Câte situații de urgență au fost azi în România, 18? Și câte zeci de legi vor fi modificate de guvern sub acest pretext?

Tuesday - 28 June 2016
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 

Astăzi, 28 iunie 2016, pe pagina de Internet a guvernului, informația privind proiectele de acte normative ce ar putea (sic!)  să fie incluse în ședința guvernului conține 18 proiecte de Ordonanțe de Urgență.

ordonante3Despre unele s-a vorbit în spațiul public în ultima perioadă. Spre exemplu, al 18-lea proiect se referă la mult așteptata debirocratizare. Unele dintre ele chiar au fost publicate cu titlu de informare, de exemplu cea privind modificarea legii executării pedepselor (cu privire la reducerea acestora în urma elaborării unor lucrări științifice). Despre altele nu s-a vorbit nimic până acum, iar altele au denumiri care nici măcar nu sugerează la ce se referă.

Astfel, la punctul 13 aflăm că guvernul va discuta un proiect de OUG „privind stabilirea unor măsuri financiare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, iar la punctul 17 un proiect de OUG „privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.

Despre cel din urmă putem bănui că este cel afișat de secretariatul general al guvernului la data de 16 iunie și asta pentru că are același titlu, ce-i drept foarte vag. Dacă este așa, atunci vorbim despre o nouă megaordonanță care ascunde de fapt zeci de modificări de acte normative, greu de numărat sau identificat.

Textul respectiv amestecă modificări mai importante sau mai puțin importante ale unor acte normative din diverse domenii, de la unele privind reorganizarea administrativă sau legislația rutieră, până la modificarea legii educației fizice și sportului (pentru a combate sedentarismul) sau înființarea unui post de vicepreședinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Și dacă nu ar fi vorba despre o megaordonanță, tot ar fi prea mult 18 ordonanțe de urgență într-o singură zi, pe masa guvernului.

APADOR-CH a atras deja atenția, în nenumărate rânduri, că abuzul de OUG este o practică nedemocratică, de multe ori neconstituțională, în special atunci când urgența nu este justificată sau când modificările afectează drepturi fundamentale. Astăzi guvernul nu face decât să legitimeze și să perpetueze practici profund nedemocratice ale guvernelor anterioare.

De aceea, APADOR-CH solicită guvernului să își reconsidere poziția și să recurgă la ordonanțe de urgență numai în cazurile în care intervenția legislativă de urgență este imperios necesară, potrivit Constituției.