Protestăm față de presiunile la care este supus polițistul-avertizor de integritate din Poliția Piatra Neamț

Monday - 24 March 2014
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

APADOR-CH protestează față de presiunile la care este supus polițistul care a făcut publică înregistrarea camerei de supraveghere din sediul Poliției Municipiului Piatra Neamț, din 8 martie 2014, în care este surprins comisarul-șef Cezar Filip lovind o tânără.

Potrivit informațiilor din presă, un subofițer este anchetat disciplinar și penal pentru divulgarea acestei înregistrări.

APADOR-CH consideră că anchetarea polițistului pentru faptul că a făcut publice imagini din care rezultă, în mod evident, săvârșirea unei fapte penale (purtare abuzivă) nu are decât rolul de a intimida și alte persoane „tentate” să facă publice abuzuri sau alte încălcări ale legii.

Potrivit Legii nr. 571/2004, privind protecţia personalului din instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii (cunoscută și ca „Legea avertizorilor de integritate”), avertizorii de integritate nu pot fi sancționați disciplinar sau administrativ ca urmare a unei avertizări în interes public pe care au făcut-o. În articolul 5 lit. a din legea amintită constituie avertizare în interes public semnalarea unor fapte de încălcare a legii prevăzute ca infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul. Printre acestea se numără și infracțiunea de purtare abuzivă (art. 296 al. 2 Cod penal), pentru care comisarul-șef Cezar Filip este cercetat penal. Iar conform articolului 8 din aceeași lege, instanţa va putea dispune anularea sancţiunii disciplinare sau administrative aplicate unui avertizor, dacă avertizarea a fost făcută în interes public și cu bună-credinţă.

De asemenea, în cazul infracțiunii de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prevazută în articolul 304 al. 1 Cod penal, este sancționată penal numai divulgarea făcută fără drept și care afectează interesele sau activitatea unei persoane. Or, interesele/activitatea protejate de Codul penal nu pot fi decât interese și activități legale. Lovirea unei tinere de către șeful poliției, în sediul poliției, nu constituie o activitate legală. Așadar persoana care practica acea activitate ilegală (lovirea) și instituția din care face parte agresorul nu pot fi protejate de lege, prin interzicerea dezvăluirii ilegalităților.

În plus, atât dispozițiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cât și cele ale Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, prevăd că divulgarea ilegalităților comise de autorități constituite dezvăluiri făcute „cu drept”, nu „fără drept”. Conform articolului 13 din Legea nr. 544/2001, își pierd caracterul de informații clasificate și sunt de interes public, informaţiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate sau o instituţie publică. Articolul 24 al. 5 și articolul 33 din Legea nr. 182/2002 interzic expres clasificarea ca secrete de stat sau ca secrete de serviciu a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii.

În consecință, APADOR-CH cere public încetarea oricăror presiuni la adresa persoanelor care dezvăluie activități ilegale din cadrul autorităților publice și solicită minstrului de interene și conducerii parchetului să efectueze verificări urgente privind justificarea legală a anchetelor disciplinare și penale inițiate împotriva avertizorilor de integritate din cadrul Ministerului de Interne

Citiți și APADOR-CH a făcut un denunț penal împotriva șefului Poliției Piatra Neamț