Comunicat APADOR-CH cu privire la dreptul la liberă exprimare al primului ministru

Wednesday - 30 October 2013
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Referitor la afirmațiile publice făcute astăzi, 30 octombrie 2013, de primul-ministru Victor Ponta, potrivit cărora Curtea Constituțională sprijină evaziunea fiscală întrucât a declarat neconstituțională Ordonanța de urgență nr. 91/2013, privind insolvența (afirmații publicate de Mediafax), APADOR-CH reamintește că a susținut în mod constant libertatea de exprimare, inclusiv prin demersurile din ultimele zile, prin care a semnalat neconstituționalitatea OUG nr. 91/2013.

Respectivul act normativ, adoptat de guvern cu eludarea rolului legislativ al Parlamentului, reprezintă un atentat direct asupra libertății presei, și implicit asupra libertății de exprimare, prin introducerea discriminatorie a articolelor care prevedeau pierderea licenței de emisie a televiziunilor aflate în insolvență.

Libertatea de exprimare permite oricui, chiar și primului-ministru, să exprime puncte de vedere care șochează sau contrariază. Desigur, libertatea de exprimare nu protejează pe nimeni, nici pe primul-ministru, de situațiile jenante, penibile, ridicole la care se poate expune prin susținerea unor puncte de vedere aberante.