Coaliția pentru încurajarea participării publice

01.09.2018
Print Friendly, PDF & Email

Contracararea reducerii spațiului de manifestare civică, o coaliție formată cu sprijinul Civitates

În 2018, împreună cu CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică și ActiveWatch, am pus bazele unui grup de ONG-uri și activiști, pentru a găsi soluții de contracarare a diverselor tentative de reducere a spațiului de manifestare civică. Fie că e vorba despre declarații, etichete sau proiecte de legi controversate, toate acțiunile venite în ultimii ani în special din partea politicienilor sau a autorităților au avut ca efect o deteriorare a imaginii sectorului ONG și o intimidare a organizațiilor și activiștilor mai vocali.

Grupul astfel constituit numără 17 ONG-uri și reprezintă o structură deschisă care va colabora și cu alți activiști sau organizații pentru atingerea obiectivelor comune. În 2018 au avut loc câteva întâlniri ale grupului la care s-au discutat diverse  acțiuni colective pentru contracararea unor realități cu care sectorul se confruntă acut în ultima perioadă: stigmatizarea ONG-urilor și intimidarea activiștilor, modificări legislative care îngrădesc libertatea de asociere prin impunerea unor obligații birocratic împovărătoare pentru ONG-uri și penalizarea excesivă a celor care nu se conformează, limitarea libertății de exprimare prin reprimarea protestelor publice etc.

Obictivele noii coaliții vizează:

  1. Comunicarea impactului pe care sectorul neguvernamental îl are asupra societății.

– Explicarea noțiunilor de „câine de pază”, de drepturi civile, de advocacy și promovarea rolului activismului;

– Consolidarea solidarități între activiști;

– Îmbunătățirea imaginii sectorului ONG;

– Educarea publicului despre rolul ONG-urilor civice și activismul.

  1. Dezvoltarea și susținerea mecanismelor de solidaritate între ONG-uri.

Sprijinul va varia de la asistență juridică la reacții publice de solidaritate cu cei afectați. Accesul la know-how și resurse privind reglementările și cerințele de conformitate va fi, de asemenea, oferit.

  1. Campanii de advocacy pentru prevenirea deteriorării legislației relevante

Cu accent pe legile privind libertatea de întrunire și exprimare, înregistrarea și funcționarea ONG-urilor, participarea la procesul de luare a deciziilor.

Finanțarea pentru activitățile derulate în cadrul acestei coaliții este oferită de Civitates, în cadrul Network of European Fundations.

Acțiuni în cadrul proiectului

Contestarea unei amenzi pentru tulburarea liniștii judecătorilor – asistență juridică pro-bono

Propunerile APADOR-CH de modificare a Legii 60/1991 – privind regimul adunărilor publice