După 5 ani de tergiversări, Guvernul vrea să impună „de urgență” un Mecanism Național de Prevenire a Torturii

24.06.2014
Print Friendly, PDF & Email

Romania este singura ţară din lume care a cerut cinci ani pentru implementarea unui Mecanism Naţional de Prevenire a Torturii cu adevărat independent. În ciuda termenului asumat, organizaţiile semnatare apreciază că există un risc imens ca și acest obiectiv să nu fie atins. Dacă, totuşi, printr-un hei-rup normativ, Guvernul va legifera într-un mod netransparent în acest domeniu, există riscul ca rezultatul acestui proces să fie un Mecanism Naţional controlat de stat, situaţie în care, la adăpostul său, numărul de încălcări ale drepturilor omului în instituţiile privative de libertate să crească exponenţial, odată cu numărul de procese în care statul român va fi chemat în faţa CEDO. 

 

Conform Comitetului Împotriva Torturii de la Geneva (organism ONU), România este singura ţară din lume care a solicitat două amânări pentru stabilirea unui mecanism independent. Ultimul termen acordat României a fost august 2014 şi marchează cinci ani de la ratificarea de către România a Protocolului Opţional la Convenţia împotriva Torturii (OPCAT). În aceşti cinci ani, Guvernul a tergiversat adoptarea unui act normativ care să pună în practică în mod real angajamentele statului român în ce priveşte combaterea torturii, a refuzat să ţină cont de solicitările societăţii civile şi a rămas încremenit în ideea de a însărcina instituţia Avocatului Poporului cu atribuţiile prevăzute de OPCAT.

În acest moment există două proiecte de acte normative pentru înființarea unui Mecanism Național de Prevenire a Torturii (MNPT). Unul din aceste proiecte a fost inițiat în Senat cu consultarea societății civile și cu un aport semnificativ din partea ONG-urilor interesate. Acest proiect a fost introdus în septembrie 2013 şi constă în înfiinţarea „Consiliului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Torturii” (Plx.423/2013, L118/2014) ca mecanism independent sub control parlamentar.

Totuși, cu mai puţin de două luni înainte de împlinirea termenului stabilit de ONU, guvernul român, a ales ca în şedinţa din 18 iunie 2014 să dea un aviz nefavorabil inițiativei legislative propuse de societatea civilă (Punctul de vedere nr. 7,http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/18-06-informatie-de-presa-ref-acte-normative-incluse-pe-agenda-sedintei-de-guvern-din-18-iunie-2014).

În același timp Guvernul lucrează la un proiect propriu de înființare a unui MNPT, în subordinea Avocatului Poporului. Aceste demersuri sunt din păcate opace și avem temerea, justificată prin exepriențele anterioare, că se va recurge la adoptarea unei Ordonanțe de Urgență eludându-se astfel consultarea societății civile.

Solicităm Guvernului României să nu adopte o Ordonanţă de Urgenţă privind instituirea Mecanismului Național de Prevenire a Torturii fără consultarea tuturor membrilor societăţii civile, inclusiv pe reprezentanții grupurilor de copii şi adulţi cu dizabilităţi închişi în instituţii de asistenţă socială şi medicală.

România înregistrează deja, de peste zece ani, un număr record de situaţii de tratamente inumane şi degradante în centrele de asistenţă socială şi asistenţă medicală, în aresturi și penitenciare. CRJ și APADOR-CH vizitează inopinat astfel de instituții, documentează cazuri şi sesizează de ani de zile autorităţilor publice responsabile, fără ca situaţia să fi fost îndreptată până în prezent. 

În aprilie 2014, prezent la dezbaterea organizată de CRJ pe tema mecanismului independent, Comisarul pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, declara că: „Reafirm convingerea că România are nevoie de introducerea Mecanismului Naţional de Prevenire, care trebuie iniţiat şi finanţat de către autorităţi, dar implementat ca un organism independent, care să conducă la respectarea Protocolului Opţional la Convenţia Împotriva Torturii şi să vegheze la respectarea Convenţiei pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi”.

Dacă guvernul român va alege să desemneze Avocatul Poporului ca instituție însărcinată cu atribuțiile prevăzute de OPCAT, încălcând obligaţiile asumate, îi adresăm domnului Prim Ministru, Victor Viorel Ponta, următoarele solicitări:

  • Publicarea ordonanţei de urgenţă cu motivarea urgenţei adoptării acesteia, în condiţiile în care o propunere legislativă aşteaptă un punct de vedere din septembrie 2013;
  • Costurile înfiinţării mecanismului la Avocatul Poporului, organigrama şi modul în care conducătorul şi membrii acestei instituţii vor răspunde criteriilor de independenţă şi specializare în monitorizarea inopinată;
  • Cum va realiza mecanismul Avocatului Poporului vizite inopinate în scopul prevenirii în paralel cu soluţionarea de plângeri, ştiut fiind că acesta reacţionează la petiţii, neavând o atitudine proactivă, preventivă.

Înfiinţarea de către Guvernul României a unui Mecanism Naţional de Prevenire a Torturii trebuie să fie rezultatul unui proces transparent şi incluziv care să conducă la stabilitarea unui organism independent, capabil să viziteze inopinat toate locurile privative de libertate în care se află copii, tineri şi adulţi cu sau fără dizabilităţi, convingând autorităţile statului să respecte pe deplin obligaţiile asumate de România în materia drepturilor omului.

În ultimii ani, numărul condamnărilor privind relele tratamente aplicate persoanelor aflate în instituţiile româneşti privative de libertate este în continuă creştere. Un mecanism independent de monitorizare inopinată ar forţa autorităţile statului din România să se conformeze cu normele internaţionale asumate prin ratificarea unor tratate internaţionale din materia respectării drepturilor omului.

Semnează:

Centrul de Resurse Juridice 

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

Fundaţia Estuar

Asociaţia Pro ACT Suport

Centrul Euroregional Pentru Iniţiative Publice (ECPI)

Asociaţia ACCEPT

Institutul pentru Politici Publice

Asociația Ceva de Spus

Centrul de Investigaţii Media

Fundația Motivation România

Autism România

Prison Fellowship Romania

Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România

Dizabnet – Reteaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi

Coaliţia O Singură Voce pentru Dizabilitate

Asociația ”Napsugár az esőben”

Asociatia Aripi

Asociația Umanitară Carmen

Asociatia Ceva de Spus

Asociația de sprijin a copiilor handicapați fizic România filiala Argeș

Asociatia Don Orione

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Centrul Sf Meletie

Asociaţia Handicapaţilor Fizici Miercurea Ciuc

Asociația Hans Spalinger Simeria

Asociația județeană pt Șanse Egale ”Condorul” Galați

Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual

Asociatia Nevazatorilor din Romania – filiala Brasov

Asociatia Nevazatorilor din Romania – filiala interjudeteana Constanta-Tulcea

Asociatia Persoanelor cu Handicap „Sporting Club” Galati

Asociația Persoanelor cu Handicap din Oltenia

Asociatia Phoenix Carita si Fundatia Phoenix Carita Bicaz

Asociatia Phoenix Speranta Mediaş

Asociaţia Prader Willi România

Asociația RESTART

Asociaţia Română pt persoane cu handicap Mental „ARPEHAM” Mediaş

Asociația Szentkirályi Stephanie Egyesület

Asociaţia Tinerilor Liberi Bistriţa / Fundația pentru Tineret Bistrița

Asociația Vincero

Associatione Universitaria per la Cooperzione Internationale (AUCI)

Autism Romania

Fundația pentru Dezvoltare Locală Speranța

Federația Paritate România PARRO

Fundatia „INGINERII SPERANTEI”

Fundatia ADV Romania

Fundatia Crestina Diakonia

Fundaţia Estuar Cluj

Fundația Împreună

Fundația Orban Odorheiu Secuiesc

Fundaţia Pentru Voi Timişoara

Fundaţia Ruhama Oradea

Fundația Sf. Dimitrie

Hospice Casa Speranței

Organizatia Caritas Alba Iulia asistența socială

Organizatia Caritas Catolica Oradea

Organizatia Caritas Catolica Zalau

Organizatia Caritas Eparhial Greco-Catolic Bistrița

Organizatia pentru Copii si Adulti cu Nevoi Speciale „Trebuie” – filiala Fetesti

Organizatia pentru Copii si Adulti cu Nevoi Speciale „Trebuie” – filiala Fetesti

Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual

Societatea Romana Speranta Timişoara

ASCOTID

Asociaţia Benone

Asociația ELI

Asociaţia HIFA România – Ajutor pentru toti

Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi Locomotorii din Judeţul Mureş

Asociația pt o Viață de Succes

Asociaţia Rază de Soare

Fundaţia Alături de Voi

Fundatia Alpha Transilvana

Fundația Creștină RHEMA

Fundaţia Mâini Dibace

Fundaţia Rheum Care