CEDO condamnă din nou România pentru tratamente inumane şi degradante din partea Poliţiei

10.01.2012
Print Friendly, PDF & Email

Astăzi, 10 ianuarie 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat în cauza  Roşioru împotriva României şi a constatat violarea dreptului de a nu fi suspus torturii, tratamentelor inumane sau degradante (articolul 3 din Convenţia europeană), atât sub aspect material cât şi procedural. Reclamantul a fost susţinut în demersurile sale în faţa Curţii Europene de APADOR-CH, prin avocaţii cu care colaborează.

În ianuarie 2000, reclamantul a fost victima agresiunii din parte unor poliţişti din subunitatea de intervenţie rapidă, în timp ce se afla într- un bar. La vederea unui grup de 6-7 poliţişti “mascaţi” a întrebat în glumă: „ce-i cu teroriştii ăştia aici?”. Drept răspuns, aceştia l-au trântit pe jos, i-au pus cătuşele şi l-au lovit în mod sălbatic cu bastoanele şi picioarele, apoi l-au urcat în dubă şi l-au dus la poliţie, fiind lovit în continuare pe tot traseul. Datorită acestui tratament reclamantul a fost internat cu diagnosticul „traumatism toraco-abdominal; echimoze întinse fesa şi coapsa stângă; traumatism cranio-facial; contuzii mâini bilateral”, iar ulterior a fost diagnosticat cu “tulburare depresivă ca urmare a unei agresiuni fizice”.

În procedura din faţa CEDO Guvernul a argumentat că leziunile de pe corpul reclamantului au caracter accidental şi sunt inerente oricărui proces de imobilizare. Curtea Europeană a apreciat că această apărare nu este convingătoare şi credibilă şi nu poate să justifice forţa excesivă utilizată de poliţişti. În concluzie, a constatat că reclamantul a fost supus unui tratament degradant şi inuman de către agenţii statului.

Curtea Europeană a constatat şi încălcarea articolului 3 din Convenţia europeană, sub aspect procedural, datorită faptului că ancheta autorităţilor române cu privire la  tratamentul la care a fost suspus reclamantul a fost ineficientă. Cercetările au durat în total 8 ani, după care s-au finalizat cu clasare pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale a poliţiştilor. Reclamantul s-a adresat în două rânduri instanţelor naţionale împotriva soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale împotriva poliţiştilor, iar acestea i-au dat dreptate, apreciind cercetările drept incomplete. Cu toate acestea parchetul nu a remediat deficienţele anchetei.

APADOR-CH reaminteşte că în cazul unor acuzaţii de rele tratamente din partea agenţilor statului, autorităţile au obligaţia de a efectua cu celeritate o anchetă amănunţită, aptă să ducă la tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Lipsa acesteia creează o stare de impunitate pentru organele de ordine publică, care duce la perpetuarea unor comportamente abuzive şi care afectează încrederea publicului în domnia legii. Acestă stare de fapt a fost constatată repetat de către Curtea europeană, care numai în anul 2011 a condamnat România în 12 cazuri pentru încălcarea articolului 3 sub aspect material şi/sau procedural.

Textul integral al hotărârii este disponibil în limba franceză pe site-ul www.echr.coe.int.

Pentru detalii suplimentare: avocat Nicoleta Popescu -APADOR-CH,
Telefon : 0733.078.723