaliția antidiscriminare
 • Politică fără bariere

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

 • Consultanță & Reprezentare
 • Cazuri câștigate în 2015 la CEDO
 • Cazuri câștigate în instanțele naționale

Comunicare publică

 • Advocacy legislativ
 • Informații utile
 • Blogging
 • Ziua Internațională a Drepturilor Omului
 • Reacții publice
 • Video advocacy
 • Apariții în presă