O parte dintre membrii CNI, validați în Senat, în viteză și departe de ochii publicului

Thursday - 4 December 2014
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Comisia juridică a Senatului i-a validat miercuri, 3 decembrie, pe o parte dintre viitorii membri ai Consiliului Național de Integritate (CNI), organismul care supervizează activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI). Candidații validați de comisie urmează să treacă, săptămâna viitoare, prin filtrul votului în plenul Senatului.

APADOR-CH și alte 13 organizații neguvernamentale susțin doi candidați, ca reprezentanți ai societății civile în CNI: Ciprian Ciucu – director de programe și membru al consiliului director al CRPE – ca membru titular și Elena Calistru – președinte și cofondator al Funkycitizens – ca membru supleant. Ambele candidaturi au fost validate de Comisia juridică.

bobocÎn același timp, APADOR-CH cere și transparentizarea procedurii de numire a membrilor acestui organism și atrage atenția că nici la ora difuzării acestui comunicat lista candidaților desemnați nu a fost făcută publică pe pagina de Internet a Senatului. La cererea unor jurnaliști prezenți la audiere, secretariatul comisiei a acceptat să distribuie, în ultimul moment, o listă cu nominalizații, iar la finalul ședinței președintele comisiei, domnul senator Cătălin Boboc, le-a comunicat jurnaliștilor numele celor ale căror candidaturi au fost validate prin votul comisiei ca membri titulari.

lista candidatiAPADOR-CH consideră că nu este suficientă această informare „pe genunchi”, cu atât mai mult cu cât pe lista prezentată participanților la ședință se regăsesc și nume controversate din punctul de vedere al integrității.

Transparența este un element esențial al bunei guvernări și este inadmisibil ca procedura de numire a membrilor Consiliului Național de Integritate să fie una opacă. Integritatea este indisolubil legată de transparență. În plus, o procedură transparentă va conduce la desemnarea pe criterii de competență a viitorilor membri ai CNI, care este o instituție de interes public, nu o societate secretă.

Solicităm comisiei juridice și conducerii Senatului publicarea listei candidaților și a CV-urilor lor, dar și anunțarea în timp util a oricăror altor proceduri legate de numirea viitorilor membri ai CNI.

Mai multe informații despre candidații societății civile.

________________________________________________________________________________

sigle

Acest demers este parte a proiectului „ Societatea civilă implicată în eficientizarea Consiliului Național de Integritate –CNI”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.