Daţi Cezarului ce este al Cezarului…

10.04.2020
Print Friendly, PDF & Email

Este prima parte dintr-un un îndemn creştin, care, metaforic, înseamnă că un credincios trebuie să respecte, pe lângă regulile credinţei sale, şi regulile statului său (legile). În acest îndemn, Cezarul înseamnă Statul, cu tot cu norme şi reglementări ale vieţii sociale.

Regulile credinţei creştine includ, prin îndemnul biblic „Daţi Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!“ şi respectarea regulilor stabilite de stat.

Trăim o perioadă grea şi urâtă, din cauza unei epidemii care s-a extins la nivel global şi a devenit pandemie.

Întâmplător sau nu, pandemia se va suprapune temporal cu o mare sărbătoare creştină, Paştele.

În tradiţie, Paştele înseamnă, pe lângă comuniune sufletească, şi o apropiere fizică între oameni, celebrarea împreună a marii sărbători creştine.

Statul a impus, temporar, până la îndepărtarea pericolului grav adus de pandemie, restricţii de deplasare în afara locuinţelor. Ceea ce se cheamă „distanţarea socială”.

Aceste restricţii vor împiedica desfăşurarea Paştelui în aceleaşi condiţii de apropiere fizică aşa cum au fost până acum. Dar, restricţiile sunt necesare, pentru că distanţarea socială este o metodă logică şi sigură de a evita răspândirea virusului. Până la apariţia medicamentului sau vaccinului minune, care va învinge acest virus, pe nume covid-19, cel mai sigur tratament este prevenţia, iar cea mai sigură prevenţie este distanţarea socială.

Românul fiind, printre altele, şi descurcăreţ, probabil că unii vor încerca să treacă peste restricţiile impuse de stat. Întrebarea care se pune este pe cine vor păcăli. Vor păcăli statul care a impus aceste reguli de distanţare socială sau pe ei şi pe cei dragi lor, contaminându-i sau contaminându-se de la ei?

Nu suntem specialişti în exegeze religioase şi nu ne arogăm competenţe pe care nu le avem în această materie. Vă rugăm, doar: Staţi acasă şi de Paşte! Legătura spirituală  se poate realiza şi de la distanţă. Statul nu vrea să împiedice pe nimeni să-şi exercite credinţa şi să se bucure de sărbători. Vrea doar să-şi protejeze cetăţenii, în nişte vremuri grele. Daţi Cezarului ce este al Cezarului…