Raport asupra vizitei în Penitenciarul Arad

14.03.2015
Print Friendly, PDF & Email

La data de 12 decembrie 2014, două reprezentante APADOR-CH au vizitat Penitenciarul Arad. Aceasta a fost o vizită de revenire după aceea făcută de reprezentanții APADOR-CH la 7 noiembrie 2013 și a vizat verificarea unor aspecte semnalate în raportul întocmit în urma vizitei precedente. Reprezentantele asociației au purtat discuții cu mai mulți deținuți (la întâmplare sau la cererea unora dintre ei) și cu conducerea penitenciarului.

Conform celor declarate de conducere, la data vizitei penitenciarul avea 1136 de deținuți bărbați, majoritatea în regimurile: maximă siguranță și închis (o parte dintre ei încadrați la grad de risc sporit), în secțiile amenajate în unitatea situată la periferia orașului – singura locație vizitată de reprezentantele APADOR-CH. Penitenciarul mai are o secție exterioară (GAZ) și alta situată în centrul orașului, unde sunt cazate femeile. Din totalul deținuților, 562 muncesc, 340 dintre ei sunt plătiți pentru munca prestată în atelierele unității, în care se produc scaune sau volane pentru autoturisme și canapele pentru export SUA.

Raportat la vizita precedentă, conducerea a semnalat remedierea câtorva aspecte observate de reprezentanții APADOR-CH, cum ar fi:

  • Înnoirea saltelelor – au fost cumpărate aproximativ 600 de saltele ignifuge;
  • A fost rezolvată prin igienizare și problema ploșnițelor;
  • Au fost acoperite curțile de plimbare, astfel încât acestea pot fi folosite indiferent de starea vremii;
  • Au fost cumpărate două mașini noi. Ambele sunt bine dotate și au centuri de siguranță la toate scaunele – aspect reclamat de un deținut care susținea că mașinile cu care sunt transportați deținuții nu au centuri de siguranță și li se pune astfel viața în pericol.
  • A fost amplasată o cutie pentru prezervative pe holul din apropierea cabinetului medical, dar la data vizitei era goală. Angajații au motivat că prezervativele se epuizează rapid, în prezența reprezentantelor APADOR-CH cutia a fost umplută.
  • Au fost montate camere de luat vederi în toate spațiile comune ale penitenciarului – imaginile sunt stocate timp de 15 zile;
  • A fost angajat un medic psihiatru întrucât penitenciarul are aproximativ 170 de deținuți cu afecțiuni psihice.

În urma discuției cu judecătorul delegat (prezent în unitate de câteva luni – respectiv din octombrie 2014), reprezentantele asociației au aflat că acesta a soluționat favorabil câteva plângeri ale deținuților, care vizau sancțiuni disciplinare sau decizii luate de comisia pentru stabilirea regimurilor de detenție. Au fost, conform judecătorului, și două cazuri de plângeri ale deținuților la adresa cadrelor penitenciarului și câteva refuzuri de hrană.

Grupa operativă a penitenciarului este formată din 28 de cadre, care lucrează câte 4 în ture de 24 cu 72 de ore. Echipamentul personalului din grupa operativă cuprinde baston tip tomfa, cătușe și spray paralizant. Fiecare grupă are și un cameraman care filmează fiecare intervenție. Înregistrarea este trimisă, conform conducerii, în ziua intervenției, împreună cu un raport la ANP. Anual au loc în jur de zece intervenții în penitenciar – susțin reprezentanții grupei operative.

Vizita pe secții

Penitenciarul este o construcție nouă iar camerele de deținere din penitenciarul Arad sunt similare ca dimensiuni și dotări. Deținuții au la dispoziție o cameră propriu-zisă de 17,36 mp, cu 4 paturi (suprapuse câte două), în care accesul se face printr-un hol pe care este amplasat și grupul sanitar (cu WC și chiuvetă din inox). În cameră mai există obiecte de mobilier pentru depozitarea bagajelor deținuților și o masă cu băncuțe.

În general camerele sunt curate, bine întreținute de deținuți, la fel și grupurile sanitare.

Reprezentantele asociației au vizitat câteva camere în care erau deținuți încadrați în regim de maximă siguranță și câteva cu deținuți încadrați la grad sporit de risc. Cele două regimuri au programe identice de ieșire la aer în curțile de plimbare – câte două ore pe zi.

În camera E8 A 3 cele 4 persoane au declarat că sunt mulțumite de regimul de detenție, dar s-au plâns de calitatea slabă a produselor de la magazinul penitenciarului (mezeluri proaste, țigări și cafea scumpe) .

În camera E 8 A 2 erau trei deținuți încadrați la grad sport de risc din cauza faptului că au avut tentative de evadare în timpul pedepselor anterioare. Unul dintre ei fusese încadrat recent în acest grad din cauza unei tentative de evadare, cu câteva zile înainte de liberare, dintr-un punct de lucru unde executa pedeapsa în regim deschis. Deținutul consideră că a fost o neînțelegere și că nu era normal să fie încadrat direct la grad sporit de risc. Și ceilalți deținuți din cameră erau nemulțumiți de modul prea ușor în care, pentru abateri disciplinare minore, sunt încadrați la grad sporit de risc, fapt ce ar fi folosit de conducerea penitenciarului,  ca o modalitate de intimidare a deținuților.

În camera E 8 A 8 (tot grad sporit de risc) era un deținut care prezenta evidente semne de afecțiuni psihice. Conform conducerii acesta avea la activ numeroase automutilări și tentative de sinucidere. La momentul vizitei era calm și a declarat reprezentantelor asociației că ar vrea să meargă la școală și să stea într-o cameră cu alți colegi. Din 2007 el este ținut în permanență singur în celulă, deoarece, spune conducerea, celorlalți deținuți le e frică să stea cu el în cameră. Un deținut dintr-o altă cameră a afirmat că starea acestuia s-ar datora bătăilor primite în alt penitenciar. Asociația consideră că locul lui nu este într-un penitenciar, ci într-un spital de psihiatrie, unde să primească un tratament adecvat afecțiunilor sale.

În camera E 8 B13 (grad sporit de risc) deținuții s-au plâns că sunt hărțuiți de cadre prin rapoarte de incidente sau chiar bătaie pentru diverse fapte minore. Deținutul B.M.R. spune că în luna ianuarie 2014 a fost bătut de grupa de intervenție pentru că ar fi aprins lumina în cameră și a vrut să pună o scrisoare la cutia poștală. Acesta susține că după bătaie și-a pierdut doi dinți, a primit zece zile de izolare și i s-a interzis dreptul la cumpărături și la vizite de la familie.

Și deținuții din camera E 8 B 6 au spus că „mascații” din grupa de intervenție fac exces de zel și că în general au o atitudine intimidantă. Faptul că unul dintre deținuți a bătut mai tare în ușa camerei (penitenciarul neavând butoane de alarmare), pentru că voia să dea un telefon, a fost sancționat de cadre.

Concluzii și recomandări

Reprezentantele asociației apreciază condițiile de deținere din penitenciarul Arad ca fiind dintre cele mai bune din țară. În același timp se remarcă un climat de teamă descris de mai mulți deținuți în timpul vizitei. Aceștia susțin că atât cadrele, cât și agenții din grupa de intervenție recurg la gesturi intimidante sau chiar la violență față de deținuți, ceea ce întreține o situație tensionată în rândul acestora.

Asociația cere conducerii penitenciarului și ANP să cerceteze atent acuzațiile deținuților privind comportamentul agresiv și intimidant al cadrelor din grupa operativă a unității.

 

Maria-Nicoleta Andreescu

Dollores Benezic

Citiți  Răspunsul ANP la prezentul raport Arad 2015