Cerem CSM consultarea reală a societății civile

23.11.2017
Print Friendly, PDF & Email

ActiveWatch și Apador-CH cer Consiliului Superior al Magistraturii să reorganizeze procesul de consultare cu organizațiile societății civile, realizat în mod superficial până la această oră.

Responsabilul desemnat de CSM pentru consultarea publică pe marginea Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media este dl. Victor Alistar. Au fost invitate la consultări organizații ca Asociația Națională de Paintball România, Salvamont România, Asociația Profesională a Transportatorilor sau Asociația Româna de terapii în ADHD – autism, în schimb organizații relevante, cu activitate în domeniul justiției și bunei guvernări, au fost omise.

Textul scrisorii adresată CSM:

Către Consiliul Superior al Magistraturii

În atenția membrilor CSM

23 noiembrie 2017

Asociațiile ActiveWatch și APADOR-CH, organizații de drepturile omului care militează pentru transparență și buna funcționare a justiției, în contextul discutării în cadrul CSM a modificării Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media,

vă solicită reluarea procesului de organizare a consultării organismelor media și a organizațiilor neguvernamentale desfășurat în condiții netransparente de către domnul Victor Alistar, membru al Consiliului.

Spre surprinderea noastră, am aflat de la colegii din presă – ziare.com – despre acest demers, care nu întrunește nici măcar minimal principiile de transparență, consfințite de Legea 52/2003 privind transparența decizională, sau pe cele promovate de organizația nonguvernamentală al cărei director este domnul Alistar.

De aceea, pe lângă reorganizarea consultării publice, solicităm și o analiză internă privind modul în care domnul Victor Alistar a decis, cu lipsă de profesionalism,  să organizeze o astfel de consultare care, prin superficialitatea desfășurării aduce, pe de o parte, grave prejudicii de imagine Consiliului Superior al Magistraturii și, pe de altă parte, duce la o deturnare clară de la scopul activității de consultare publică – acela de îmbunătățire a Ghidului.

Consultarea în discuție ar trebui întreprinsă prin interesarea și implicarea organizațiilor din domeniul drepturilor omului și a bunei guvernări, organizațiilor de media, instituțiilor de presă, la nivel național, precum și altor categorii relevante.

Mai mult, datele legate de acest proces ar fi trebuit publicate și evidențiate pe pagina de internet a CSM.

Prin urmare, facem apel la responsabilitatea și profesionalismul tuturor membrilor CSM pentru a organiza transparent și coerent acest proces consultativ, cu respect față de toți cetățenii acestei țări.

Vă mulțumim!

ActiveWatch

APADOR-CH

Răspunsul CSM – președintele Consiliului Superior al Magistraturii propune reluarea procedurilor de consultare a organizațiilor neguvernamentale și a reprezentanților mass media, pentru Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media