Dezbaterea publică a ordinului prin care Ministerul Sănătății secretizează anumite date publice

Wednesday - 13 November 2013
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La solicitarea APADOR-CH Ministerul Sănătății a decis să organizeze la data de 20 noiembrie o dezbatere publică a proiectului de modificare a Ordinului nr. 964/2013 prin care a secretizat anumite date de interes public din domeniul medical. APADOR-CH îi invită pe jurnalişti şi pe toți cei interesaţi să participe la această dezbatere și să se implice activ în respingerea tentativei autorității de a-și opaciza activitatea publică.

Prin Ordinul nr. 964/2013 din 6 august (publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 622 din 7 octombrie 2013), privind informațiile de interes public ce pot fi comunicate și informațiile exceptate de la comunicare la nivelul Ministerului Sănătății, sunt trecute la secret informații publice, cum ar fi ștatul de funcții și ștatele de plată ale personalului, rapoarte ale corpului de control al ministrului, sesizări ale comisiei de disciplină, date statistice, conținutul dosarelor litigioase în care este implicat Ministerul Sănătății și numele consilierilor juridici care susțin interesele ministerului.

APADOR-CH a considerat că ordinul ministrului sănătății este nelegal, conform Legii liberului acces la informațiile publice, prin urmare a protestat public, dar a și cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – anularea ordinului, potrivit art. 1 alin. 5 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.

Pe 21 octombrie Ministerul Sănătății a afișat pe pagina sa de internet proiectul de modificare a Ordinului nr. 964, formă ce nu reprezintă o îmbunătățire semnificativă. APADOR-CH a cerut ministrului sănătății să organizeze o dezbatere publică pe marginea acestui act, conform Legii 52/2001 privind transparența decizională în administrația publică.

Prin adoptarea în forma actuală a acestui ordin se limitează excesiv dreptul de liber acces la informaţiile de interes public, drept prevăzut în Constituţie şi în Legea nr. 544/2001. Ordinul conţine două anexe (2 şi 3) care nu sunt cerute de Legea nr. 544/2001 şi care încalcă atât litera cât şi spiritul acestei legi. Pe de o parte, se instituie o listă limitată de informaţii ce pot fi comunicate la cerere, contrar principiului consacrat de lege că regula o constituie accesul la orice informaţie publică, nu numai la cele conţinute în vreo listă. Pe de altă parte, se introduce limitarea accesului la anumite informaţii în virtutea unui aşa-zis principiu al confidenţialităţii, care nu se regăseşte între excepţiile prevăzute de Legea nr.544/2001.

Dezbaterea publică va avea loc miercuri, 20 noiembrie, la ora 14.00, la sediul Ministerului Sănătății, etajul 2. Persoană de contact din partea MS – Mihaela Oancea, telefon 021.3072.639. Proiectul de act normativ poate fi consultat aici

Director executiv APADOR-CH

Maria-Nicoleta Andreescu

0733.078.721