Ministerul Sănătății promite abrogarea ordinului care secretiza informații din sănătate

09.12.2013
Print Friendly, PDF & Email

APADOR-CH salută decizia Ministerului Sănătății de a abroga ordinul Ordinul 964/2013, care trecea la secret informații publice din domeniul sănătății. Acesta este rezultatul demersurilor făcute de APADOR-CH în ultimele două luni, precum și a dezbaterii publice pe această temă.

„ În urma dezbaterii publice desfăşurată în data de 20 noiembrie 2013, la care au participat reprezentanţii APADOR-CH, s-a constatat faptul că unele aprecieri înscrise în Ordinul 964/2013 privind informaţiile exceptate de la comunicare, la nivelul Ministerului Sănătăţii pot fi interpretate ca fiind restrictive în contextul prevederilor art. 2, pct ( b ) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public ”, se spune în comunicatul Ministerului Sănătății privind abrogarea ordinului.

Prin Ordinul nr. 964/2013 din 6 august (publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 622 din 7 octombrie 2013), privind informațiile de interes public ce pot fi comunicate și informațiile exceptate de la comunicare la nivelul Ministerului Sănătății, erau trecute la secret informații publice, cum ar fi ștatul de funcții și ștatele de plată ale personalului, rapoarte ale corpului de control al ministrului, sesizări ale comisiei de disciplină, date statistice, conținutul dosarelor litigioase în care este implicat Ministerul Sănătății și numele consilierilor juridici care susțin interesele ministerului.

APADOR-CH a considerat că ordinul ministrului sănătății era nelegal, conform Legii liberului acces la informațiile publice, prin urmare a protestat public, dar a și cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – anularea ordinului.

APADOR-CH apreciază deschiderea de care a dat dovadă Ministerul Sănătății în acest caz și reamintește importanța dezbaterii publice, a transparenței decizionale și a participării societății civile la deciziile pe care le iau autoritățile, pentru o cât mai bună guvernare.