Comunicat APADOR-CH cu privire la dreptul la liberă exprimare al primului ministru

30.10.2013
Print Friendly, PDF & Email

Referitor la afirmațiile publice făcute astăzi, 30 octombrie 2013, de primul-ministru Victor Ponta, potrivit cărora Curtea Constituțională sprijină evaziunea fiscală întrucât a declarat neconstituțională Ordonanța de urgență nr. 91/2013, privind insolvența (afirmații publicate de Mediafax), APADOR-CH reamintește că a susținut în mod constant libertatea de exprimare, inclusiv prin demersurile din ultimele zile, prin care a semnalat neconstituționalitatea OUG nr. 91/2013.

Respectivul act normativ, adoptat de guvern cu eludarea rolului legislativ al Parlamentului, reprezintă un atentat direct asupra libertății presei, și implicit asupra libertății de exprimare, prin introducerea discriminatorie a articolelor care prevedeau pierderea licenței de emisie a televiziunilor aflate în insolvență.

Libertatea de exprimare permite oricui, chiar și primului-ministru, să exprime puncte de vedere care șochează sau contrariază. Desigur, libertatea de exprimare nu protejează pe nimeni, nici pe primul-ministru, de situațiile jenante, penibile, ridicole la care se poate expune prin susținerea unor puncte de vedere aberante.