Raport asupra vizitei în Centrul de reținere și arestare preventivă din subordinea Inspectoratului Județean de Poliție Dolj

19.06.2019
Print Friendly, PDF & Email

La data de 11 iunie 2019, două reprezentante APADOR-CH au vizitat Centrul de reținere și arestare preventivă din cadrul I.P.J Dolj . Vizita a început la ora 10 dimineața și a luat sfârșit la ora 13. Cea mai recentă vizită a unor reprezentante APADOR-CH aici a avut loc în 2012, conform raportului de pe site-ul asociației.

Efective, personal, spații de detenție, dotări

La data vizitei C.R.A.P Dolj găzduia 22 de arestați dintre care 16 bărbați adulți, 3 femei și 3 minori (toți băieți). Arestul este amplasat la demisolul unei clădiri din incinta IJP Dolj. Spațiile de deținere ale arestului constau în 16 camere a căror suprafață totală este de 189,36 mp, excluzând grupurile sanitare amenajate în camere. Conform declarațiilor conducerii, spațiul a fost reorganizat începând cu anul 2016 pentru a atinge cei 4 mp/arestat. Capacitatea totală este de 45 de locuri (față de 85 cât era la vizita APADOR-CH din 2012), astfel rezultă o suprafață de 4,20 mp pentru fiecare persoană cazată în camerele de detenție. Conform afirmațiilor conducerii, gradul de ocupare al arestului a fost sub 50% în 2019 și de 90% în 2018. Durata șederii nu depășește  șase luni dar este în general mai mare de o lună. În situațiile foarte rare în care este atinsă capacitatea maximă, persoanele arestate sunt mutate în C.R.A.P Olt.

Personalul arestului constă în 30 de agenți (din care două femei), un singur post fiind vacant. Asistența medicală este asigurată de 4 medici și 4 asistenți ai Centrului Medical Județean Dolj al MAI. Nu activează în arest altfel de personal specializat, cum ar fi psiholog, asistent social sau educator.

De altfel, persoanele private de libertate nu desfășoară niciun fel de activitate cu excepția plimbărilor zilnice (minim o oră, maxim două). Potrivit documentelor oficiale, arestul are patru curți de plimbare (2 cu suprafață fiecare de 17,78 mp, respectiv 2 cu suprafață fiecare de 20,58 mp). Acestea arată că în anul 2017 au avut loc lucrări de hidroizolare și de refacere a pardoselii acestora și au fost confecționate copertine. Reprezentantele APADOR-CH nu au putut identifica cele 4 curți de plimbare, ci doar 3, cu suprafețe de cca. 20 mp fiecare. La momentul vizitei curțile erau neîngrijite și nu aveau niciun fel de dotări cu excepția a 4 spaliere tracțiune și o bicicletă dezafectată. Reprezentanții arestului au precizat că la începutul anului 2019 au fost achiziționate 4 biciclete fitness și o bandă de alergare, dar acestea nu fuseseră montate din cauza vremii ploioase de la începutul anului. În mod paradoxal, în documentele scrise oferite reprezentantelor APADOR-CH la sfârșitul vizitei, cele 4 biciclete fitness și banda de alergare figurează ca fiind montate încă din anul 2017. APADOR-CH recomandă C.R.A.P Dolj să pună de urgență aceste aparate sportive în funcțiune, pentru a oferi persoanelor arestate posibilitatea de a desfășura activități recreative cât mai variate.

Organizația apreciază că, în perioada 2015-2019, C.R.A.P Dolj a desfășurat activități de reparații, ingienizări și amenajări în cadrul arestului. Cu titlu de exemplu, se pot menționa următoarele: amenajarea de grupuri sanitare în 11 camere; montarea a 16 paturi individuale și 14 ansambluri de paturi suprapuse cu saltele noi; montarea a 22 de aparate de aer condiționat; refacerea instalației de alimentare electrică a camerelor reținuților și a birourilor lucrătorilor; refacerea instalației de iluminat a camerelor deținuților. Cu toate acestea, așa cum se menționează în continuare în cuprinsul raportului, sunt necesare și alte îmbunătățiri. Persistă o serie de probleme în ceea ce privește condițiile de detenție, acest lucru datorându-se și faptului că arestul este amplasat în continuare la demisolul întunecat al clădirii. Reprezentanții C.R.A.P Dolj și-au exprimat dorința de a accesa în viitor fonduri europene pentru a construi un sediu nou în curtea I.P.J Dolj, pe care momentan o împart cu S.R.I.  Acest lucru nu este realizabil însă într-un viitor apropiat având în vedere că liniile de finanțare europeană se deschid abia în 2021, iar procesul în sine de finanțare și ulterior de construire va dura ceva timp.

Contactul cu exteriorul

Sectorul vizite și grefa sunt amenajate în două camere amplasate în exteriorul arestului propriu-zis, la etajul superior al clădirii. Ambele camere sunt dotate cu dispozitive de separare care se folosesc în toate cazurile. Unul dintre minorii cu care au discutat reprezentantele APADOR-CH a precizat că nu i-a fost permisă vizita fără separator atunci când s-a întâlnit cu mama sa (și s-a plâns că nu a putut să o țină în brațe). Organizația reamintește conducerii C.R.A.P Dolj că potrivit legislației în vigoare (art. 248 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a L254/2013) vizitele în cazul minorilor trebuie să aibă loc fără separator și recomandă luarea măsurilor necesare pentru amenjarea unui astfel de loc. Este notabil că în cazul grefei, camera este dotată cu o ușă cu geam, ceea ce permite supravegherea vizuală în condiții care asigură confidențialitatea convorbirilor. Nu același lucru se poate spune și despre camera de vizite. Organizația recomandă conducerii C.R.A.P Dolj înlocuirea ușii actuale a camerei de vizită cu una cu geam sau amenajarea unei alte camere în acest scop.

Asistența medicală 

Așa cum a fost menționat deja, asistența medicală este asigurată de 4 medici și 4 asistenți ai Centrului Medical Județean Dolj ai MAI. Aceștia lucrează în ture de 8 ore și se deplasează și în afara orelor de program atunci când au loc ieșiri și intrări din arest. Pe timpul nopții asistența medicală este acordată doar telefonic. Postul de medic al arestului este vacant, fără prea multe perspective de a fi ocupat prea curând.

Cabinetul medical se află în afara incintei arestului. Atunci când persoanele ajung în arest, un medic coboară pentru efectuarea consultului la depunere, într-o cameră special amenajată în acest scop. Camera este dotată minimal: un pat, o masă, un dulap cu 40 de casete pentru medicamente- organizate pentru fiecare cameră, o trusă medicală. Unul dintre agenți a afirmat că medicamentele nu sunt distribuite de medici așa cum ar fi normal, ci de agenții de pază. APADOR-CH recomandă C.R.A.P Dolj să ia toate măsurile pentru a asigura asistența medicală continuă în cadrul arestului, inclusiv prin intensificarea eforturilor de a ocupa postul vacant de medic al arestului. Cei doi medici cu care au vorbit reprezentanții organizației s-au plâns că au un program foarte încărcat și că se găsesc în situația de a fi pe de o parte medici ai polițiștilor și jandarmilor din cadrul I.P.J Dolj, și pe de altă parte medici ai persoanelor arestate. Ei au menționat că acest lucru poate fi interpretat de către aceștia din urmă, în sensul în care sunt subiectivi și nu le pot acorda atenția cuvenită.

Medicii cu afirmat că, în funcție de vârstă, cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul arestaților sunt cele cardiace și diabetice. Minorii și tinerii sunt în general consumatori de etnobotanice, aceștia fiind trimiși la psihiatrie. Programele de tratament pentru consumatorii/foștii consumatori de droguri sunt absente, deși au existat recent cazuri de foști consumatori de droguri. Numai în luna mai 2019, arestul a găzduit 8 persoane cu antecedente de consum de droguri (7 bărbați și o femeie, 1 consumator de heroină, 7 – alte droguri). Nu au existat până acum în arest persoane cu tratament substitutiv cu metadonă sau HIV. Nu se derulează niciun program de prevenire a transmiterii infecției HIV/hepatite nici pe cale sexuală și nici sanguină. În ceea ce privește medicamentele, cadrele medicale au mai precizat că au doar strictul necesar și nu pot asigura urgențele. Pentru situații deosebite se apelează la 112 sau la alte spitale din Craiova.

Persoanele aflate în arest la data vizitei s-au declarat în general mulțumite de calitatea serviciilor medicale. Doar un arestat a reclamat faptul că nu primește îngrijire medicală pe timpul nopții dacă îl doare o măsea. Conducerea arestului a mai menționat că C.R.A.P Dolj nu mai are un stomatolog de 5 ani de zile.

Hrana arestaților

Hrana asigurată arestaților este preparată și furnizată de Penitenciarul Craiova. În general arestații au precizat că mâncarea este acceptabilă. Arestul are și un contract de colaborare cu o firmă, astfel că persoanele private de libertate pot achiziționa bunuri și alimente o dată la două săptămâni, pe baza unei liste care se predă supraveghetorului. Arestul dispune și de o bucătărie în care este depozitată vesela în care se distribuie hrana, o cambuză și 8 frigidere pentru a-și păstra alimentele primite de la aparținători. Doi arestați lucrează la bucătărie ca veselari.

În anul 2019, a existat un singur refuz de hrană. În cazurile de refuz de hrană arestatul este consultat zilnic de către medicul arestului și se solicită prezența judecătorului delegat. Acesta, care se ocupă de CRAP Dolj și de Penitenciarul pentru Minori și Tineri Craiova și Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova.

Judecătorul delegat

Potrivit șefului arestului, care a preluat conducerea în februarie 2019, judecătorul delegat a venit doar de două ori (din inițiativă proprie). Acesta vine în arest numai dacă există solicitări exprese din partea deținuților (în ultima perioadă nu a avut astfel de solicitări), sau din când în când „pentru a se uita pe documente”. Arestații îl pot contacta telefonic, numărul de telefon al judecătorului delegat este afișat în holul arestului, pe pereții unde sunt instalate telefoanele.

Dreptul la informare, convorbiri telefonice și corespondență

Telefoanele, în număr de patru, și cutia poștală sunt amplasate în interiorul arestului, în holul de la intrare. Arestații pot comunica telefonic cu familia de trei ori pe săptămână și zilnic cu avocatul, în măsura banilor disponibili pe cartela telefonică. Spre deosebire de ultima vizită a APADOR-CH din 2012, telefoanele sunt dotate cu paravan care asigură confidențialitatea convorbirilor. Supravegherea vizuală se face din cameră alăturată prin intermediul camerelor video. Corespondența poștală este depusă personal de arestați în cutia poștală de pe hol. Dreptul la informare al arestaților este asigurat prin faptul că fiecare cameră este dotată cu televizor (racordat la un furnizor de programe prin cablu). Arestații se pot uita la ce programe aleg și fără să fie condiționați de vreun orar.

Biblioteca este amenajată în aceeași cameră folosită pentru fotografiere și amprentarea arestaților și conține în jur de 100 de volume. Reprezentanții arestului au menționat că aceasta nu prea este folosită, precizând că 30% dintre arestați sunt analfabeți. Dintre cei care știu să citească, mulți solicită Codul Penal care stă la șeful de tură și este pus la dispoziție la cerere.

Perchezița

Percheziția la depunerea în arest are loc într-un spațiu necorespunzător care afectează  dreptului la intimitate și demnitate al persoanei. Concret, percheziția corporală are loc după o perdea, într-un colț al holului care face accesul la bucătărie și punctul de triaj. Acest prim contact cu mediul arestului este destul de brutal, punând persoana într-o situație de vulnerabilitate, mai ales dacă este pentru prima oară într-un astfel de mediu. Până la amenajarea unui spațiu corespunzător asociația apreciază că percheziția ar putea avea loc în camera alăturată, unde se face consultul medical inițial, care oferă mai multă intimidate.

Vizita în camere

Din 2012 și până azi condițiile în arest s-au îmbunătățit, prin reparații, amenajări și achiziții noi (câteva menționate la începutul acestui raport). Cu toate acestea, senzația pe care o lasă C.R.A.P Dolj, probabil și din cauza amenajării sale la demisol, este una de murdărie și întunecime.

Camera 28 – femei

La momentul vizitei, în arest erau găzduite 3 femei, într-o cameră cu suprafața de 12.43 mp (2.21 mp grupul sanitar) în care erau amenajate 3 paturi. Acestea s-au declarat mulțumite de condiții, precizând că personalul arestului are grijă de nevoile lor, există apă caldă în permanență, au acces la medic când au nevoie.

Camerele de adulți bărbați

Reprezentantele APADOR-CH au vizitat două camere în care erau cazați majoritatea bărbaților. În camera 27, cu o suprafață de 32,11 mp se aflau cazate 6 persoane și erau amenajate 9 paturi. Camera 23 găzduia 5 persoane într-un spațiu de 25,69 mp și o capacitate de 8 paturi. Ambele camere erau insuficient iluminate natural și aerul era irespirabil din cauza grupului sanitar din cameră (WC și duș din PVC, fără ușă). APADOR-CH apreciază faptul că s-au găsit fondurile necesare în 2016 pentru a amenaja grupuri sanitare în camerele de deținere. Cu toate astea, organizația consideră absolut necesar ca acestea să fie dotate cu uși și igienizate periodic. De asemenea, organizația recomandă conducerii arestului să găsească un loc unde arestații își pot usca rufele. Deși există o mașină de spălat, multe persoane își spală hainele în cameră, unde le și usucă, lucru care contribuie la atmosfera înăbușitoare și pune în pericol sănătatea arestaților.

Bărbații arestați au comunicat reprezentantelor APADOR-CH că sunt mulțumiți de condițiile de detenție, cu unele excepții. Unii dintre ei s-au plâns că nu primesc decât săpun și hârtie igienică în fiecare lună și nici produse pentru curățarea camerei. De asemenea, aceștia au menționat că grupul sanitar degajă un miros urât, aspect confirmat și de reprezentantele APADOR-CH.

Camera minorilor

La momentul vizitei, arestul găzduia și 3 minori băieți și un tânăr de 19 ani. Două dintre persoane fuseseră aduse cu o seară înainte. Aceștia s-au plâns reprezentanților organizației că nu primiseră până la acel moment produse igienice. În legătură cu acest aspect, șeful arestului a precizat că minorii „abia sosiseră” și personalul nu avusese timp până în acel moment să le înmâneze necesarul, dar că urmau să o facă, întrucât „avem dulapul plin”. Minorii s-au mai plâns și că în cameră miroase foarte urât din cauza canalizării (același tip de grup sanitar din PVC, fără ușă).

În ceea ce privește camera de izolare, șeful arestului a precizat că de ceva vreme camera de luat vederi instalată nu funcționează întrucât nu s-au găsit fondurile necesare reparării acesteia. Având în vedere costurile foarte mici implicate, APADOR-CH recomandă luarea tuturor măsurilor pentru remedierea acestei situații.

Concluzii și recomandări:

APADOR-CH constată că Centrul de reținere și arestare preventivă din cadrul I.P.J Dolj a rezolvat problema supraaglomerării existentă la momentul ultimei vizite în anul 2012. În momentul de față fiecărei persoane arestate îi revin 4,2 mp. De asemenea, este de apreciat că, mai ales în ultimii 4 ani, au fost alocate fonduri pentru reparații, igienizări și amenajări, în vederea îmbunătățirii condițiilor de detenție.

APADOR-CH recomandăꓽ

  • Dotarea cu uși a grupurilor sanitare din camerele de deținere și igenizarea lor periodică.
  • Remenajarea sectorului vizite pentru minori astfel încât vizitele să aibă loc fără separator, potrivit legislației în vigoare.
  • Instalarea de urgență a celor 4 biciclete de fitness și a bandei de alergare în curțile de plimbare, pentru a oferi persoanelor arestate posibilitatea de a desfășura activități recreative cât mai variate.
  • Să ia toate măsurile pentru a asigura asistența medicală continuă în cadrul arestului, inclusiv prin intensificarea eforturilor de a ocupa postul vacant de medic al arestului.

Alte concluzii și recomandări sunt incluse în raport.


Livia Popa

Georgiana Gheorghe