Jandarmeria română e tobă de abuzuri

10.06.2016
Print Friendly, PDF & Email

 

APADOR-CH împreună cu alte 9 organizații neguvernamentale au făcut azi un apel către ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, să răspundă public de abuzurile pe care jandarmii le-au comis recent, prin amendarea și intimidarea mai multor persoane care își exercitau dreptul constituțional la întrunire și exprimare.

Organizațiile semnatare atrag atenția că aceste practici abuzive ale jandarmeriei sunt, pe lângă niște fapte penale grosolane, încă o dovadă că Legea adunărilor publice are nevoie de schimbări în acord cu vremurile pe care le traversăm.

Scrisoare dechisă către ministrul afacerilor interne, Dl. Petre Tobă

Domnule ministru,

În urmă cu câteva zile organizatoarea unei acțiuni publice care a avut loc pe 6 mai, pentru comemorarea victimelor accidentului din clubul Colectiv, a primit acasă o amendă deși în momentul întrunirii jandarmii au anunțat că se află la fața locului doar pentru a-i proteja pe participanți.

Tot în urmă cu câteva zile jandarmii au legitimat șapte persoane care stăteau de vorbă în zona fântânilor de la Universitate. Întrebat care este motivul legitimării, jandarmul respectiv a afirmat că “a ascultat ce vorbim și nu pare chiar o întâlnire între prieteni”.

Din punctul nostru de vedere modul de lucru al jandarmilor, din ultima perioadă, este abuziv, cu conotații penale și menit să descurajeze libera exprimare.

Și pentru că susținem dreptul fundamental la liberă exprimare și dreptul la liberă întrunire vă rugăm, domnule ministru, în subordinea căruia funcționează Jandarmeria, să ne răspundeți la următoarele întrebări:

  • La ce să se aștepte participanții la protestul anunțat pentru sâmbătă și duminică în Piața Universității? Să fie legitimați și amendați?
  • Si ce veți face dacă, diseară, naționala de fotbal a României câștigă și ies mii sau zeci de mii de oameni în stradă să își manifeste bucuria? Trimiteți Jandarmeria să îi amendeze pe toți?

În așteptarea răspunsului dumneavoastră,

Semnatari:

Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki

Asociația AMPER

Centrul pentru Jurnalism Independent

CeRe

GRADO

Centru de Resurse Juridice

Centrul pentru Inovare Publică

Grupul pentru Democratie Participativa Plenum

ActiveWatch

FDSC

 

S-au alăturat acestui demers:

Funky Citizens