MAI zice că poliția verifică actele doar vizual

02.04.2020
Print Friendly, PDF & Email

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a răspuns azi solicitărilor APADOR-CH de modificare a Ordonanței militare 3/2020, pentru a o face mai clară, spunând că unele aspecte semnalate de noi sunt deja aplicate, chiar dacă nu sunt detaliate concret în ordonanță.

Mai exact, MAI susține că în teren verificarea documentelor cetățenilor se face doar vizual, de poliție, că semnătura nu poate fi eliminată de pe declarațiile pe proprie răspundere, fiind singura modalitate legală de autentificare a declarației, și că nu e nevoie ca în ordonanță să se prevadă o distanță maximă permisă pentru deplasările „în apropierea locuinței”, pentru că această distanță ar fi diferită în mediul urban de cel rural.

Așadar, dacă în privința semnăturii și a distanței maxime aparent nu se poate face ceva, apreciem că măcar s-a dispus (verbal probabil) ca verificarea actelor să se facă strict vizual, pentru a limita răspândirea virusului, chiar dacă polițiștii au mănuși. În caz că după data de azi, 2 aprilie 2020, vă întâlniți în practică cu cazuri contrare, în care polițiștii insistă să pună mâna pe documentele verificate, vă invităm să ne scrieți despre aceste cazuri pe adresa office@apador.org.

Răspunsul MAI:

Referitor la mesajul dvs. transmis Guvernului României și remis Ministerului Afacerilor Interne la data de 30.03.2020, facem următoarele precizări:

1.     Verificarea documentelor se face în modalitatea menționată de dvs.

2.      Referitor la semnătura electronică a declarației pe proprie răspundere, vă informăm că până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un regim de utilizare. În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât  prin semnătură olografă. În măsura în care s-ar dezvolta vreun sistem de autentificare electronic care să fie în  același timp și facil în utilizare, dar să permită și certificarea faptului că persoana care semnează este cu siguranță, din punct de vedere juridic, utilizatorul unic al dispozitivului folosit, atunci va fi  posibilă o altă opțiune de autentificare electronică a declarațiilor/actelor.

3.     Prevederea din ordonanța militară nu a fost materializată într-o distanță fizică tocmai pentru a da un cadru general adaptabil în mai multe situații particulare ce țin de mediul urban sau rural. Vă recomandăm să vă informați în mod continuu cu privire la măsurile dispuse de autorități (situația fiind în dinamică) și să luați toate măsurile de prevenire dispuse.

Pentru alte date, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail petitii@mai.gov.ro. Vă dorim multă sănătate! Cu respect! SERVICIUL RELAȚII CU PUBLICUL