Raport privind vizita în Centrul de reținere și arestare preventivă din subordinea Inspectoratului Județean de Poliție Galați

07.06.2019
Print Friendly, PDF & Email

La data de 21 Mai 2019, două reprezentante APADOR-CH au vizitat arestul IJP Galați. Anterior, acest Centru a fost vizitat de APADOR-CH în anul 2012, conform raportului de pe site-ul APADOR-CH.

 1. Spații de deținere – amplasament și dotări

Centrul de reținere și arestare preventivă (CRAP) este situat în incinta inspectoratului și ocupă trei niveluri ale unei aripi a clădirii. Aripa în care se află în prezent arestul a fost supusă unor lucrări de renovare și modernizare (zugrăvire, modernizarea și igienizarea grupurilor sanitare, mobilier nou, saltele, aer condiționat, camere de supraveghere) care s-au finalizat în iunie 2018. Încă de la început, directorul CRAP a menționat că există unele aspecte nefuncționale ale centrului, motivând că proiectul are o perioadă de garanție de doi ani, timp în care nu se pot efectua modificări sau amenajări de natură să afecteze planul iniţial al acestuia.

Clădirea are la demisol o bibliotecă, mai multe camere administrative, unde există și o mașină de spălat și uscătorie pentru deținuți. La parter sunt 6 camere de detenție, o cameră de vizită cu separator, un cabinet medical și două curți de plimbare. La etajul 1 se găsesc 6 camere de detenție și unizolator.

Cele 12 camere de detenție au câte două sau patru paturi suprapuse. În cele cu câte două paturi suprapuse este cazat câte un arestat, iar în cele cu câte 4 paturi sunt câte 3 arestați. Conform conducerii, arestul are o capacitate maximă de custodiere de 28 de persoane. Dimensiunile camerelor cu două paturi variază de la 7.10 mp la 7.77 mp (fără grupul sanitar, care ocupă aproximativ 1mp), iar cele cu patru paturi au 10.32 mp – 10. 67 mp (fără grupul sanitar – 1mp). Pentru că nu toate paturile erau ocupate, la momentul vizitei fiecărei persoane cazate în arest îi reveneau în medie 3.50 mp (în cazul camerelor cu 4 paturi), mai puțin decât cei 4 mp care ar trebui, la nivel minimal, să revină unui deținut conform standardelor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT).

Conducerea susține că paturile „suplimentare” nu pot fi îndepărtate din cauza garanției proiectului, care nu permite modificări substanțiale asupra clădirii. Asociația consideră că proiectul ar fi putut să prevadă din start amplasarea unui număr de paturi mai mic, pentru respectarea normei de spațiu, de vreme ce modernizarea centrului a fost efectuată tocmai pentru a se alinia standardelor CPT. Arestul IJP Galați este, așadar, oarecum aglomerat, raportat la numărul de paturi și de persoane, însă APADOR-CH observă că situația este cu mult îmbunătățită față de vizita din 2012, când, conform conducerii de atunci, existaseră și situații în care au dormit câte două persoane în același pat.

Grupurile sanitare din fiecare cameră au aproximativ 1mp, sunt placate cu gresie, faianță, au un WC turcesc deasupra căruia este amplasat un duș. În camerele vizitate arestații astupaseră orificiul WC-ului cu PET-uri umplute cu apă pentru a stopa mirosul de canalizare, situație asemănătoare cu cea din 2012. Camerele mai au câte o chiuvetă cu oglindă din material antivandalizare, amplasate în afara grupului sanitar. De asemenea, au fost dotate cu ferestre mari, din termopan, fixe, la care numai partea superioară se rabatează. Asta permite pătrunderea în camere atât a luminii naturale cât și a aerului, o îmbunătățire evidentă față de 2012. Geamurile ferestrelor sunt sablate astfel că nu permit contactul vizual cu mediul exterior. Camerele nu sunt dotate cu mese. Pe lângă paturi, unele camere au televizoare funcționale (unele aduse de arestați, altele din dotarea CRAP). În camerele cu două paturi (pentru o persoană) nu sunt televizoare. Întrebat dacă și-ar dori un televizor, unul dintre deținuți a mărturisit că a cerut dar i s-a spus că nu se poate. Șeful arestului a motivat că există riscul ca persoanele cazate singure să folosească cablul de la TV ca să se sinucidă. Asociația apreciază totuși că dreptul la informare a deținuților trebuie să fie respectat și este necesar un televizor, mai ales în camerele cu o singură persoană.

Camera de izolare este prevăzută cu un singur pat, însă nu respectă condițiile pentru un izolator și nici nu poate fi amenajat mai devreme de iunie 2020, din același motiv al garanției proiectului. Aceasta nu era folosită la momentul vizitei și urmează să fie amenajată după expirarea termenului de doi ani de garanție, astfel cum a declarant șeful arestului.

 1. 2. Efective și personal

La momentul vizitei în centru se aflau 20 de bărbați arestați, dintre care 3 minori. Alți arestați fuseseră distribuiți în centre vecine, astfel: o persoană transferată la CRAP Tulcea, trei persoane la CRAP Vrancea și șase la Brăila. Şeful arestului a declarat că se dorește să fie în permanență câteva locuri libere în arest, pentru situații urgente. CRAP Galați găzduiește ocazional femei, însă pentru perioade scurte de timp. Acestea sunt transferate de regulă în penitenciarele sau aresturile apropiate care au secții speciale pentru femei. CRAP Galați are printre angajați și femei, care pot asigura paza și supravegherea în cazul în care există femei arestate. În lipsa acestora, femeile agenți se ocupă mai mult de partea administrativă, de pachete și vizite.

Personalul arestului este format din șeful de arest și 28 de agenți (dintre care 6 femei), repartizați la departamentele de pază și supraveghere, escortă, asigurare drepturi (pachete, vizite).

Arestul dispune pentru transport de 3 dube pentru categoria D (tip maxi-taxi) și o Dacie Logan modificată, cu rampă și gratii. Urmează să mai primească încă una de acest fel.

Arestul nu are dotările necesare pentru audiere video.

 1. Hrană, asistență medicală, igienă.

Cabinetul medical este situat la parter, într-o încăpere de 7.10 mp, dotat cu masă, pat și un dulap pentru medicamente. Nu dispune de grup sanitar. Personalul medical este format din 3 asistenți medicali și un doctor, care este și șeful Centrului Medical Județean. Centrul Medical Județean se află în subordinea Direcției medicale din MAI și asigură servicii personalului IJP și deținuților din arest. Nu există asistență medicală permanentă în arest. Zilnic în CRAP este prezent un asistent timp de patru ore/zi și medicul timp de 2 două ore. În caz de urgență se apelează numărul unic 112. Medicul și asistentul cu care au stat de vorbă reprezentantele APADOR-CH au spus că la finalul anului va fi angajat încă un doctor.

Toţi deținuții sunt consultați medical la intrarea în arest. Arestul are un protocol cu Spitalul Județean Sf. Andrei, care de asemenea asigură servicii medicale pentru deținuți, la nevoie. Afecțiunile stomatologice și cele de sănătate mai complexe sunt tratate la spitalele publice. Arestul nu acoperă intervenții stomatologice complexe, deținutul plătește pentru acestea. Pentru distribuirea medicamentelor pe timpul nopții, cât nu este asigurată asistența, medicul și asistenții lasă plicurile cu medicamente în sarcina agenților de pază. Conform personalului medical, nu au existat situații în care arestații să aibă nevoie de medicamente și să nu primească.

Cele mai dese afecțiuni întâlnite la arestați sunt tulburările de comportament și dependența de substanțe psiho-active. Arestul nu a avut, însă, cazuri de arestați aflați în tratament substitutiv cu metadonă. În caz de sevraj procedura impune informarea și punerea deținutului în legătură cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

Nu există psiholog/psihiatru pentru deținuți. În principiu medicii sunt cei care atrag atenția asupra unui deținut care ar putea avea nevoie de consiliere psihologică și acesta este trimis la psihologul care deservește personalului din arest. În cazuri psihiatrice aceștia sunt consultați la Spitalul Militar Galați. Deținuții nu primesc prezervative pentru că șeful arestului consideră că nu sunt necesare, având în vedere că sunt numai bărbați. A existat un singur arestat care a afirmat că este homosexual și a fost pus singur într-o cameră. Asociația consideră totuși utilă aprovizionarea cu prezervative în scopul prevenirii bolilor cu transmitere sexuală. La intrarea în arest se face testare pentru TBC prin programul național de sănătate. Nu se fac teste pentru HIV, dar a existat de asemenea o persoană care a declarat că are HIV și a fost cazată singură în cameră. Șeful arestului a declarat că a fost achiziţionată o lampă de sterilizare bactericidă pentru cazuri de TBC, hepatită.

Cazarmamentul este oferit la intrarea în arest și este format din pături, cearșaf, pernă, și produse de igienă. Cu toate acestea, din discuțiile cu unii deținuți a reieșit că au primit produse de igienă insuficiente (doar hârtie și săpun) sau nu au primit deloc. Șeful centrului a declarat că de multe ori aceștia vin cu produsele de acasă, dar sunt întrebați dacă le vor totuşi și pe cele oferite de centru. Majoritatea au declarat că au primit, la cerere, produse pentru curățarea și igienizarea camerei. Unii au menționat că păturile sunt mici și foarte vechi, neigienizate și că nu le-au putut folosi. Pentru arestați există o mașină de spălat, în grupul sanitar al personalului, unde se pot de asemenea usca și hainele arestaților.

O problemă pe care reprezentantele APADOR-CH au identificat-o a fost cea referitoare la apa caldă. În prezent centrul are 2 boilere care încălzesc apă. În urma conversațiilor cu arestații, cei din camerele de la parter spuneau că au apă caldă tot timpul, iar cei de la etajul 1 spuneau că au apă caldă doar 30 minute dimineața, din cauza defecțiunii unuia dintre boilere. Șeful arestului a declarat că apă caldă este în permanență în toate camerele, mai puţin când boilerele se golesc și trebuie să încălzească din nou apă. El spune că atunci apa este călâie, dar nu rece. Totuși, nefiind clar dacă arestații s-au plâns întemeiat sau pur și simplu nu știu să încerce să vadă dacă a revenit apă caldă mai târziu, directorul centrului a admis că situația se va îmbunătăți pentru că în acest an se vor achiziţiona și instala 14 centrale termice, care vor asigura și încălzirea centrului pe timp de iarnă, întrucât regia de termoficare a orașului a dat faliment.

Hrana este furnizată de Penitenciarul Galați și transportată cu mașina arestului. Arestații cu care reprezentantele APADOR-CH au vorbit au declarat că mâncarea este satisfăcătoare, dar preferă să mănânce de acasă.

 1. Contactul cu exteriorul, alte drepturi.

La parter, pe holul care asigură accesul către cele două curți de plimbare, se află cutia poștală, unde deținuții au posibilitatea să își pună singuri scrisorile. Corespondența pe care o primește un arestat este înregistrată la secretariat. Persoana arestată își desface scrisoarea în prezența supraveghetorului.

Tot pe holul de la parter există două terminale telefonice pentru arestați, fără panou izolator. APADOR-CH consideră că amplasarea acestora pe un hol circulat, de acces, în apropierea biroului supraveghetorului, nu oferă suficientă intimitate astfel încât arestaților să li se respecte confidențialitatea convorbirilor.

În camera de vizită cu separator are loc și deschiderea pachetelor de către agent, în prezența arestatului și a vizitatorului, pachetul fiind înmânat prin intermediul unui orificiu din separator. Minorii beneficiază de vizite într-una dintre jumătățile camerei de vizită, fără separator. Nu există cameră pentru vizita intimă, nici nu au existat solicitări. Conducerea a menționat că dacă va exista solicitare, vor fi transferați la unități care au această dotare.

Curțile de plimbare (una de 19.89 mp și alta de 14.94 mp) sunt mai degrabă camere de plimbare, astfel cum le numește și șeful arestului. Sunt spații cu ziduri de ciment, înalte de peste 2m, cu o porțiune liberă în partea superioară, imediat sub acoperiș, pentru a permite aerului să circule. Curțile sunt acoperite complet cu un grilaj și cu plexiglas, ceea ce îi împiedică aproape în totalitate pe deținuți să vadă cerul. Asociația consideră că acesta este un spațiu mai degrabă ermetic, care nu oferă condiții prielnice pentru plimbarea deținuților și nici pentru desfășurarea unei alte activități decât mersul. APADOR-CH recomandă o reamenajare și o dotare a curților, eventual cu un aparat sportiv (un coş de baschet, bare orizontale pentru tracțiuni). De asemenea, ar fi utilă amplasarea unui ceas pe peretele curții. Un arestat recent intrat în centru era vizibil dezorientat de tot ce i se întâmpla și le-a spus reprezentatelor APADOR-CH că de atunci nu știe niciodată cât e ceasul întrucât nu avea ceas decât pe telefon. Plimbarea are loc zilnic, timp de o oră, pe camere.

Biblioteca arestului este situată la subsol și are aproximativ 100 de cărți (beletristică, romane de aventură, volume de poezii). Camera are în jur de 7mp, cu o fereastră mica și un birou. Deținutul poate să ceară să fie adus la bibliotecă sau îi poate cere agentului de poliție o carte pe care vrea să o împrumute. Reprezentantele APDOR-CH nu au identificat exemplare ale Codului Penal, deși directorul centrului a spus că este cea mai solicitată carte. De altfel, unul dintre deținuți a afirmat că și-ar dori să-și cumpere unul. Mirosul de vopsea proaspătă și aerul închis denotă faptul că această încăpere nu a fost foarte des folosită după renovare. Asociația consideră necesară suplinirea fondului de carte, în special cu cărți de drept.

Arestul nu are magazin. În măsura în care deținuții dispun de bani, o dată la două săptămâni fiecare are dreptul să facă o lisă de cumpărături, în limita a 2l lichide, 20kg alimente, 6kg fructe/legume. Acestea sunt achiziționate de către personalul arestului, din oraș. Pe fiecare etaj există câte un frigider funcțional, pentru arestați. Șeful arestului a menționat faptul că este într-adevăr o problemă cu această metodă de aprovizionare prin intermediul personalului, pentru că există riscul ca agenții să piardă din autoritate în fața deținuților și să fie văzuți asemenea curierilor. Au existat discuții pentru apelarea la operatori comerciali însă nu este posibil pentru că bugetul deținuților este imprevizibil, iar operatorii impun constanță și stabilitate. În plus, nu există criterii pentru alegerea unui operator comercial, nu există prevederi în acest sens. Șeful arestului a declarat că ar fi util să se stabilească prin Ordin la nivel național un agent economic sau o soluție unitară.

La momentul vizitei, minorii, în număr de 3, erau cazați în camere cu persoane majore. Explicația șefului de centru a fost că unul dintre ei și-a dorit în mod expres asta, iar ceilalți doi erau închiși pentru aceeaşi faptă și nu puteau sta împreună. Potrivit art. 117 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, minorii trebuie cazati împreună și separat de persoanele majore.

În contextul alegerilor europarlamentare, șeful arestului a declarat că a existat un proces de informare a deținuților, dar nu și-a exprimat nimeni dorința de a vota. În alți ani, arestul a luat legătura cu BEC, a transmis lista cu persoanele care vor să voteze și li s-a pus la dispoziție urna mobilă.

 1. Discuții cu deținuții

APADOR-CH a vizitat și a discutat cu deținuții din patru camere. În una din camerele de la parter, reprezentantele APADOR-CH au discutat cu trei persoane, care au declarat că sunt mulțumite de condiții pentru că stau într-o cameră renovată, au apă caldă mereu, agenții întreabă în fiecare dimineață dacă au nevoie la medic, li se spală lenjeriile de pat când au nevoie, au primit produse de igienă și de curățare a camerei, este respectată ora de plimbare.

În altă cameră a fost găsită o singură persoană, care a cerut să fie mutată singură din motive de sănătate. Arestatul era de asemenea mulţumit de condiții, mai puțin de lipsa apei calde, a faptului că nu poate cumpăra mâncare gătită și de dimensiunile mici ale curții de plimbare. A declarat că i se dă tratament medicamentos când are nevoie și că a primit la venirea în arest doar hârtie și săpun, fără alte produse de igienă.

Într-una din camerele de la etajul 1 erau la data vizitei două persoane, dintre care unul minor. Acesta a declarat că i s-au explicat drepturile la sosire, a fost consultat de medic. Celălalt arestat a declarat că la CRAP Galați sunt condiții mai bune decât la alte centre și că se înțelege bine cu minorul, că îl consideră ca pe fiul lui. Camerele sunt prevăzute cu sonerie prin care deținuții pot chema agentul supraveghetor de pe etaj, iar acesta răspunde prompt solicitărilor în general.

Alți deținuți au fost găsiți în camera de plimbare. Aceștia au declarat de asemenea că au fost consultați de un medic la intrarea în arest (unul dintre ei, minor, avea probleme cu dantura și a primit calmante pentru durere până ce avea să fie dus la stomatolog – făcuse o cerere în acest scop), li s-au citit drepturile la venirea în centru, personalul a avut o atitudine profesionistă. Doi dintre ei au spus că nu au primit însă produse de igienă, astfel că a trebuit să îşi cumpere.

 1. Chestiuni de procedură – încătușarea și percheziția

Înbtrebat de către reprezentantele APADOR-CH în legătură cu practica de încătușare a arestaților, directorul centrului a declarant că aceștia sunt încătușați de fiecare dată când ies din arest (la instanță și alte activități penale), în concordanță cu Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea centrelor de reţinere şi arestare preventivă, precum şi măsurile necesare pentru siguranţa acestora, aprobat prin Ordinul MAI nr. 14/2018. Regulamentul permite încătușarea „pe timpul deplasării la organul judiciar sau pe timpul transferului, ca măsură de prevenire a evadării, în cazuri temeinic justificate‟. Directorul centrului a declarant că deținuții se încadrează în aceste cazuri temeinic justificate pentru că majoritatea dintre ei se află „în executarea unei măsuri preventive privative de libertate dispuse pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, în considerarea faptului că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.‟ Prin urmare, Regulamentul este oarecum permisiv cu măsura încătușării.

Camera șefului de schimb, situată la parter, este cea în care se face și percheziția corporală a arestatului, la momentul aducerii. Încăperea este prevăzută cu cameră de supraveghere, la fel ca toate holurile și curțile de plimbare. Şeful centrului a declarat că arestatului îi este respectată intimitatea și demnitatea în momentul controlului corporal.

 1. Concluzii și recomandări

Arestul este vizibil schimbat față de ultima vizită APADOR-CH, proaspăt renovat, grupuri sanitare modernizate, geamuri termopan, sistem de ventilație pe hol și în camere. Deținuții mărturisesc în mare parte că sunt mulțumiți de condiții.

APADOR-CH apreciază toate îmbunătățirile efectuate și efortul personalului în asigurarea condițiilor de deținere și totodată reiterează recomandările menționate pe parcursul raportuluiꓽ

 • telefoanele să fie amplasate într-o zonă care să asigure confidențialitatea convorbirilor;
 • asigurarea produselor igienice la intrarea în arest pentru toți deținuțiiꓼ
 • dotarea camerelor cu câte o masă;
 • amplasarea unui ceas în curțile de plimbare;
 • suplimentarea fondului de carte cu exemplare ale Codului penal și de procedură penală și alte cărți;
 • amplasarea televizoarelor în camerele de o persoană;
 • reamenajarea curților de plimbare astfel încât să existe măcar o parte a acoperișului liberă;
 • dotarea curților de plimbare cu un echipament minim pentru activități fizice.

Nu în ultimul rând, și cu ocazia acestei vizite APADOR-CH atrage atenția asupra unei probleme sistemice încă nerezolvată: accesul limitat la servicii medicale pentru persoanele cu tulburări psihice. Reamintim statului român că trebuie să găsească soluții pentru implementarea hotărârii CEDO în cauza Țicu c. României în care Curtea a constatat că lipsa accesului la tratament și servicii medicale pentru deținuții cu boli psihice reprezintă o încălcare a articolului 3 din Convenție (dreptul de a nu fi supus torturii, pedepselor sau tratamentelor inumane și degradante).

 

Dollores Benezic

Livia Popa