Ministerul de interne vrea pedepse mai aspre pentru ultraj

Friday - 4 August 2017
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

După uciderea unui polițist într-o gară, Ministerul Afacerilor Interne cere modificarea Codului penal cu înăsprirea pedepselor pentru ultraj și tulburarea ordinii publice. APADOR-CH cere ca și pedepsele pentru abuzurile polițiștilor la adresa cetățenilor să fie majorate

București, 4 august 2017

Ministerul Afacerilor Interne propune modificarea Codului penal în privința ultrajului comis la adresa polițiștilor, jandarmilor, militarilor sau magistraților, prin eliminarea amenzilor prevăzute pentru astfel de infracțiuni. Conform proiectului MAI, atunci când e comisă la adresa autorității, o infracțiune ar urma să fie sancționată numai cu pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracţiune, a cărei limită se majorează cu jumătate.

Propunerea MAI vine după uciderea unui polițist într-o gară și nu este prima încercare a ministerului de a majora pedepsele aplicate infracțiunilor la adresa polițiștilor. Ultima a fost în 2015, după ce un polițist de la circulație a fost accidentat (iar ulterior a murit) de un șofer turc aflat în stare de ebrietate. Între timp șoferul turc a fost condamnat la 23 de ani de închisoare.

Ca și în 2015, APADOR-CH atrage atenția asupra faptului că înăsprirea pedepselor din Codul penal nu ar trebui să se facă numai în favoarea autorității, ci și a cetățeanului. Adică odată cu înăsprirea pedepselor pentru ultraj, ar trebui aplicat un tratament similar și pedepselor pentru purtare abuzivă, cercetare abuzivă, supunere la rele tratamente, tortură, represiune nedreaptă, fapte de care și poliția se face vinovată în raport cu cetățenii.

Dacă în cazul infracţiunii de ultraj, autor este cetăţeanul, iar victimă politstul, în cazul infracţiunii de purtare abuzivă sau de cercetare abuzivă lucrurile stau perfect invers: autor este poliţistul, iar victimă este cetăţeanul. Este nevoie de un echilibru al reglementărilor în materie penală, prin care atât cetăţeanul, cât şi poliţistul să fie apăraţi în mod egal, faţă de abuzurile/agresiunile celuilalt.

APADOR-CH solicită parlamentarilor care îşi manifestă interesul pentru realizarea unui echilibru în societate iniţierea de urgenţă a unui proiect legislativ, care să se dezbată simultan cu actualul proiect al MAI, privind modificarea infracţiunii de purtare abuzivă (art. 296 Cod penal) în sensul ca această infracţiune, indiferent de variantele săvârşirii (prin agresiune verbală sau fizică) să nu mai poată fi sancţionată penal cu amendă, ci doar cu închisoare, iar limitele de pedepasă să fie majorate cu 1/2 (nu cu 1/3, ca în prezent), precum și pentru majorarea pedepselor pentru infracțiunile de cercetare abuzivă, supunere la rele tratamente, tortură, represiune nedreaptă.