Proiectul de buget pe 2013 trebuie să respecte Legea transparenței și să fie supus dezbaterii publice

27.11.2012
Print Friendly, PDF & Email

Organizațiile semnatare reamintesc premierului Victor Ponta că Ministerul Finanțelor Publice are obligația de a supune dezbaterii publice proiectul legii bugetului pe anul 2013 , potrivit Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

În acest context menționăm că, potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta a declarat astăzi în ședința de Guvern că va prezenta bugetul pentru 2013 în Parlament pe 20-21 decembrie 2012 și că nu se va duce cu el la ”altcineva”, ”că nu e cazul”. Or, termenul de ”altcineva” nu se poate referi la cetățenii români, care sunt persoane îndreptățite de lege să participe activ în procesul de elaborare a actelor normative, inclusiv a proiectului legii bugetului .

Pentru a asigura exercitarea dreptului cetăţenilor de a participa la procesul decizional, autoritățile publice sunt obligate să aducă la cunoștință publică proiectul de act normativ cu 30 de zile înainte de adoptare, iar, în cazul proiectelor cu relevanță asupra mediului de afaceri, să le transmită asociațiilor de afaceri și altor asociații legal constituite, pe domenii specifice de activitate, în același termen. Mai mult asociațiile legal constituite pot cere organizarea unor dezbateri pe marginea proiectului legii bugetului, a căror organizare este obligatorie pentru autorități.

Or, Ministerul Finanțelor Publice nu a publicat încă pe site proiectul legii bugetului astfel că el nu poate fi adoptat în mod legal și nici primul-ministru nu poate prezenta în fața Parlamentului pe 20-21 decembrie 2012 un proiect adoptat legal. Adoptarea legală a unui proiect de act normativ, inclusiv privind bugetul, presupune și respectarea Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

27 noiembrie 2012

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe)
ActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Expert Forum (EFOR)
Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS)
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala