PROTEST APADOR-CH CU PRIVIRE LA CAUȚIONAREA DE CĂTRE AVOCATUL POPORULUI A MĂSURILOR DISCRIMINATORII ÎMPOTRIVA PRESEI

09.10.2013
Print Friendly, PDF & Email

APADOR-CH protestează față de modul superficial și lacunar în care a înțeles Avocatul Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Avocatul Poporului a ocolit în sesizarea de neconstituționalitate problema esențială ridicată de art. 81 alin. 3 din OUG nr. 91/2013 și anume caracterul vădit discriminator al reglementării, care prevede suspendarea licenței doar în cazul societăților media (licența audiovizuală) , nu și suspendarea licențelor altor societăți decât cele media. Acest tip de reglementare discriminatorie încalcă art. 16 al. 1 din Constituție, care interzice discriminarea. Avocatul Poporului nu a menționat însă această încălcare evidentă a Constituției în motivarea în fapt și în drept a excepției de neconstituționalitate.

Avocatul Poporului s-a rezumat la a ataca prevederile din ordonanță care retroactivează. Este corect. Dar este și incomplet în mod grav, deoarece restrângerea sesizării de neconstituționalitate la aspectul privind retroactivitatea nu înlatură efectul discriminatoriu al art. 81 alin. 3, care va permite, în continuare, suspendarea licenței doar pentru societățile media. Astfel, amenințarea gravă privind libertatea presei nu este înlăturată, ci, indirect, confirmată prin omisiunea Avocatului Poporului.

În acest context, APADOR-CH precizează că durata suspendării licenței audiovizuale nu este chiar atât de scurtă cum s-a acreditat în unele luări de poziții publice, ci poate dura chiar ani, întrucât între momentul începerii suspendării licenței (care este momentul deschiderii procedurii de insolvență) și momentul încetării suspendării licenței (care este data confirmării de instanță a planului de reorganizare), pot trece, în practică, perioade mari, chiar ani, fiind vorba de derularea unor procese, a căror durată nu este deloc neglijabilă.

APADOR-CH cere public Avocatului Poporului să urmeze căile legale pentru a-și completa de urgență sesizarea de neconstitutionalitate cu aspectele ce țin de caracterul discriminatoriu al art. 81 alin. 3 din OUG nr. 91/2013, pentru ca acțiunea sa să nu aibă un pur rol decorativ și de imagine.

Persoană de contact:

Maria-Nicoleta Andreescu
Director Executiv APADOR-CH
0733.078.721