Propuneri pentru simplificarea vieții asociative

Thursday - 23 July 2020
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

APADOR-CH propune eliminarea avocatului sau a notarului din circuitul înregistrării actelor unui ONG, pentru simplificarea birocrației ce sufocă asociațiile și fundațiile; Propunerile au fost transmise  la proiectul de lege inițiat de mai mulți senatori USR și PSD

 

APADOR-CH salută iniţiativa unui grup de parlamentari USR şi PSD (înregistrată la Senat cu numărul B411/2020), de simplificare a procedurilor ce trebuie urmate de ONG-uri în cazul înfiinţării sau modificărilor ulterioare de statut, componenţă etc.

În prezent, ONG-urile sunt prezumate prin lege ca fiind de rea-credinţă şi, de aceea, actele încheiate de organele de conducere ale asociaţiilor şi fundaţiilor nu au „valabilitate” pentru a putea fi înscrise în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor dacă nu sunt autentificate/atestate de un notar sau un avocat.

Din cauza acestei prezumţii de rea-credinţă, în practică, la fiecare adunare generală a unei asociaţii sau la fiecare şedinţă a consiliului director în care se adoptă hotărâri sau decizii, ar trebui să asiste un notar sau un avocat, care să certifice apoi, prin autentificare sau atestare, că hotărârea adunării generale sau decizia consiliului director sunt reale şi nu false.

În practică, acest lucru nu este posibil, marea majoritate a asociaţiilor şi fundaţiilor neavând posibilităţile financiare de a îndeplini o condiţie la limita absurdului.

APADOR-CH consideră că înlăturarea avocatului sau a notarului din aceste proceduri ar duce la o reală debirocratizare a vieții asociative, sau dacă nu se poate elimina complet această prevedere, măcar să se limiteze la etapa înființării asociației, și nu să vizeze și celelalte etape ulterioare din viața de zi cu zi a asociației.

Prin urmare, APADOR-CH a transmis Parlamentului două propuneri concrete de îmbunătățire a proiectului de lege inițiat, ce necesită modificarea mai multor articole din OG 26/2000:

VARIANTA 1

Cerinţa autentificării sau atestării avocaţiale a statutului sau a hotărârilor adunării generale ori ale consiliului director este înlocuită, atât la înscrierea înființării, cât și la înscrierea modificărilor ulterioare, cu cerinţa certificării actului ce trebuie înregistrat, făcută de către persoana împuternicită cu procedurile de înscriere a înfiinţării sau, după caz, a modificării.

VARIANTA 2

Rămâne neschimbată cerinţa autentificării sau a atestării statutului numai pentru faza înfiinţării asociaţiei sau fundaţiei, urmând ca modificările ulterioare ale statutului să poată fi înregistrate fără a mai fi necesară autentificarea sau atestarea lor de către avocat, fiind suficientă simpla certificare facută de persoana împuternicită.

Pentru a consulta propunerile APADOR-CH de modificare a articolelor de lege, integral, ne puteți scrie pe adresa office@apador.org