Curs de instruire – “Promovarea drepturilor minorilor, persoane suspecte sau acuzate în cadrul procedurilor penale”

30.03.2018
Print Friendly, PDF & Email

 

 

   

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) derulează în prezent un proiect inititulat “Promovarea drepturilor minorilor, persoane suspecte sau acuzate în cadrul procedurilor penale”.

Proiectul se desfășoară în perioada ianuarie 2017- decembrie 2018 și este finanțat de Comisia Europeană.

APADOR-CH implementează acest proiect în parteneriat cu Fair Trials Europe (FTE), Hungarian Helsinki Committee (HHC) și International Juvenile Observatory, Belgia (IJJO), sub coordonarea Fair Trials International (FTI). Organizațiile menționate au susținut procesul de dezvoltare și adoptare al Directivei UE 2016/800 privind garanțiile procedurale pentru copiii care sunt persoane suspecte și acuzate în cadrul procedurilor penale la nivel național. Directiva europeană va trebui transpusă în legislația românească până la 11 iunie 2019. Activitățile în cadrul proiectului vin în întâmpinarea acestui moment.

La nivel național, nu există în momentul de față un curs specializat, pentru avocații care reprezintă minorii în cadrul procedurilor penale. Acestă situație a fost apreciată de Comisia Europeană ca problematică, mai ales în cazul României și Ungariei. Avocații nu au acces la formare interdisciplinară, cu implicarea experților în justiție juvenilă (judecători, procurori, ONG-uri, cadre universitare, asistenți sociali și psihologi) referitor la:
a) standardele internaționale și regionale ce pot fi folosite pentru asigurarea efectivă a dreptului la un proces echitabil al minorilor
b) căile disponibile pentru aplicarea acestor standarde
c) competențele specifice necesare avocaților pentru a se asigura că minorii suspecți sau inculpați pot participa în mod real în cadrul procedurilor penale.

Prin acest proiect APADOR-CH îşi propune să ofere acces la pregătire specializată avocaţilor în domeniul justiției juvenile. Sesiunile de instruire vor avea ca subiect prevederile Directivei UE 2016/800 privind garanțiile procedurale pentru copiii care sunt persoane suspecte și acuzate în cadrul procedurilor penale și jurisprudența CEDO. De asemenea, cu ajutorul unui expert psiholog, sesiunile de instruire vor pune accent pe probleme specifice gradului de dezvoltare și modului de comunicare al minorilor pentru a sensibiliza avocaţii cu privire la probleme concrete.

APADOR-CH va organiza în perioada 19-20 aprilie 2018 un curs de instruire cu tema “Promovarea drepturilor minorilor, persoane suspecte sau acuzate în cadrul procedurilor penale”. Selecţia participanţilor se va face pe baza unui CV și a unei scrisori de intenție care trebuie trimise de avocații interesați pe adresa de e-mail ggheorghe@apador.org până la data de 10 aprilie 2018. Menţionăm că aceste sesiuni de instruire sunt gratuite, costurile de organizare pentru participanții din afara Bucureștiului fiind acoperite din bugetul proiectului.

Locul din București unde va avea loc cursul cât și agenda vor fi transmise ulterior persoanelor selectate.
Persoană de contact Georgiana Gheorghe, email: ggheorghe@apador.org

Maria-Nicoleta Andreescu,
Director Executiv
APADOR-CH