Raport asupra vizitei de verificare a evoluţiei situaţiei din Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 12

09.09.2014
Print Friendly, PDF & Email

La data de 12 august 2014 două reprezentante APADOR-CH au vizitat Centrul de Reţinere şi Arestarea Preventivă (CRAP) nr. 12 din incinta Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Feroviare Bucureşti. Aceasta a fost o vizită de revenire la vizita făcută la data de 11 septembrie 2012 în cadrul proiectului Copii Privaţi de Libertate în Europa Centrală şi de Est, finanţat de UE.

Aspecte generale comparativ cu vizita precedentă 

Situaţia diferă faţă de cea regăsită în centru la vizita precedentă prin faptul că centrul poate caza acum maxim 15 persoane-minori şi tineri (numai de sex masculin) în 5 camere. Din fiecare cameră a fost scos un rând de paturi de la vizita precedentă, camerele având acum câte trei paturi într-o suprafaţă de aproximativ 12 mp (inclusiv grupul sanitar), astfel că se poate considera că fiecărui minor/tânăr îi revin 4 mp spaţiu personal. Toate cele 15 paturi erau ocupate la data vizitei (cu 12 minori şi 3 tineri). Şeful centrului a spus că această capacitate nu este depăşită niciodată, minorii nu sunt niciodată cazaţi doi într-un pat. În situațiile în care există mai mult de 15 minori şi tineri arestaţi în Bucureşti şi Ilfov aceştia sunt cazaţi în CRAP nr. 1 din Bucureşti unde se amenajează o cameră specială pentru aceştia. Minorii stau în centru în medie între o lună şi trei luni.

Personalul este format din 11 agenţi şi şeful arestului care lucrează în ture. Responsabilul centrului a spus că se formează astfel 4 ture, 3 cu câte 3 agenţi şi una cu 2 agenţi, dar că tura cu un agent lipsă nu le ridică niciun fel de problemă.

Responsabilul centrului a precizat că minorii şi tinerii nu sunt primiţi în centru decât după ce au efectut vizita medicală care are loc la arestul central. Tot acolo sunt duşi pentru alte controale medicale de rutină, iar în cazul urgenţelor este chemată salvarea.

În cazul unor minori sunt probleme în a le fi întocmite acte de identitate deoarece nu pot fi identificaţi reprezenţii legali. Pentru a rezolva astfel de probleme CRAP 12 colaborează cu DGASPC care efectuează anchete sociale şi întreprinde demersuri pentru identificarea unui părinte sau a unei rude şi pentru eliberare de documente de identitate.

La fel ca şi la vizita precedentă ca activităţi în centru există doar posibilitatea de a ieşi la curtea de plimbare (1-2 ore pe zi), televizorul şi câteva cărţi aflate pe holul centrului pe care arestaţii le pot împrumuta. Curtea de plimbare este neschimbată (a fost doar văruită), e neacoperită astfel încât nu protejezează de ploaie sau ninsoare, fără nicio posibilitate de a desfăşura activităţi. În arest minorii şi tinerii nu au posibilitatea de a-şi continua studiile.

Lunar fiecare arestat are dreptul să primească un săpun, un aparat de ras, o hârtie igienică. Pentru plicuri şi timbre, în vederea asigurării dreptului la corespondență/petiționare responsabilul centrului a precizat că nu sunt alocaţi bani, dar că de cele mai multe ori personalul centrului le asigură arestaţilor din bani propii  plicuri şi timbre atunci când minorii nu au posibilităţi financiare. Telefonul este amplasat pe holul centrului şi funcţionează cu cartele. Telefonul nu este delimitat de o cabină care să asigure confidenţialitatea convorbirilor, astfel că agentul de pază stă lângă arestat în timpul apelului. Asociaţia recomandă ca această problemă să fie remediată prin instalarea unei cabine telefonice şi până la acel moment să se asigure totuşi confidenţialitatea convorbirilor, agentul păstrând o distanţă considerabilă faţă de arestat astfel încât să nu poată auzi convorbirea.

O îmbunătăţire este faptul că sistemul de alarmare al centrului a fost reparat şi acum soneriile funcţionează. Ca urmare minorii și tinerii pot oricând anunța supraveghetorul dacă au vreo problemă. Conform șefului de arest încătuşarea la scoaterea din arest că nu se mai face automat şi se analizează necesitatea punerii cătuşelor de la caz la caz. Minorii şi tinerii au confirmat ulterior că nu sunt încătuşaţi la scoaterea din arest.

La introducerea în arest minorilor şi tinerilor le este înmânată o mapă care conţine o serie de documente în care sunt menţionate drepturile şi obligaţiile persoanelor private de libertate, pe care şi reprezentantele asociaţiei au văzut-o. Dacă arestaţii nu ştiu să citească, le este adus la cunoştinţă conţinutul documentelor de către reprezentanţii centrului.

Un aspect negativ este faptul că în camera unde au loc întâlnirile cu avocatul şi familia nu a fost instalată o uşă cu geam transparent, astfel că în timpul conversaţiilor agenţii din arest iau parte la discuţii, prin urmare dreptul la confidenţialitatea convorbirilor nu le este respectat arestaţilor.

Reprezentantele asociaţiei au costatat că nu mai există registrele unde era menţionată corespondenţa, atât la primire, cât şi la expediere.

Camerele de luat vederi sunt în continuare amplasate pe holurile centrului, la intrarea în arest şi la curtea de plimbare, însă imaginile nu sunt stocate datorită imposibilităţii tehnice, aşa cum a afirmat responsabilul centrului. Camerele sunt folosite doar pentru a  vedea în timp real ce se întâmplă în arest.

Hrana provine de la penitenciarul Rahova şi arestaţii o iau singuri de la bucătărie şi servesc masa în camere. Bucătăria este dotată  cu un cuptor cu microunde care poate fi folosit de arestaţi, două frigidere unde își pot păstra hrana de la aparţinători şi un frigider unde sunt păstrate probele din mâncare. Pentru cumpărături personalul centrului întocmeşte liste pe baza cărora de fac cumpărături. Conform șefului CRAP astfel de cereri există rar pentru că de obicei minorii şi tinerii nu au bani.

Hainele şi lenjeria de pat se spală în centru, la maşina de spălat, de câte ori este nevoie.

Reprezentantele asociaţiei au vizitat camera numărul 5 care era ocupată de 3 minori. Geamurile camerelor sunt în continuare acoperite cu câte 2 rânduri de plase de sârmă, şi pe interior şi pe exterior, astfel că lumina naturală care pătrunde în camere este insuficientă şi becul stă aprins tot timpul. Minorii au confirmat că au fost la vizita medicală înainte de a fi depuşi în arest, că au fost văzuţi şi de un psiholog, că au primit mapa cu documentele în care le sunt menţionate drepturile şi obligaţiile şi că ies la curtea de plimbare zilnic. Camera nu avea televizor (se pare că fusese spart de către minori), dar avea un aparat de radio improvizat. Niciunul dintre cei trei nu avea acte de identitate şi așteptau eliberarea acestora. Minorii au relatat că apă caldă au tot timpul, însă igiena grupului sanitar din cameră lăsa de dorit iar datorită faptului că acesta este delimitat doar de o perdea de pânză, mirosul de urină persista în cameră.

Camera numărul 1 îi găzduia pe cei 3 tineri din arest. Aceştia au confirmat că discuţiile cu familia şi avocatul de la camera de vizită au loc în prezenţa unui supraveghetor. Această cameră avea televizor, din dotarea arestului. Şi aici igiena grupului sanitar era precară, iar pereţii erau plini de igrasie, deşi fuseseră proaspăt văruiţi, ca de altfel tot arestul.

Concluzii şi recomandări:

 

–          Asociaţia recomandă cu prioritate instalarea la camera de vizită a unei uşi cu geam transparent astfel încât confidenţialitatea convorbirilor să fie respectată.

–          Este necesară igienizarea grupurilor sanitare din camere şi eliminarea igrasiei de pe pereţi, în camerele în care este prezentă.

–          APADOR-CH recomandă amenajarea corespunzătoare a curţii de plimbare.

Adelina Boboşatu                                                                              Nicoleta Popescu

Răspunsul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă nr.12