Monitorizarea condițiilor de detenție – aresturi

Rapoarte ale vizitelor făcute de APADOR-CH în aresturile de poliție

Raport privind vizita în Centrul de reținere și arestare preventivă Giurgiu

Giurgiu Centre for Pre-Trial Arrest and Detention offers inadequate detention conditions as the rooms aren’t fitted with bathrooms, and in such cases ECHR considers this as degrading treatment and a breach of article 3 of the European Convention on Human rights. Considering that the detention rooms cannot be retrofitted to include a shower ad toilet in each room, the APADOR-CH recommends setting up a new Centre for Pre-trial and Detention, according to international standards.

Cum rezolvă România supraaglomerarea din penitenciare, la doi ani după condamnarea la CEDO

Analiza implementării măsurilor privind infrastructura penitenciară și de arest, la care Guvernul s-a angajat în ianuarie 2018, ca urmare a condamnării în cauza REZMIVEȘ şi alţii c. ROMÂNIA

Raport asupra vizitei în Centrul de reținere și arestare preventivă din subordinea Inspectoratului Județean de Poliție Dolj

Din 2012 și până azi condițiile în arest s-au îmbunătățit, prin reparații, amenajări și achiziții noi. Totuși, senzația pe care o lasă C.R.A.P Dolj, probabil și din cauza amenajării sale la demisol, este una de murdărie și întunecime.

Raport privind vizita în Centrul de reținere și arestare preventivă din subordinea Inspectoratului Județean de Poliție Galați

Arestul este vizibil schimbat față de ultima vizită APADOR-CH, proaspăt renovat, grupuri sanitare modernizate, geamuri termopan, sistem de ventilație pe hol și în camere. Deținuții mărturisesc în mare parte că sunt mulțumiți de condiții.

Raport asupra vizitei în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Miercurea Ciuc

Dacă există o solicitare din partea unui deţinut, în sensul că doreşte să meargă la toaletă în intervalul 22.00- 6.00, atunci ofiţerul de serviciu este contactat de către lucrătorul din arest, acesta se deplasează în arest, deschide uşa camerei de deţinere, aşteaptă să se reîntoarcă în cameră persoana privată de libertate, după ce a folosit grupul sanitar de pe hol, apoi închide uşa şi revine la postul său din clădirea poliţiei.

Raport asupra vizitei în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă nr.1 Bucureşti

deși s-au realizat ample investiții la demisol este în continuare nevoie de alocarea unor fonduri bugetare care să vizeze  parterul Centrului de reţinere, în care sunt cazate femeile.

Raport privind vizita în Centrul de Reținere si Arestare Preventivă nr. 1 din București

Deși s-a schimbat tâmplăria și s-au monttat aparate de aer condiționat, camerele sunt igrasioase și infestate cu insecte.

Raport asupra vizitei în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă nr. 4, București

S-au montat aparate de aer condiționat, dar nu funcționează de un an jumate pentru că rețeaua electrică e subdimensionată – căldura în camerele de deținere este insuportabilă.

Raport asupra vizitei la Centrul de reţinere şi arestare preventivă din subordinea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj

Arestul Cluj, cum se poate transforma o hrubă insalubră, întunecată și fără aer, într-un arest modern, în numai jumătate de an și cu fonduri norvegiene.

Arestarea preventivă – folosită prea des în România?

Un studiu realizat de APADOR-CH în perioada 2014-2015 arată că justiția română folosește mai des decât ar fi cazul măsura arestării preventive, deși legislația prevede și alternative mai puțin costisitoare. 70% dintre avocații intervievați în cadrul studiului au întâlnit cazuri de arestări preventive dispuse fără fundament legal.