APADOR-CH cere demisia senatoarei discriminatoare Gabriela Vrânceanu Firea

Wednesday - 19 November 2014
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pentru că statutul de senator este incompatibil cu cel de discriminator, APADOR-CH solicită public demisia din funcție a doamnei Gabriela Vrânceanu Firea. Parlamentarul a fost sancționat astăzi, 19 noiembrie, de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru că a comis o faptă de discriminare prevăzută și sancționată de Ordonanța Guvernului nr. 37/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

 

Declarația senatoarei – „În toate statele civilizate, cei care doresc să ajungă preşedinţi provind din familii complete, sunt căsătoriţi, au copii, au nepoţi, au trecut prin toate etapele vieţii.” – a fost sancționată de CNCD cu avertisment.

 

APADOR-CH consideră că săvârșirea de fapte de discriminare este incompatibilă cu calitatea de parlamentar, care presupune nu numai practicarea, ci și promovarea unui comportament și a unui limbaj care, printre altele, să nu discrimineze. 

Împrejurarea că doamna senator Gabriela Vranceanu Firea a fost sancționată cu avertisment, iar nu cu amendă, pentru comiterea faptei de discriminare, nu are nicio relvanță cu privire la existența unei încălcări a legii care interzice discriminarea, încălcare reținută în sarcina sa de către autoritatea specializată în constatarea și sancționarea unor astfel de fapte.

 

Caracterul vădit al faptei de discriminare – săvârșite de doamna senator într-o campanie electorală, din poziția de purtător de cuvânt al unui partid politic – justifică solicitarea demisiei imediate a doamnei senator din aceasta funcție, chiar în condițiile în care hotărârea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării poate fi atacată în justiție.