Raport privind evenimentele recente din comuna Pungești

Friday - 20 December 2013
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

O echipă a APADOR-CH s-a deplasat în județul Vaslui pe data de 17 decembrie a.c. pentru a se documenta la fața locului cu privire la eventuale încălcări ale drepturilor omului. Pe parcursul vizitei reprezentantele APADOR-CH au stat de vorbă cu aproximativ 30 de săteni, cu doi activiști ecologiști prezenți în comună de aproximativ două luni, dar și cu reprezentanți ai autorităților relevante. Localnicii nu au dorit ca numele lor să fie amintite în acest raport.

1. Scurtă descriere a zonei

Comuna Pungești este situată în nord-vestul județului Vaslui și are în componență șapte sate: Pungești, Stejaru, Armășoaia, Siliștea, Toporăști, Rapșa, Cursești Deal și Cursești Vale în care trăiesc peste 3000 de locuitori. Primăria comunei și postul de poliție sunt situate în satul Pungești, reședința comunei. Niciun fel de anunț referitor la prezența forțelor de ordine nu era afișat la primăria comunei sau la postul de poliție. Mai mult, postul de poliție era încuiat și nu erau afișate niciun fel de date de contact ale șefului de post sau vreun program de lucru.

Amplasamentul Chevron se găsește pe dreapta drumului județean pe sensul de deplasare dinspre Vaslui după Siliștea și înainte de satul Pungești. Un grup de protestatari împotriva exploatării gazelor de șist a ridicat un cort pe terenul de vizavi, teren proprietate privată pus la dispoziție protestatarilor de către proprietar.

2. Situația de fapt la data vizitei

Atmosfera în comună e foarte tensionată. Încă de la intrarea pe drumul județean, care leagă între ele satele comunei, sunt postate filtre de control. Acestea sunt formate din polițiști, agenți de la poliția rutieră și jandarmi. La data vizitei erau cel puțin cinci filtre de acest fel, postate înainte și după terenul pe care firma Chevron execută operațiuni de explorare a gazelor de șist. Pe distanța cuprinsă între filtre patrulează permanent mașini ale Ministerului Afacerilor Interne, urmărind fiecare autoturism care pătrunde pe drumul județean și însoțindu-l cel puțin până când depășește zona Chevron. De altfel staționarea pe drumul public în dreptul terenului pe care își desfășoară activitatea firma americane este interzisă, nu prin semne de circulație, ci verbal, de către polițiștii și jandarmii care îndrumă șoferii să circule și să părăsească zona, pe motiv că „așa e mai bine”.

În satul Pungești mai multe grupuri de cetățeni stăteau pe ulițe în zona centrală (acolo unde se află primăria și postul de poliție) și comentau situația. Unii dintre ei s-au plâns reprezentantelor APADOR-CH că trăiesc într-o teroare continuă și că nu li se pare normal să fie legitimați și când merg cu vaca la păscut sau când merg să ia apă de la fântână. Alții au declarat că au fost amendați pe motiv că nu poartă veste reflectorizante sau numere de înmatriculare la căruțe. De altfel, pe drumul județean și pe ulițele satului toți căruțașii erau, la data vizitei, îmbrăcați cu veste reflectorizante, și toate căruțele întâlnite aveau numere noi de înmatriculare. Câțiva bărbați au afirmat că au fost agresați de jandarmi și că au văzut cu ochii lor oameni (și bărbați și femei, mai tineri sau mai vârstnici) însângerați în urma intevențiilor jandarmilor. Doi bărbați din sat au fost deranjați de faptul că mai mulți consăteni de-ai lor se plângeau de abuzurile forțelor de ordine și pentru scurtă vreme s-a iscat o altercație verbală între cele două grupuri pro și contra subiectului.

În Siliștea sătenii nu par a avea neînțelegeri între ei cum este cazul în Pungești. Din contră, atmosfera, deși tensionată, e una de solidaritate și de înțelegere între localnici dar și între aceștia și activiștii de mediu prezenți în comună. Sătenii s-au plâns că nu li se mai permite să iasă din casă sau din curți după ora 18.00, unii spunând că au fost și bătuți de jandarmi dacă au încălcat această interdicție verbală. De asemenea au afirmat că nu li se permite să circule prin sat în grupuri mai mari de trei persoane.

Un grup de cinci tineri săteni s-au declarat nemulțumiți că primăria ne le permite să organizeze activități tradiționale (colindele). Ei au afirmat că primăria tărăgănează un răspuns concret cu privire la autorizația de a „merge cu capra”, permisiune pe care în anii trecuți o obțineau fără probleme declarând doar cine sunt cei care vor face parte din alaiul de colindători.

Reprezentatele APADOR-CH consideră că starea conflictuală mocnește în comună, iar prezența forțelor de ordine în număr atât de mare, precum și continua legitimare a trecătorilor fără motiv sau fără explicații sunt de natură să irite și mai mult spiritele. Pe fondul lipsei de informare oficială, pe ulițele satului circulă din gură în gură informații neverificabile, ce pot conduce la o escaladare nedorită a situației în orice moment. Localnicii au aflat de la televizor că s-a instituit “ zona specială de siguranță publică” însă nu știu exact ce înseamnă asta (care le sunt obligațiile și drepturile în această situație). Sătenii care au fost victime ale violențelor forțelor de ordine se tem să facă plângere. Cei care nu au fost în mod direct agresați se tem că vor deveni victime. Comuna Pungești pare sub asediu.

3. Cronologia celor mai violente evenimente recente din Pungești

14 octombrie 2013

Prima adunare a sătenilor la care au luat parte în jur de 100 de oameni, din zona Pungeşti, a fost la data de 14 octombrie 2013 când aceştia s-au adunat în perimetrul viitoarei exploatări a gazelor de şist. Cetăţenii au fost percheziţionaţi corporal de către jandarmi, care în mod excesiv i-au dezbrăcat de haine până la piele pe participanţi pentru a fi controlaţi în „mod exemplar”. Între săteni şi jandarmi au existat mici îmbrânceli care însă nu au degenerat în vreun fel.

16 octombrie 2013

Al doilea protest a avut loc pe data de 16 octombrie 2013, cînd un număr de aproximativ 200 de săteni au blocat în cursul dimineții drumul public cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor că nu doresc exploatarea gazelor de şist în zonă și pentru a împiedica instalarea utilajelor pe terenul viitoarei exploatări. Aproximativ 500 de jandarmi au intervenit în forţă în cursul serii pentru a debloca drumul public, lovind sătenii chiar dacă erau persoane în vârstă, victimă fiind şi un copil călcat de mulţime. Trebuie menţionat că drumul blocat de săteni, drumul județean Vaslui-Gârceni, nu este unul intens circulat. După deblocarea drumului jandarmii au intervenit în forță. Sătenii și protestatarii afirmă că jandarmii au lovit cu bastoanele și bocancii. Câteva (aproximativ 5) persoane au fost transportate la spital.

2 decembrie 2013

La data de 2 decembrie 2013 a existat cea mai violentă ciocnire între protestatari şi jandarmi. Forţele de ordine, într-un număr impresionant, purtând cagule și echipate cu scuturi, gaze lacrimogene și bastoane, au intrat în forţă în cortul protestatarilor, aflat pe un teren privat, în jurul orelor 4 dimineaţa pentru a împrăştia cei cca. 20 de protestatari care se aflau în tabăra lor. În urma acestor violenţe mai mulţi manifestaţi au fost urcaţi în dube şi duşi la IPJ Vaslui pentru a fi amprentaţi şi fotografiaţi. Pe perioada conducerii administrative protestatarilor li s-au închis telefoanele mobile pentru a nu putea comunica. Unora dintre acestea li s-au deschis dosare penale. Ca urmare a acţiunii jandarmilor aproximativ 150 de săteni s-au solidarizat cu cei din tabără pentru a se opune violenţelor forţelor de ordine și au blocat drumul județean. Incidente violente au avut loc pe tot parcursul zilei iar jandarmii au blocat circulația pe drumul județean montând garduri metalice. Până a doua zi zona a fost complet izolată. Trebuie precizat că inclusiv accesul jurnaliștilor a fost restricționat astfel că foarte puțini au putut relata de la fața locului. Ca urmare, cele mai multe știri despre incidente s-au bazat pe informații puse la dispoziție de jandarmerie.

7 decembrie 2013

Cea mai recentă intervenţie a avut la data de 7 decembrie 2013 când din nou jandarmii au apelat la forţă pentru a dispersa protestatarii pe care i-au acuzat că vor să dărâme gardul care împrejmuiește amplasamentul Chevron. Din nou au fost urcați în dube și duși la la IPJ Vaslui mai mulți protestatari pentru a fi amprentați şi identificați. De această dată intervenţia jandarmilor a urmărit împiedicarea opozanţilor de a mai sta în cortul amenajat pe terenul privat al unui localnic, pentru care există un contract de folosinţă gratuită a acestui teren. Acțiunea a reușit în sensul că protestatarii nu au mai avut acces în tabară din 7 decembrie. La data vizitei, echipa APADOR-CH a putut constata că există cortul dar nu este ocupat. De altfel, nici nu ar putea fi deoarece jandarmii interzic staționarea în zonă.

4. Poziția autorităților publice relevante

Autoritatea publică locală – Primăria

Reprezentantele asociației au discutat cu viceprimarul comunei, Vasile Voina. Primarul, Mircia Vlasă, deși era prezent în sediul primăriei și a fost solicitat să participe la o discuție de cîteva minute cu reprezentantele APADOR-CH, s-a suit în mașină și a plecat din localitate. Viceprimarul a declarat că primăria nu a fost anunțată în mod oficial, printr-un act, despre instituirea vreunei măsuri speciale în zonă. Nici neoficial primăria nu pare a fi informată corect, cel puțin de către reprezentanții jandarmeriei. Viceprimarul a afirmat că în perioada mai-iunie la căminul cultural au fost organizate două dezbateri publice pe tema investiției Chevron. Referitor la acordarea permisiunii pentru manifestările tradiționale legate de sărbătoarea Crăciunului viceprimarul a afirmat că tinerii vor putea colinda.

Poliția

După nenumărate răspunsuri evazive și direcționări eronate ale polițiștilor prezenți în zonă, cu privire la identitatea și locul unde se află șeful dispozitivului, reprezentantele APADOR-CH au aflat că operațiunile poliției în zona Pungești sunt comandate de comisarul-șef de poliție Cătălin Popa, Adjunct al Șefului inspectoratului de poliție Vaslui. Acesta se afla în comuna Pungești în momentul în care reprezentantele asociației au încercat să îl contacteze la fața locului. Ulterior, a fost contactat la sediul Inspectoratului de poliție unde a acceptat o scurtă discuție.

Comisarului-șef Cătălin Popa i-au fost solicitate informații privind temeiul legal al mobilizării forțelor de ordine la Pungești precum și despre dimensiunile și dotările dispozitivului de pe teren. Dl. Comisar-șef a refuzat să comunice aproape în totalitate informațiile solicitate invocând faptul că sunt clasificate ca secrete. A comunicat doar că există o decizie privind instituirea unei zone speciale de siguranță publică, decizie care ar fi fost luată la nivelul conducerii Poliției Municipale Vaslui *(corect din punct de vedere legal însă aberant având în vedere că zona Pungești nu este în municipiul Vaslui ci în județul Vaslui deci IJP Vaslui ar fi trebuit să fie responsabil) și că această măsură este luată pe un termen nelimitat. Reprezentantele asociației i-au adus la cunoștință faptul că cetățenii din zona afectată ar trebui să fie informați cu privire la astfel de măsuri care le afectează în mod direct drepturile fundamentale și i-au solicitat măsuri concrete și urgente în acest sens.

Jandarmeria

Jandarmii prezenți pe raza comunei Pungești au refuzat să comunice în vreun fel cu reprezentantele APADOR-CH și au recomandat contactarea purtătorului de cuvânt al Inspectoratului județean al Jandarmeriei. Până la data finalizării acestui raport purtătorul de cuvânt al jandarmeriei nu a putut fi contactat prin intermediul numărului de telefon disponibil pe pagina de internet al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui.

5. Concluzii

Forțele de ordine au intervenit cu violență împotriva protestatarilor din comuna Pungești în mai multe rânduri. În contextul în care majoritatea localnicilor se tem să facă plângere, solicităm Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui să se autosesizeze și să investigheze abuzurile forțelor de ordine asupra sătenilor (din informații publice reiese că Parchetul are în lucru zeci de dosare deschise protestatarilor și câteva plângeri împotriva jandarmilor depuse de protestatari activiști ecologiști).

Drepturi fundamentale, prevăzute în Constituție, ale localnicilor comunei Pungești (fie ei protestatari sau nu) sunt încălcate. Localnicilor li s-au retrâns dreptul la liberă circulație (Art. 25), dreptul la libertatea de exprimare (Art. 30), dreptul la informație (Art. 31), dreptul la liberă întrunire (Art.39) . Sub pretextul menținerii ordinii publice și fără vreo informare publică oficială, sătenii trăiesc zi de zi ca sub asediu. APADOR-CH consideră că decizia autorităților de instituire a zonei speciale de siguranță publică este excesivă și solicită anularea ei. Amintim că restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale este acceptabilă, conform CEDO, numai dacă sunt îndeplinite simultan trei condiții: să fie prevăzută de lege, să urmărească un scop legitim și să fie necesară într-o societate democratică. Ultima dintre cele trei condiții presupune, printre altele și nevoia ca măsurile restrictive să fie proporționale cu scopul legitim urmărit.

APADOR-CH, 20 decembrie 2013

Competența Poliției Municipale este stabilită prin Ordinul nr. 60/2010 privind organizarea si executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice – Art. 12.   –   (1)   Prin dispozitia sefului politiei municipale/orasenesti, in mediul urban si rural se pot constitui zone speciale de siguranta publica, in care se instituie dispozitive suplimentare de ordine si siguranta publica, folosindu-se inclusiv personal de la alte formatiuni ale politiei – investigatii criminale, detasamente de interventie rapida etc.

   (2)   Constituirea zonei speciale de siguranta publica are loc atunci cand pe un spatiu restrans se concentreaza un fenomen infractional – violente, trafic si consum de droguri, prostitutie etc.

   (3)   In momentul in care cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de siguranta publica au fost inlaturate, masurile speciale luate inceteaza.