Raportul de activitate APADOR-CH 2014

26.02.2015
Print Friendly, PDF & Email

Drepturile omului în România anului 2014

România anului 2014 a fost angajată în două runde de alegeri – europene și prezidențiale. Dacă alegerile pentru Parlamentul European nu au pus pe agenda publică subiecte controversate, partidele concetrându-se mai degrabă pe electoratul fidel, alegerea președintelui a polarizat societatea și a stârnit dezbateri aprinse. Alegerile prezidențiale au fost marcate de imposibilitatea exercitării dreptului la vot pentru mulți cetățeni din diaspora. APADOR-CH a derulat campanii de informare cu privire la drepturile, contravențiile și infracțiunile electorale, în ambele scrutinuri, dar a acordat și consultanță acelora care nu au reușit să voteze și care voiau să facă plângeri penale.

În plan legislativ, România a traversat o perioadă prolifică în legi și ordonanțe ce vizau reglementarea comunicațiilor electronice, prin supravegherea în masă a cetățenilor de către serviciile de informații – supranumitele legi Big Brother – prin încălcarea dreptului la viață privată. Toate tentativele au fost declarate neconstituționale, dar procesul de legiferare în acest domeniu continuă. Alături de alte organizații neguvernamentale, APADOR-CH a dus o continuă campanie de contestare a acestor proiecte.

Asociația a continuat derularea proiectelor multianuale de monitorizare a respectării drepturilor omului în penitenciare și aresturi. Din păcate anul 2014 a fost marcat și de câteva incidente în care cetățenii au fost agresați de forțele de ordine, la începutul anului fiind înregistrat și decesul unui tânăr într-o secție de poliție din București.

În 2014 APADOR-CH și-a extins cooperarea, alăturându-se unor platforme internaționale cu valori şi misiuni similare. Scopul acestui demers a fost de a mări impactul activității proprii, pe plan internațional, și de a consolida capacitatea de a răspunde unor provocări regionale. În prezent APADOR-CH face parte din Fundamental Rights Agency Civil Society Platform, JUSTICIA European Rights Network and Civic Solidarity Platform.

Raportul de față prezintă pe scurt cele mai importante proiecte și realizări ale APADOR-CH din 2014, precum și actualizări ale programelor multianuale pe care organizația le derulează în domeniile consacrate: supravegherea respectării drepturilor omului, consultanță juridică și advocacy legislativ.

 

Maria-Nicoleta Andreescu

Director executiv APADOR-CH

Descarca raportul in format PDF

Din cuprins

Proiecte 2014

Alegeri Europarlamentare 2014 – Deschide ochii înainte să se închidă urnele

Prezidențiale 2014 – Votează legal, nu-i lăsa pe alții să aleagă pentru tine

Societatea civilă, implicată în eficientizarea Consiliului Național de Integritate

Copii privați de libertate în Europa Centrală și de Est

Studiu FTI privind arestul preventiv și alternativele sale

Cursuri de pregătire pentru avocați privind drepturile inculpaților

Coaliția antidiscriminare

Politică fără bariere

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului 

Consultanță & Reprezentare

Cazuri câștigate în 2014

Condamnări ale României la CEDO

Cazuri câștigate în instanțele naționale

Activități multianuale 

Monitorizarea respectării drepturilor omului în spațiile de detenție

Abuzuri ale forțelor de ordine: Cazurile Dumitrache, Mako și Secția 10

Comunicare publică

Informații utile

Reacții la încălcări ale drepturilor omului și Advocacy legislativ

Apariții în media